Domov Odnosi in družinaOtroci Ko malčkom iz nosu kaplja in curlja

Ko malčkom iz nosu kaplja in curlja

59 ogledov

Vam zveni znano? Ste tudi vi med starši, katerih otrok je nenehno prehlajen, kašlja, ima povišano telesno temeraturo in ima pogosto tudi vnetja srednjega ušesa? Čeprav vam otrokova bolezen ne da spati, vedite, da so danes na trgu že izdelki, ki so namenjeni samo malčkom in da bo veliko trenutnih težav prešlo po dopolnjenem tretjem letu starosti.

Specialistka splošne medicine, mag. Nena Kopčavar Guček, nam je povedala, da so otroci, mlajši od treh let, zelo pogosto prehlajeni. »V povprečju vsak od trikrat do štirikrat letno. Deloma je razlog v tem, da je pri njih težje preprečiti kapljične okužbe, kot pri malo starejših otrocih ali mladini. Prenosi med malčki v vrtcu so namreč zelo pogosti; poljubljajo se, si izmenjujejo igračke, se dotikajo istih kljuk in v takih pogojih je higieno zelo težko vzdrževati,« nam je povedala strokovnjakinja.

Otrok naj pije tople napitke
Večinoma so tovrstna obolenja virusna in se prenašajo kapljično. Otrok s povišano temperaturo in z bolečinami v grlu sodi v domačo nego. V vrtcu lahko otrok prenese okužbo drugim, sam pa se lahko okuži še z drugimi virusi ali celo bakterijami. Vročino začnemo zbijati pri 38 stopinjah Celzija, izjema so otroci z vročinskimi krči, srčni bolniki in vsi, za katere zdravniki dajo posebna navodila. Vročičnemu otroku lahko lepo pomagamo tudi z mlačnim tušem, ponudimo mu pijačo, ki naj ne bo ne vroča, ne hladna. Tudi sicer naj dovolj pije, saj dehidracija še slabša zdravstveno stanje.

Vnetje srednjega ušesa je najpogostejši zaplet otroškega prehlada
Naša sogovornica pravi, da bo za malčka dobrodošel sirup proti bolečini in vročini, zaužiti mora dovolj tekočine, ne smemo pa ga siliti jesti. »Vnetje srednjega ušesa pa je najpogostejši zaplet prehlada pri otrocih. Vzrok je v zgradbi ssrednega ušesa, ki še ni povsem razvito in še nima koščene opore. Zato je Evstahijeva cev slabše prehodna, se pogosto ‘zlepi’ in vnetje je tu,« pojasnjuje strokovnjakinja.

Pazite, da ne pride do kroničnih vnetij
Vnetje srednjega ušesa je zelo boleče, še posebej pri otroku. Nujen je pregled pri zdavniku, ki se bo odločil o antibiotični terapiji, predpisal zdravila proti bolečini in vročini in dodatne ukrepe, kot je denimo gretje ušesa. Pri sumu na vnetje srednjega ušesa lahko do pregleda sami lajšamo bolečino z zdravili in gretjem. Mag. Nena Kopčavar Guček: »Osebni izbrani pediater običajo presodi, kdaj je poteben pregled pri otorinolaringologu. Vnetje srednjega ušesa je lahko ponavljajoče, z vmesnimi obdobji brez vsakih težav, ali pa preide v kronično vnetje s slabšim sluhom ali celo z iztokom iz sluhovoda,« nam je povedala.

Če piha mu nadenite kapo ali trak
Kakorkoli, tudi otroci se morajo prilagajati zunanjim okoliščinam, vremenu in vetru, in pri tem moramo biti dosledni. Občutljivi otroci naj v slabših vremenskih okoliščinah stalno nosijo kapo ali trak, v toplejšem vremenu pa pokrivalo ukinemo. Previdnost velja še pri kolesarjenju in v prostorih z močnim tokom zraka pri zračnem hlajenju, na primer v letalu.

 

Sara Sočan

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi