Domov Odnosi in družinaOtroci Naj bodo počitnice aktivne!

Naj bodo počitnice aktivne!

26 ogledov

Katarina Kimovec

Poletne šolske počitnice, ki so tik pred vrati, so zagotovo čas, ko otroci lahko za nekaj mesecev pozabijo na šolske obveznosti in se sprostijo. Vendar pa je zelo pomembno, da starši poskrbite, da otroci ne preživijo večine tega prostega časa pred televizijo, računalnikom ali s pametnim telefonom v rokah. Prekomerna uporaba digitalnih naprav ima namreč lahko številne negativne posledice na otrokov razvoj, zdravje in razvoj njegovih socialnih veščin

Prekomerno sedenje pred zasloni prispeva k sedečemu življenjskemu slogu, kar lahko vodi do različnih zdravstvenih težav, kot so debelost, težave s hrbtenico in slaba telesna kondicija. Fizična aktivnost pa je na drugi strani ključna za zdrav razvoj otrok. S spodbujanjem športa, iger na prostem in drugih fizičnih aktivnosti poskrbimo, da otroci ostanejo fit, zdravi in polni energije.

Prekomerna uporaba digitalnih naprav lahko negativno vpliva tudi na mentalno zdravje otrok. Raziskave kažejo, da preveč časa pred zasloni lahko vodi do povečane stopnje anksioznosti, depresije in motenj spanja. Interakcija z naravo, ustvarjalne dejavnosti in socialne igre lahko medtem dokazano pripomorejo k boljšemu mentalnemu počutju in zmanjšanju stresa pri otrocih.

Socialne veščine so zelo pomembne!

Digitalne naprave pogosto omejujejo priložnosti za neposredno socialno interakcijo. Otroci, ki preživljajo preveč časa pred zasloni, imajo lahko težave pri razvijanju pomembnih socialnih veščin, kot so komunikacija, sodelovanje in reševanje konfliktov. Organizacija družabnih iger, skupinskih aktivnosti in izletov z vrstniki omogoča otrokom, da gradijo in krepijo socialne vezi ter se naučijo sodelovati z drugimi.

Če želite, da bodo vaši otroci razvijali tudi domišljijo in ustvarjalnost, jih poskusite vključiti v ustvarjalne aktivnosti, kot so risanje, slikanje, ročna dela, ali pa morda različne literarne delavnice. S spodbujanjem otrok, da raziskujejo svojo ustvarjalnost, jim omogočamo, da izražajo svoja čustva in misli na nove in boj inovativne načine.

Poletne počitnice so obenem odličen čas za učenje novih veščin, ki jih otroci tekom šolskega leta morda nimajo priložnosti razvijati. Kuhanje, vrtnarjenje, igranje inštrumenta ali učenje novega športa so le nekatere izmed dejavnosti, ki otrokom omogočajo pridobivanje novih znanj in spretnosti. Te dejavnosti ne le zaposlijo otroke, ampak jih tudi motivirajo in jim dajejo občutek dosežka.

Ne pozabite na krepitev družinskih vezi

Vsekakor pa nikar ne pozabite niti na skupne aktivnosti. Preživljanje časa z družino otrokom pomaga krepiti družinske vezi. Skupno kuhanje, igranje družabnih iger ali izleti v naravo so priložnosti za kakovostno preživljanje časa, ki krepijo odnose med starši in otroki. Te dejavnosti ustvarjajo dragocene spomine in občutek povezanosti.

Prepričani smo, da boste letošnje poletje našli prave načine, da vašim otrokom ponudite nekaj takega, kar jim bo ostalo v trajnem spominu in jim bo dalo lepo popotnico za življenje. Spremljanje izkrivljene popolnosti na socialnih omrežjih je za otroke morda na prvo žogo res mamljivo, zato pa je še toliko bolj pomembno, da jim ponudite nekaj pristnega, kar bodo lahko zares občutili in si s tem nabrali novih, za življenje pomembnih izkušenj.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi