Domov Odnosi in družinaOtroci Tolažilne dude so za otrokov razvoj ob pravilni uporabi koristne

Tolažilne dude so za otrokov razvoj ob pravilni uporabi koristne

15 ogledov

V sodobni družbi je razširjeno prepričanje, da je uporaba tolažilnih dud za dojenčke potencialno škodljiva. Ta dilema je prisotna v mnogih domovih, kjer starši razmišljajo o najboljšem načinu za pomiritev svojega otroka. Prizori, ko dojenček v večernih urah zaspi z dudo v ustih ali se med sprehodom v vozičku pomiri ob sesanju dudice, so pogosti in kažejo na to, kako pomembno vlogo igrajo ti majhni pripomočki v vsakdanjem življenju številnih družin. Na drugi strani pa nas pogovori s prijatelji, družinskimi člani in informacije na spletu opominjajo na možne dolgoročne posledice uporabe tolažilnih dud, kot so težave z razvojem govora, nepravilna rast zob ali čeljusti. Nasprotujoča si mnenja pogosto privedejo do dvomov in negotovosti med starši: ali je dajanje dudice res prava odločitev? Za odgovore smo se obrnili na Špelo Gorenc Jazbec dipl. fiziot., terapevtka RNO, ki nam je podala obširne smernice, kako tolažilno dudo uporabljati na način, da bo otroku koristila. Hkrati je podala mnenje o nekaterih izmed najbolj razširjenih znamk dud.

Izbira ustrezne tolažilne dude je lahko za starše kar precejšen izziv. Pri tem je pomembno upoštevati nekaj kriterijev, na osnovi katerih boste izbrali najprimernejšo za vašega dojenčka. Pomembno je poudariti tudi to, da je duda namenjena temu, da dojenčka pomiri, mu pomaga pri uspavanju, mu da občutek varnosti preko sesalnega refleksa (sploh pri najmlajših dojenčkih, pri katerih je sesalni refleks zelo izražen). Zavedati se je potrebno, da kadar je duda v ustih, jo mora dojenček aktivno sesati, ker na ta način aktivira mišice ustne votline, obraza in s tem vpliva na kakovostno rast in razvoj ustne votline. Ko se dojenček pomiri, mu dudico vzamemo. Nikakor ni duda namenjena temu, da jo ima dojenček v ustih ves čas, tudi ko je ne sesa, kajti pasivno držanje dude v ustih lahko močno vpliva na slabše pogoje za kakovostno rast in razvoj ustne votline, vzorcev hranjenja, govor …

V prvi vrsti je pomembno, da izberemo dudo, ki ustreza starosti dojenčka. S tem ko izberemo ustrezno velikost dude, vplivamo na to, kako bo dojenček tolažilno dudo sprejel. Kajti velikokrat se zgodi, da lahko pri izbiri prevelike, predvsem prevelikega in predolgega cuclja pri dudi, nehote izzovemo bruhalni refleks. Mlajši, kot je dojenček, hitreje se lahko izzove refleks, ker se ta s starostjo dojenčka pomika nazaj proti korenu jezika in je vedno manj izziven. Ko dojenček odrašča, se namreč z različnimi dražljaji, rok, hrane, igrač ipd., ta refleks počasi integrira v funkcijo hranjenja in požiranja.

Pomembna je tudi izbira oblike cuclja. Načeloma naj bi bila njegova oblika pri tolažilni dudi čimbolj podobna obliki materine bradavice in naj bi jo dojenček ob aktivnem sesanju z jezičkom objel in sploščil s pritiskom ob nebo. Zaradi tega cucelj ne sme biti pretrd in preploščat, ampak naj bo dovolj mehak, da je zanj to izvedljivo.

Da bo izbira dude lažja, je tu primerjava različnih dud glede na starost otroka, obliko, zračnost, sestavo, obliko cuclja in drugih pomembnih parametrov.

Tommee Tippee: Oblika cuclja je lepo okrogla in pri nastavku za usta zožana. To omogoča popolno oblikovanje jezička okoli cuclja. Cucelj je mehak in iz naravnega materiala, latexa. Sama oblika in mehkoba cuclja omogočata, da dojenček med aktivnim sesanjem z jezičkom objame in pritisne cucelj ob nebo. Tako oblikovanje jezička in oponašanje naravnega vzorca sesanja močno vpliva na boljšo kakovost razvoja ustne motorike. Vse to pa vpliva na kakovost hranjenja, tako po steklenički, kot kasneje na hranjenje z gosto hrano, žvečenje, razvoj govora, rast zob in obliko čeljusti.

Avent: Cucelj pri večini dud ni popolnoma okrogel, ni pa tudi popolnoma ploščat. Cucelj je iz 100% silikona, ki je v nasprotju z naravno gumo (lateksom) varna za stik s hrano in kožo. Druge prednosti silikona so še, da je povsem brez okusa in vonja, gladek, prozoren, preprost za čiščenje in čez čas ne postane lepljiv. Cucelj je ustrezno mehak in pri nastavku za usta tudi zožan. Vendar je pri nekaterih dudicah cucelj kar precej širok. Širina cuclja in ne popolnoma okrogel cucelj pa vplivata na kakovost oblikovanja jezička in kakovost sesanja. To lahko dolgoročno vpliva na slabšo kakovost motorike ust in izgovarjanja besed, kakovost hranjenja, žvečenja in posledično manj ustrezno izraščanje zob ter lego in postavitev čeljusti.

MAM: Cucelj je iz silikona in izjemno mehak. Oblika cuclja ni okrogla, prav tako ne ploščata, ampak je nekje vmes. Ker večina cucljev ni preširokih, še vedno omogočajo dovolj oblikovanja jezička, da z jezičkom lahko lepo zaobjame cucelj. Pri nastavku za usta je cucelj zelo zožan, kar omogoča dojenčku, da naredi z ustnicami ustrezno zaporo med aktivnim sesanjem. Aktivna ustnična zapora, kakovostno oblikovanje jezička in mehak cucelj, ki omogoča kakovostno aktivno sesanje, skupaj vplivajo na boljšo kakovost razvoja motorike ust, hranjenja, žvečenja, govora, izraščanja zob in postavitve čeljusti.

NUK: Cucelj je silikonski in sicer ustrezno mehak, vendar je sama oblika cuclja manj primerna za kakovosten razvoj ustne motorike. Ker je cucelj na spodnji strani čisto ploščat, celo rahlo vbočen, sili jeziček v ploščat položaj. Ne spodbuja aktivnega oblikovanja jezička okoli cuclja. Ploščat jeziček lahko vpliva na slabšo kakovost vzorca hranjenja, požiranja, kasneje pa lahko vpliva tudi na slabši razvoj govora z izgovorjavo različnih glasov.

Tommee Tippee, dudica za prve začetke

Avent, dudica iz 100% silikona

Dudice MAM spodbujajo naravni sesalni refleks

Tolažilne dudice NUK

V svetu starševstva je iskanje pravega ravnovesja med zagotavljanjem tolažbe in spodbujanjem zdravega razvoja otroka vedno predmet razprave in osebne presoje. Kljub različnim mnenjem in študijam, ki opozarjajo na potencialne negativne učinke neustrezne ali pretirane uporabe dud, je pomembno izpostaviti, da lahko z ustrezno izbiro prav tako tudi spodbujamo in pozitivno vplivamo na gibalne vzorce jezika ter razvoj celotne ustne votline in ustne motorike.

Vse omenjene tolažilne dude so na voljo v vseh specializiranih trgovinah Baby Center ter drugih bolje založenih prodajalnah z otroško opremo in izdelki za nego.

*Oblikovanje jezička pomeni: Da mora dojenček ne samo postaviti ampak tudi zaobjeti cucelj z jezičkom. To pa lahko naredi samo tako, da jeziček ustrezno oblikuje, da je zaobjem cuclja sploh izvedljiv.

Naročnik oglasa je Sidera d.o.o.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi