Domov Odnosi in družinaOtroci Znakovni jezik za dojenčke

Znakovni jezik za dojenčke

13 ogledov

Kaj pravzaprav pomeni znakovni jezik za dojenčke?

Enostaven in naraven način komunikacije z otrokom še preden spregovori. To so posamezni znaki, ki predstavljajo posamezne besede in enostavne pojme, kot so „jesti”, „mleko” ali „še”. Znakovni jezik za dojenčke ni znakovni jezik za gluhe, je le del znakovnega jezika za gluhe s poenostavljenimi kretnjami in naravnimi gibi, ki so prilagojeni motoričnim sposobnostim dojenčka.
Ali imajo vsi otroci enake enostavne kretnje oz. gibanje, s katerimi nakazujejo, kaj bi radi?
Kako otroci pokažejo znak je odvisno od otrokovega motoričnega razvoja. Vsak otrok poskuša ponoviti znak, kot zazna. Ker otroci vidijo zrcalno sliko tiste osebe, ki jim kaže znak, lahko pokaže znak z drugo roko. Starši, ki uporabljajo znake s svojimi otroki pa največkrat prepoznajo, kaj jim otrok želi sporočiti. Vedno otroku pokažemo znak enako, pravilno, čeprav otrok znak poenostavi ali prilagodi svojemu razvoju. Staršem na delavnicah večkrat predlagam, da kdaj otrokom kažejo znake pred ogledalom, da se tudi sami opazujejo, kako pokažejo znak.
Ali moramo otroke kretenj vedno učiti ali to nekateri počnejo že sami od sebe, spontano, starši pa jih prepoznajo in jih nato posnemajo in ob tem izgovarjajo besede?
Otroci se nekaterih znakov naučijo sami, ko posnemajo svoje starše. Znak povežejo s stvarjo ali dogodkom brez, da bi jih učili. To so predvsem znaki za »da«, »ne«, »adijo«. Nekatere znake, ki niso tako splošno sprejeti pa se otrok nauči.
Pomembno je, da upoštevamo pri učenju znakovnega jezika tako imenovani trikotnik: beseda – znak – pojem/stvar

↗ ↖
↙ ↘
MAČKA ← →
Ko otrok izgovori besedo, znak izpustimo.
Koliko mora biti otrok star, da se lahko sporazumeva z znakovnim jezikom? Oz. da ga tega začnemo učiti?
Odgovor je odvisen od večih faktorjev:
1. od dojenčkovega zanimanja za komunikacijo (nekateri otroci raje plezajo po knjižnih policah kot berejo knjige);
2. od razvoja določenih spretnosti npr. spomin, sposobnost posnemanja, pozornost;
3. od pogostosti kazanja znakov s strani staršev.
Ne glede na to, kako so starši dosledni v kazanju znakov, jih bo dojenček začel uporabljati, ko bo sam pripravljen. Tako kot s plazenjem, hojo ali z izraščanjem zob ima vsak dojenček, svoj lastni, edinstveni razvojni načrt in to moramo spoštovati
Najverjetneje pa bo dojenček pokazal prvi znak, ko bo star med 10. in 14. meseci.
Kadarkoli želite, vendar je najboljši čas za učenje, ko dopolnijo 8 oz. 9 mesecev. Nekatere družine pa začnejo uporabljati znake tudi takoj, ko se otrok rodi, da staršem uporaba znakov pride v navado. Navsezadnje se z dojenčki pogovarjamo od dne, ko so prišli na svet oziroma, ko so bili še v trebuhu. Pomembno je samo to, da se ne obremenjujemo kdaj nam bodo z znaki odgovorili.

Ali upravičeno obstaja strah, da bo otrok, ki obvlada znakovni jezik spregovoril kasneje kot tisti, ki ga ne obvladajo? Če tako pomislimo, se otroku ne bi bilo treba truditi z besedami sporočati staršem svoje želje, ker jih sporoča že z gibanjem …
Nekatere starše skrbi, da bo spodbujanje otrok k uporabi znakovnega jezika upočasnilo učenje govora. V bistvu je resnica ravno obratna. Raziskave so pokazale, da uporaba znakovnega jezika za dojenčke po programu Baby signs® še dodatno pripomore, da se dojenčki naučijo govoriti. 2 letniki, ki so uporabljali Baby signs® imajo občutno večji besedni zaklad kot njihovi vrstniki, ki programa niso uporabljali. Do dopolnjenega tretjega leta so bile jezikovne sposobnosti otrok, ki so kot dojenčki uporabljali znakovni jezik, na ravni 4 letnikov. Dojenčki namreč pridobijo veliko znanja o jeziku, ko so lahko aktivni pri komunikaciji in se sporazumevajo z znaki, kar pa postavi dobre temelje za učenje govora.
Katere besede otroci najpogosteje nadomestijo z gibi? Verjetno za osnovne potrebe, katere otroci v prvih tednih življenja skušajo zadovoljiti – lačen, žejen, zaspan, še, ne več …?
Na delavnici, kjer starše naučimo uporabe znakovnega jezika za dojenčke po programu Baby signs®, skupaj pripravimo individualni program za vsakega otroka posebej. V program vključimo prvih 5-10 znakov za besede oziroma pojme, ki jih starši skupaj z otrokom srečujemo dnevno oz. večkrat na dan. Lažje je začeti z znaki za besede, ki jih otroku lahko pokažemo na primer za vsakodnevne potrebe, (jesti, piti, umivati se) ali znaki za domače živali, (kuža in mačka), ki bivajo v domačem okolju skupaj z malčki. Ko otrok pokaže prvi znak zelo hitro dodaja nove znake. Pokažejo približno 10-15 novih znakov v treh tednih. Ko otroci izgovorijo besedo, znak za to besedo opustimo.

Kako hitro se lahko starši naučijo znakovnega jezika in kakšno znanje potrebujejo (oz. od kod ga naj pridobijo?)
Starši se uporabe znakovnega jezika lahko naučijo na naših skupinskih delavnicah ali individualno z inštruktorjem. Na delavnicah starše naučimo osnovne znake, s katerimi skupaj s svojimi malčki vstopijo v svet znakovnega jezika. Z vsakim staršem posebej pripravimo individualni program, prilagojen njihovemu otroku. Vsi udeleženci prejmejo tudi paket Baby signs® , ki vključuje:
 Vodič za starše
Praktični vodič skozi Baby Signs® Program z jasnimi navodili, korak za korakom pokaže kako lahko se je “pogovarjati” z dojenčkom, preden dejansko spregovori.
 DVD Dobrodošli v Baby Signs® Programu
Video slovar s 100 najpogosteje uporabljenimi znaki.
 Slikanice
Junaki v plenicah predstavljajo 4 živo pisane slikanice, ki vsebujejo 25 znakov na temo hranjenja, kopanja, spanja in hišnih ljubljenčkov .
 DVD Moji najljubši Baby Signs® znaki
Osupljiv DVD bo dojenčke očaral in jih hkrati naučil uporabe 6 lahkih začetnih znakov, ki so vključeni tudi v slikanicah. Znaki bodo predstavljeni skozi vrhunsko animacijo, živo pisane lutke, znake pa pokažejo tudi dojenčki.
 Znaki na dlani
Hitri pregled 86 koristnih znakov na magnetni plošči, ki so vam vedno pri roki.
Verjetno se zaradi uporabe znakovnega jezika otroci manjkrat jokajo, ker jih starši razumejo?
Ko dojenčki dopolnijo 9 do 10 mesecev že zelo dobro vedo kaj potrebujejo oz. kaj si želijo. Ne vedo pa, kako bi nam to povedati z besedami. Nezmožnost govora vodi v frustracijo, izbruhe jeze in jok tako otroka kot tudi staršev. Vse se spremeni, ko so dojenčki zmožni uporabljati znake. Z znaki kot so »jesti«, » piti«, »vroče« in »mrzlo«, dojenčki lahko povedo kaj potrebujejo hitro in tiho, brez frustracij, izbruhov jeze in joka. Ko starše vprašamo kako je Baby Signs® program spremenil njihovo življenje, je najbolj pogost odgovor, da so se korenito zmanjšale frustracije.

Kakšne koristi lahko prinaša znakovni jezik za otroka in za starša? Jih lahko navedete vsaj nekaj?
Koristi je veliko, če naštejem le nekaj najpomembnejših:
 zmanjšuje frustracije in ustvarja zaupanje,
 najprej pomaga otrokom hitreje spregovoriti, kasneje pa pomaga pri razvoju govornih veščin,
 spodbuja intelektualni razvoj,
 omogoča otrokom da delijo svoj svet,
 odkriva kako pametni so otroci,
 spodbuja pozitiven čustveni razvoj,
 krepi samozavest.

Je mogoče, da se z znakovnim jezikom sporazumevajo tudi dojenčki med sabo?
Seveda, če dva otroka uporabljata znakovni jezik, se lahko med seboj sporazumevata z znaki.
Verjetno je znakovni jezik smiselno predstaviti tudi vzgojiteljicam v jaslih, da bi se lažje sporazumevali z otroki? Ali vrtci izražajo kakšno zanimanje zanj? Mora nato vsak starš pojasniti, kaj pomeni kakšen znak pri otroku? Če imajo vsi različne znake na primer za »jesti«, je vzgojiteljicam verjetno kar težko razmeti vsakega posebej?
Redno obiskujemo vrtce po Sloveniji in predstavljamo uporabo Baby signs® programa in njegove prednosti za otroke prvega starostnega obdobja. Za vrtce pripravljamo posebna izobraževanja na katerih vzgojiteljice naučimo pravilne uporabe znakovnega jezika za dojenčke. Vzgojiteljice uporabljajo znake pri petju pesmi in pripovedovanju pravljic v sklopu programa. Na uporabo znakov se otroci pozitivno in hitro odzovejo, njihovo sodelovanje pri delu v skupinah je aktivnejše. Prav tako je pozornost otrok veliko bolj osredotočena na dejavnost, ki jo izvajajo vzgojiteljice.
Staršem, ki s svojim otrokom uporabljajo znakovni jezik svetujemo, da o tem obvestijo vzgojiteljice v vrtcu. Zelo pomembna je komunikacija med starši in vzgojitelji, katere znake uporablja otrok doma in katere znake kaže v vrtcu. Če vzgojiteljica ni usposobljena za uporabo znakovnega jezika za dojenčka in otroka ne razume naj mu na prijazen način pove, da ga ne razume
Še kakšen nasvet za novopečene starše?
Znanstvene študije dokazujejo, da uporaba Baby signs® programa prinaša številne prednosti za dojenčke in njihove starše. Z uporabo znakovnega jezika se otrokom omogoča edinstvena možnost, da izrazijo svoje doživljanje sveta okoli sebe s svojimi najbližjimi. Medtem pa starši uživajo v opazovanju stvari, ki se odvijajo v teh malih glavah.

Karolina Pretnar
Inštruktorica znakovnega jezika za dojenčke po programu Baby signs®

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi