Domov Priporočamo Kaj povzroča oslabljen imunski sistem?

Kaj povzroča oslabljen imunski sistem?

33 ogledov

Dokler imunski sistem deluje optimalno, je neopazen. Ko deluje prešibko, imamo povečano tveganje za okužbe. Težave s prebavo, kronična utrujenost, nenehne okužbe, rane, ki se počasi celijo … Če so vam te težave vsaj malo znane, vaš imunski sistem verjetno ne deluje v najvišji prestavi. Stvari ni tako težko obrniti na bolje! Veliko lahko dosežete že, če spremenite nekatere svoje navade.

Znaki oslabljenega imunskega sistema

Kako sploh vemo, kdaj se moramo posvetiti svojemu imunskemu sistemu? Nekateri znaki so precej očitni. Pomislite na navadni prehlad. Normalno je, da zdrave odrasle nekajkrat na leto doleti prehlad, nenehni prehladi pa so znak, da nekaj ni v redu. Počasno celjenje ran je drugi znak slabo delujočega imunskega sistema. Telo običajno na poškodovano območje dovaja kri, bogato s hranili, kar spodbuja rast nove kože, rane pa se tako normalno zacelijo. Če imate oslabljen imunski sistem, se koža ne bo obnovila tako hitro kot pri zdravih ljudeh.

Ljudje z oslabljenim imunskim sistemom imajo težave tudi s prebavo. Pogosto so zaprti ali pa imajo redno drisko. Prebavni sistem ima pomembno vlogo pri ohranjanju dobrega delovanja imunskega sistema. Tu so namreč doma dobre bakterije in mikroorganizmi, ki podpirajo imunost. Če jih je premalo, se bo telo težje zaščitilo pred virusi, kroničnimi vnetji ali avtoimunskimi motnjami. Skozi prebavni sistem vnašamo hranila, ki jih telo uporabi za krepitev imunskega sistema in za boj proti bolezni.

Kako okrepiti imunski sistem

Zdaj poznamo mehaniko imunskega sistema – toda kako ga lahko ohranimo v dobri formi ali celo izboljšamo njegovo delovanje? Ali sploh obstajajo načini, da imunski sistem hitro okrepimo?

Kot pravi prehranska svetovalka Simona Fabjan, smo se v zahodnem svetu “začeli preveč zanašati na farmacevtska sredstva, ob tem pa pozabili na svojo odgovornost pri krepitvi imunskega sistema”.

Spoznali smo, da sta imunski sistem in mikrobiota tesno povezana, povezuje pa ju prehrana. Na sestavo in raznolikost črevesne mikrobiote močno vplivata posameznikova prehrana in življenjski slog, črevesna mikrobiota pa nato s simbiotskim odnosom nadzoruje imunski sistem.

Recept za učinkovit imunski sitem:

  • Zmanjšajte uživanje predelane hrane in živil, na katera ste alergični ali občutljivi, saj obremenjujejo imunski sistem.
  • Dnevno vnašajte enkrat nenasičene (npr. oljčno olje in avokado) in večkrat nenasičene maščobne kisline (npr. ribe in semena).
  • Poskrbite za zadosten vnos beljakovin iz kakovostnih živalskih in rastlinskih virov. Beljakovine so gradnik vsake celice našega telesa in tako tudi imunskih celic ter vseh encimov, ki so potrebni za procese.
  • Uživajte vlaknine in probiotična živila, s čimer lahko izboljšate sestavo črevesne mikrobiote in povečate proizvodnjo kratkoverižnih maščobnih kislin, kar je odličen način krepitve imunskega sistema prek črevesne mikrobiote.
  • Za zadosten vnos antioksidantov dnevno zaužijete vsaj štiri različne barve sadja in zelenjave.
  • Poskrbite še za spalno higieno, bodite športno aktivni in uravnavajte dnevni stres s sprostitvenimi tehnikami (npr. meditacijo, dihalnimi tehnikami, jogo).

Več o krepitvi imunskega sisema ter njegovem delovanju, si lahko preberete v strokovnih člankih, ki so vam na voljo na donat.com , kjer vam je na voljo tudi brezplačen, 30 dnevni program zdravja Donat Imuno. Program je zasnovan z multidisciplinarno ekipo strokovnjakov, njegova učinkovitost pa je potrjenja z znanstveno študijo.

Naročnik oglasa je Atlantic Grupa d.d.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi