Domov Priporočamo Poskrbite za optimalno delovanje organizma

Poskrbite za optimalno delovanje organizma

14 ogledov

Ljudje že od nekdaj stremimo k temu, da bi bili čim dlje časa zdravi in bi se dobro počutili v svoji koži. Dejstvo pa je, da se s staranjem in pod vplivom zunanjih dejavnikov naše telo spreminja, kar pomeni, da nas težje obvaruje pred najrazličnejšimi boleznimi. Prav zato je dobro, če organizmu pri tem pomagamo z ustreznimi prehranskimi dopolnili. Tokrat bomo spoznali Glutation.

Glutation je eden najmočnejših antioksidantov, ki se naravno pojavljajo v telesu. Je kritični regulator oksidativnega stresa in imunske funkcije, obenem pa je tudi regulator sinteze in popravljanja DNK. Vzdrževanje optimalne ravni glutationa je zato lahko pomembna strategija za preprečevanje bolezni, povezanih z oksidativnim stresom, kot so bolezni srca in ožilja ter rakava obolenja.

Pri glutationu sicer govorimo o beljakovini, ki jo telo ustvarja iz treh aminokislin: cisteina, glutamina in glicina. Ko smo mladi in zdravi, ga telo samo proizvaja v zadostni količini. Njegova raven pa začne hitro upadati, ko smo pod kroničnim stresom, se nezdravo prehranjujemo, redno jemljemo zdravila, smo podvrženi raznim infekcijam ipd. Hitro se začne trošiti tudi po 40. letu starosti.

Za normalno delovanje ga potrebuje vsaka naša celica. Načeloma lahko potrebne gradnike za glutation dobimo iz živil, bogatih z beljakovinami. Žal pa je večina današnje hrane precej obdelana in tako gradnikov praktično ni ali pa jih je malo, zato nam glutationa zlahka primanjkuje, kar pa vpliva tudi na našo sposobnost čiščenja in obrambe telesa.

Celica s premajhno količino glutationa propade, hkrati pa se ta antioksidant ne more prenašati od celice do celice, tako kot npr. glukoza ali kalij. Glutation se namreč dokončno izgradi znotraj celice. Zato uživanje pripravkov z glutationom ni učinkovito, saj zaradi delovanja prebavnih sokov do celic ne pride zadostna količina te beljakovine.

Do nedavnega je edini učinkovit način povečanja glutationa predstavljalo intravenozno jemanje. Obstaja pa tudi lažje dostopna in ravno tako učinkovita dostava glutationa v celico – preko liposomov.

Liposom je majhen mehurček v katerem je varno zapakiran glutation. Zaradi maščobne ovojnice so liposomi obstojni v prebavnih sokovih in tako predstavljajo varno »prevozno sredstvo«. Tako telesu omogočajo maksimalni izkoristek tega močnega antioksidanta.

Glutation je izjemno pomemben!

Glutation podpira delovanje možganov, obenem pa je pomemben tudi pri športnem udejstvovanju. Prehranski vnos glutationa in njegovih predhodnikov (cisteina in glicina) je bil povezan z izometrično močjo in kratkoročnim povečanjem puste mase. To je pozitivno povezano z mišično močjo. Športne funkcije glutationa so posledica njegove sposobnosti zmanjšanja utrujenosti in prostih radikalov, ki nastanejo pri vadbi.

Antioksidativne lastnosti glutationa pomagajo preprečiti staranje z zmanjšanjem madežev na koži in povečanjem elastičnosti kože. Pri dodatku glutationa so poleg navedenega opazili tudi izboljšave označevalcev imunske funkcije, vključno s citotoksičnostjo celic naravnih ubijalk (NK) in proliferacijo limfocitov. Nizke ravni glutationa so na drugi strani povezane z vnetnimi boleznimi, kot so revmatoidni artritis, od insulina odvisen diabetes mellitus in cistična fibroza.

Uporabo glutationa kot prehranskega dopolnila še posebej priporočamo vsem, ki želijo prečistiti organizem, jetra in okrepiti imunski sistem, ki so pogosto bolni in podvrženi infekcijam, so kronično utrujeni in izčrpani, vsem, ki so dnevno izpostavljeni stresu, se nezdravo prehranjujejo, pa tudi tistim, ki redno jemljejo zdravila.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi