27.3 C
Ljubljana
petek, 2 junija, 2023
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Kako do rednega odvajanja?

Težave z zaprtjem so pogost pojav. V Evropi ima težave z zaprtjem v povprečju več kot 17 odstotkov vseh ljudi. Pri starejših, ženskah in uporabnikih določenih zdravil pa je še pogostejše. Zaprtje moramo prepoznati kot resno težavo. Pravočasno moramo poskrbeti za redno prebavo, ki je pomembna za ohranjanje zdravja in dobro počutje.

Kaj sploh je zaprtje?

Zaprtje se kaže s težavnim in nerednim izločanjem majhnih količin trdega blata. Spremljajo ga lahko bolečine v trebuhu, napihnjenost, bolečine pri iztrebljanju, glavobol in splošno slabo počutje.

Kako pogosto izločanje blata je »normalno«?

Nemogoče je določiti kolikokrat tedensko je še normalno odvajanje. Nekateri iztrebljajo trikrat dnevno, nekateri pa samo trikrat tedensko. Oboje je lahko normalno, če ob tem ni težav. Če pa sicer redno iztrebljanje spremljajo mučno napenjanje in bolečine, slednje kljub pogostosti velja za zaprtje.

Kaj so vzroki zaprtja?

Vzrokov za pojav zaprtja je lahko več:

 • Neustrezna prehrana s premalo prehranske vlaknine in nezadosten vnos vode. Prehranska vlaknina so ogljikovi hidrati, ki jih telo ne prebavi. Nahaja se predvsem v žitnih otrobih, polnozrnatih žitih, zelenjavi, stročnicah in sadju. Prehranska vlaknina veže nase vodo, jo zadržuje v črevesju in tako mehča blato. Ob vnosu vlaknine je nujno zadostno uživanje vode, sicer je lahko učinek vlaknine celo nasproten.
 • Slabe navade izločanja blata – zadrževanje blata.
 • Spremembe okolja, potovanje in stres. Kadar ste izpostavljeni stresu oziroma spremembi okolja, se gibanje debelega črevesa (črevesna peristaltika) upočasni, črevesna vsebina se izsuši, posledično se pojavi zaprtje.
 • Telesna neaktivnost. Redna telesna dejavnost ugodno vpliva na črevesno peristaltiko. Zaprtje je zato pogosto prisotno pri ljudeh, ki zaradi bolezni mirujejo oziroma pretežno ležijo.
 • Starost. Težave z nerednim odvajanjem so pogostejše v starosti zaradi upočasnjene črevesne peristaltike.
 • Stranski učinki zdravil. Nekatera zdravila, kot so opiati (metadon, morfij, tramadol) ali antiacidi (zdravila za nevtralizacijo želodčne kisline) negativno vplivajo na črevesno peristaltiko.
 • Bolezni kot so rak črevesja in hemeroidi lahko zožijo svetlino črevesa. Če se zaprtje pojavi nenadoma, v blatu pa opazite kri ali imate nekatere simptome, kot so bruhanje, izguba telesne teže in povišana telesna temperature, se nujno posvetujte z zdravnikom.
 • Odvajala. Dolgotrajna uporaba klasičnih odvajal, ki se priporočajo za krajšo in občasno uporabo (odvajalne svečke, zdravila za odvajanje, odvajalni čaj z rastlino sena) lahko povzroči t.i. sindrom lenega črevesa oziroma močno upočasnjeno črevesno peristaltiko.

Kako lahko sami preprečite zaprtje?

 • Poskrbite za zadostno pitje, pretežno vode in sicer okoli 2-3 litre. V času poletne vročine, ob fizično zahtevnem delu ali na potovanjih pa tudi več. Pri zadostnem pitju je urin svetel, slamnato rumene barve.
 • Povečajte vnos prehranske vlaknine. V prehrano vključite več polnozrnatih žit, žitne otrobe (Enemon otrobi se odlično obnesejo), sadje in zelenjavo.
 • Pomembno je vzpostaviti zdrave navade iztrebljanja. Signal za odvajanja blata se praviloma pojavi že takoj zjutraj. Če se nanj ne odzovete, ta občutek mine. Blato se v debelem črevesu zadržuje dlje časa in se izsuši (»zapeče«). Zato odvajanja ne smete zadrževati! Najbolje je, da poskrbite za dnevno rutino, na katero se bo telo navadilo. Posledično boste odvajali vsak dan ob približno enakem času.
 • Bodite redno telesno aktivni. Mišična aktivnost spodbuja tudi črevesno peristaltiko.

Kadar vsi ukrepi ne zadoščajo, posezite po Laxemonu!

Zaprtje je trdovratna težava in včasih tudi upoštevanje zgornjih nasvetov ne pomaga. Odvisno od življenjskega sloga oziroma narave dela, jih pogosto ni možno upoštevati. Zaprtje je tudi pogost spremljevalec potovanj.

Takrat za pomoč pri mehčanju blata posezite po prehranskih dopolnilih. Med njimi je vse bolj priljubljena laktuloza, neprebavljiv sladkor, ki nespremenjen pride v črevo in nase veže večje količine vode, tako da blato postane mehkejše. Prebavo spodbudi na naraven način, brez draženja, krčev in bolečin.

Laktuloza deluje tudi prebiotično, kar pomeni, da se poveča število koristnih bakterij v prebavilih, zlasti iz rodu Bifidobacterium sp. Zato blagodejno vpliva na vzpostavitev ravnovesja v črevesni mikrobioti, slednje pa na zdravje in dobro počutje. Slovenska blagovna znamka Laxemon se razvija v smeri inovativnih dopolnil z laktulozo. V februarja 2023 smo lansirali Laxemon v obliki tekočine za pripravo osvežilnega napitka – “malinovec”. V mesecu marcu pa izboljšane Laxemon gumi medvedke. Z gotovostjo lahko trdimo, da smo na tem področju postali vodilni inovator v Evropski uniji, nudimo namreč izdelke v obliki granul, tekočine za pripravo osvežilnega napitka in gumi bombonov..

Telo se na laktulozo ne navadi in kljub dolgotrajni uporabi ne pride od t.i. sindroma lenega črevesa. Laktuloza je primerna tudi za otroke, nosečnice, doječe matere in sladkorne bolnike.

Z Laxemonom odpravite zaprtje dejansko čez noč, saj bo po večernem zaužitju Laxemona do odvajanja prišlo zjutraj, kar je tudi najprimernejši čas. Zaradi različnih oblik in pakiranja (granule v vrečkah za direktno uporabo) je zelo primeren za uporabo na potovanjih oziroma med dopustom.

Povezani članki

Zadnji članki

Preventiva, ki otroke zaščiti pred rakom

Ali veste, da okužba s HPV povzroča številna rakava obolenja? Našteli bomo le nekaj njih: rak materničnega vratu, nožnice, zunanjega spolovila, zadnjika, penisa, žrela...

Moč družbene odgovornosti podjetij

Družbena odgovornost podjetij omogoča velikim in malim podjetjem, da ustvarijo pozitivne spremembe v svojem okolju. Ko se odločijo, da bodo naredili tisto, kar je...

Na kaj je treba pomisliti pred odhodom v tujino

Poletje je že skoraj tu in kmalu bomo lahko uživali v sproščenem dopustniškem raziskovanju znanih in še neodkritih kotičkov sveta. Če se odpravljate na...

Najučinkovitejša preventiva pred izpostavljenostjo okužbam s HPV

Ali veste, da okužba s HPV povzroča številna rakava obolenja? Našteli bomo le nekaj njih: rak materničnega vratu, nožnice, zunanjega spolovila, zadnjika, penisa, žrela...

Ti iskanje prave ljubezni vzame veliko časa? NOVO: Tina & Luka z ona-on.com odslej priporočata ustrezne kandidate

Iskanje pravega partnerja ti bo odslej vzelo PRECEJ manj časa - osebna virtualna asistenta Tina & Luka na ona-on.com ti priporočata ustrezne kandidate....

Kaj lahko naredimo za zdravo staranje?

Človek ima razvite mehanizme, ki ohranjajo optimalno delovanje telesa, pa vendar naše telo sčasoma ne deluje več kot bi moralo, zaradi kopičenja poškodb v...

Naj letošnje poletje težave z mehurjem postanejo preteklost

Vnetje mehurja je eno najbolj razširjenih bolezenskih stanj med ženskami, s katero se vsaj enkrat v življenju sooči kar vsaka druga ženska. Zaradi relativno...

ZD Ptuj kljub rekordni precepljenosti ponovno v akcijo

V kolikor ste dovolj ozaveščeni o okužbah s HPV (humanim papiloma virusom), potem veste, kakšne so njihove razsežnosti – povzročajo namreč številna rakava obolenja...

Glovo razkriva: “Lani v Sloveniji kar 163 % več naročil burgerjev, to je največja rast v JV Evropi”

Slovenci obožujejo burgerje zaradi njihovega neverjetnega prepleta okusov, ki jih uvršča med nepozabne kulinarične užitke. Ljubezen do burgerjev je v letu 2022 strmo rasla....

Šele v odsotnosti polne kapacitete pljuč prepoznate pomen vsakega vdiha.

Društvo za pljučno hipertenzijo Slovenije je včeraj, v sredo, 24. maja 2023, na Prešernovem trgu v Ljubljani pripravilo dogodek Vsak vdih šteje. Mimoidoče so...