Domov ZdravjeZdrave novice Ledvice – čistilni stroj telesa

Ledvice – čistilni stroj telesa

7 ogledov

Vsak drugi teden v marcu po vsem svetu poteka svetovni dan ledvic. Le-tega letos zaznamuje tema »Ledvična bolezen in debelost« in opozarja na večjo verjetnost za nastanek kronične ledvične bolezni pri ljudeh s prekomerno nakopičenimi maščobami.

V Sloveniji aktivnosti ob svetovnem dnevu ledvic organizirajo Slovensko nefrološko društvo, Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije in Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v nefrologiji, dializi in transplantaciji. Vsako leto pri promociji zdravja ledvic sodelujejo še zaposleni v zdravstvenih domovih, bolnišnicah, bolniki in številni drugi prostovoljci.

V četrtek so številni prostovoljci in zdravstveno osebje na okrog 80 informativnih točkah po vsej Sloveniji delili gradivo in merili krvni tlak. Na ta dan bodo v številnih laboratorijih po vsej državi izvajali brezplačna merjenja beljakovin v seču (več informacij je na voljo na spletni strani www.svetovnidanledvic.org). Povišan krvni tlak in beljakovine v seču namreč sodita med zgodnje znake bolezni ledvic, ki hkrati opozarjata tudi na povečano tveganje za obolelost srca in ožilja.

Po ocenah naj bi imelo kar 10% zdravega prebivalstva kronično ledvično bolezen, ki pa je neodkrita. Za slovenske razmere to pomeni 180.000 ljudi.

Podobno kot srce in pljuča tudi ledvice sodijo med najpomembnejše človeške organe. Vsak človek ima dve ledvici, človeško telo pa lahko povsem normalno deluje že z eno zdravo ledvico. Ledvice imajo obliko fižola. V dolžino merijo okrog deset centimetrov, široke so šest centimetrov in debele štiri centimetre. Tehtajo med 150 in 170 gramov, njihova osnovna funkcija pa je čiščenje krvi. Ledvice so torej čistilni stroj telesa, ki odstranjuje odpadne snovi tako, da prečistijo kri in tvorijo seč. V ledvicah odraslega se dnevno filtrira približno 150 do 170 litrov krvi, kar pomeni, da ledvice vsak dan to našo življenjsko tekočino očistijo kar 50-krat.

Poleg tega, da odvajajo odpadne snovi in odvečno tekočino iz telesa, ledvice uravnavajo in vzdržujejo normalno sestavo telesnih tekočin. Pomembno vlogo imajo tudi pri nadzoru krvnega tlaka, pomagajo vzdrževati zdrave kosti in tvoriti rdeča krvna telesca.

Osem zlatih pravil za zdravje ledvic:

  • Ohranjajte dobro telesno kondicijo in bodite fizično aktivni.
  • Redno nadzorujte raven sladkorja v krvi.
  • Redno nadzorujte višino krvnega tlaka.
  • Jejte zdravo manj slano hrano in skrbite za ustrezno telesno težo.
  • Zaužijte ustrezno količino tekočine.
  • Ne kadite.
  • Bodite zmerni pri uporabi zdravil, ki so na voljo brez recepta
  • Opravite pregled delovanja ledvic, če sodite v katero od naslednjih rizičnih skupin: imate sladkorno bolezen, povišan krvni tlak, imate prekomerno telesno težo, imajo kdo od vaših svojcev kronično ledvično bolezen.

 

(Povzeto po svetovnidanledvic.org)

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi