Domov ZdravjeZdrave novice O deževnici in čistilnih napravah ter dolgoročnem zdravju in varčevanju

O deževnici in čistilnih napravah ter dolgoročnem zdravju in varčevanju

6 ogledov

Vse daljša sušna obdobja in danes sicer še redki pozivi k omejeni porabi (pitne) vode nas nehote silijo k razmišljanju o prihodnosti upravljanja z vodo. Pitnih in odpadnih voda.

Pri tem so na boljšem predvsem lastniki eno in večstanovanjskih hiš. Pitna voda se je v zadnjem desetletju dražila precej bolj kot nafta, na slovenskem podeželju “davka na dež” ne poznajo, sveža hrana je vsako sezono dražja in vse manj je pridelamo tudi zaradi pozeb in vse pogostejše toče. To so vsem znana dejstva.

Dodatne informacije, da bomo prej ko slej morali vsa gospodinjstva brez kanalizacijskega omrežja priklopiti na male čistilne naprave in da čisto vsaka ne bo ustrezna ter zdaj že stara vest, da je največji posamezni lastnik kmetijskih površin v ZDA eden najbogatejših zemljanov Bill Gates, nas napeljujejo k temu, da si tudi sami izdelamo svoj načrt za prihodnost. Dostop do vode, pitne vode, prehranska samooskrba in recikliranje odpadnih voda bodo krojili prihodnost našega bivanja na Zemlji.

armex---istilne-naprave-890x395 c

Razvajanje vrta in gospodinjstva z deževnico

Odločitev za zbiranje in uporabo deževnice prispeva k prihrankom v denarnici zaradi nižjega računa za vodo na položnici. Prihranimo lahko tudi do 50 % stroška za pitno vodo, če z deževnico zalivamo zelenjavni in okrasni vrt, peremo svoje jeklene konjičke in jo uporabimo v WC kotličkih. Z mehko deževnico lahko tudi peremo perilo in privarčujemo tako na pralnih kot tudi mehčalnih sredstvih.

dezevnica

Povprečna družina v hiši na mesec porabi od 13 do 15 kubičnih metrov vode in bi tako za vse zgoraj našteto potrebovala zbiralnik deževnice kapacitete od 6 do 10 kubičnih metrov. Tako bi dosegli okvirno 30-dnevno rezervo v primeru bolj sušnih obdobij brez padavin. V letošnjih vročinskih obdobjih pa je nekaterim vode “iz neba” tudi že zmanjkalo in razmišljajo o nadgradnji kapacitet.

Poleg varčevanja je ob uporabi deževnice treba upoštevati še, da so rastline in koristni mikroorganizmi v prsti bolj “srečni”, ker jih ne zalivamo s klorom in tudi ljudje pri tem ročnem opravilu naredimo nekaj koristnega za svoje zdravje.

Cistilna-naprava-One2clean

Nasvet, ki je vreden vsaj toliko, kot stane poceni in nedelujoča čistilna naprava, ki je ne boste kupili

Izbira čistilne naprave ni enostavna, še posebno, če upoštevamo vrsto kriterijev, kot so zanesljivost delovanja, dolga življenjska doba ter nizki stroški obratovanja in vzdrževanja. Dobro je vedeti, da obstajajo tudi zanesljive brezelektrične čistilne naprave za “slabo” obiskane stavbe (vikende) ali za lokacije brez električnega omrežja.

Pomembno pravilo, na katerega nikakor ne smete pozabiti, je, da se večje in cenovno dražje naprave, v tem primeru tudi male čistilne naprave, kupujejo pri specializiranih podjetjih, ki so že dlje časa prisotni na trgu in imajo temu ustrezne izkušnje. Poznavalec čistilnih naprav se bo pohvalil s preverljivimi priporočili, nudil kakovostno svetovanje in imel vzdrževalno službo.

Eno takšnih podjetij je Armex Armature iz Ivančne Gorice z več kot 28 let izkušenj pri načrtovanju in postavljanju čistilnih naprav. Več uporabnih informacij o njihovi ponudbi si lahko prebere na njihovi spletni strani cistilnenaprave-dezevnica.si.

Tako boste dobili za svojo situacijo cenovno in tehnološko optimalno in učinkovito napravo. V primeru morebitnih težav vam bodo na voljo za pomoč in servisiranje. Slednji je lahko celo najbolj pomemben dejavnik nakupa, saj se tako kupec izogne morebitnim neprijetnim presenečenjem, ko ob nepredvidenem dogodku ostane sam s svojim problemom. Žal se to v praksi dogaja pogosteje, kot bi si želeli.

Poceni nakup se mogoče v prvem trenutku zdi dobra izbira, a se pogosto izkaže, da poceni nakup ni vedno dober nakup. Razmislite tudi o materialu, iz katere je izdelana vaša naprava. Vzemite v zakup, da imajo umetne mase za sodobne čistilne naprave boljše fizikalne in tehnične lastnosti kot npr. tiste, ki so izdelane iz betona. Zaradi majhne teže bo tudi vgradnja enostavnejša in cenejša.

E ANTIK Amphore Pflanzamphore terrakotta 01 ov 4c

Promocijsko sporočilo

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi