Ko pomislimo na kolagen, večina od nas pomisli na gladko, čvrsto, napeto in mladostno kožo. Vse to je res, vendar pa je kolagen veliko več kot le ritual proti staranju. Kolagen je namreč tudi beljakovina, ki je ena najbolj zastopanih v našem telesu.
Recite vitalnosti JA
Kolagen je eden glavnih gradnikov naših kosti, mišic, kože, kit in vezi med sklepi. Naše telo ga proizvaja samostojno, vendar ta sposobnost z leti slabi, zato dodatki s kolagenom pomagajo pri ohranjanju vsebnosti kolagena v našem telesu. Kolagen si lahko morda predstavljamo kot neke vrste lepilo, ki drži vse lepo skupaj, in naše telo ohranja vitalno, močno in zdravo.
Kolagen za zdravo črevesje
Kolagen poskrbi za bolj čvrsto in elastično kožo, varuje sklepe, skrbi za obnovo vezivnega tkiva in boljši spanec. Kar slišimo zelo malokrat pa je, da ima kolagen ključno vlogo pri ohranjanju zdravja našega črevesja. Ohranjanje zdravega črevesja je izjemnega pomena za naš imunski sistem, zdravje možganov, kože, metabolizma in dobrega počutja. Ko enkrat zanemarimo zdravje črevesja, smo bolj dovzetni za okužbe, viruse, vnetja in pogosto tudi za sindrom prepustnega črevesja. Vključevanje več kolagena in živil, bogatih s kolagenom, v našo prehrano poskrbimo, da naš prebavni sistem še naprej deluje optimalno.
Za obnovo in krepitev sluznice našega prebavnega trakta so ključni sledeči elementi: glicin v kolagenu, probiotiki in glutamin.
Kolagen ima ključno vlogo, saj vsebuje veliko aminokisline glicin. In prav glicin se najbolje absorbira ob prisotnosti ostalih aminokislin prisotnih v kolagenu. Pravzaprav so raziskave pokazale, da lahko kolagenski peptidi dejansko izboljšajo disfunkcijo črevesne pregrade in izboljšajo njegovo čvrstost. Vnetje črevesja je povezano z vnetji drugje v telesu, zato je pomembno, da v našo hrano redno vključujemo veliko živil, ki so bogata s kolagenom, ali ga dodamo v obliki dopolnila in tako zmanjšamo vnetje črevesja.
Probiotiki naseljujejo dobre organizme in nižajo vnetja. Glutamin obnavlja celice črevesne stene.
Ob prebavnih težavah in prepustnem črevesju pride do slabše absorbcije hranil. S povečanim vnosom kolagena podpremo celovitost črevesne stene in ublažimo izgubo hranilnih snovi zaradi oslabljenega delovanja črevesja. Prepustno črevo vpliva na celotno telo, znake sindroma prepustnega črevesja tako zaznamo na koži, v imunskem sistemu, miselnih zmožnostih, prebavi in hormonih.
Hidroliziran kolagen Vitja.si je za razliko od tistega v hrani razdeljen na manjše delce, peptide, ki omogočajo, da se kolagen veliko lažje absorbira kot večji delci. Hidroliziran kolagen Vitja.si se tudi do 3x hitreje absorbira. Lahko ga preprosto zmešamo v napitke, jogurte ali smutije.
Hidroliziran kolagen Vitja.si ima še dodan vitamin C, cink ter hialuronsko kislino. Vitamin C ima pomembno vlogo pri nastajanju kolagena, izboljša pa tudi njegovo absorbcijo. Hialuronska kislina je v našem telesu ključna sestavina v sklepih, kjer omogoča drsenje, sodeluje pa tudi v procesu nastajanja kolagena in elastina. Je tudi ključna komponenta zdrave kože. Limonin hidroliziran kolagen Vitja.si je povsem ribji kolagen tipa I in II s cinkom in vitaminom C. Mango/marakuja kolagen pa je mešanica govejega in ribjega kolagena tip I, II in III, z dodanim cinkom, vitaminom C in E.