Domov ZdravjeZdrave novice Praznično sladkanje brez greha

Praznično sladkanje brez greha

3 ogledov

Ste vedeli, da se lahko brez greha posladkamo z zdravimi sladicami, ki so ne le okusne in slastne, pač pa tudi ne povzročajo škode našem organizmu. Na nepridobitnih delavnicah »Slastno in strastno«, ki jih vodi Mojca Kaš Fidej in potekajo v okviru zavoda Fident v Večnamenskem domu v Topolšici so udeleženci v novembru veliko izvedeli o sladkorjih – ne le o belem in rjavem, o katerih pravzaprav slišimo skoraj na vsakem koraku, ampak tudi o medu, javorjevem in agavinem sirupu, sladkorjih, ki se nahajajo neposredno v suhem sadju, melasi ter o učinkih sladkorjev. Na delavnici so poleg zdravih sladkorjev bile uporabljene tudi druge zdrave sestavine, kot so na primer pirina moka, prosena kaša, kamut in ostale. Na delavnici so udeleženke med drugim pripravljale mafine, proseni puding, desert iz kakijevega pireja, sladke kroglice”kamutove oči”. Na decembrski delavnici bil namen spoznati pomen maščob, predvsem zdravih, med katerimi je za peko in cvrtje zelo uporabna, koristna in dobra kokosova maščoba oziroma kokosovo maslo, olje. Seveda je pomembno, na kakšen način je kokosova maščoba pridobljena – najboljša je nerafinirana, hladno stisnjena. Kokosova maščoba ima visok odstotek lavrinske kisline (edini primerljivi vir te zdravilne snovi je materino mleko), ki dviguje imunsko odpornost telesa, deluje antibakterijsko, antiparazitno, ima pa tudi druge pozitivne učinke za organizem. Zelo dobro prenaša segrevanje, tako da tudi pri visokih temperaturah v njej ne nastajajo škodljive snovi. Mojca je za delavnico izbrala odlične sladice, kot so pečena nadevana jabolka, pirine in kamutove palačinke, datljeve kroglice, malinov in kakijev sladoled, domači ”after eight”, piko na i letošnjem letu pa je dodala presna malinova-čokoladna torta. Ob koncu jih je obiskal še zobozdravnik iz zavoda Fident, ki jih je opomnil na ustno higieno, pomembnost zdravja naših zob, rednih pregledov in povabil na prvi brezplačni pregled, ob dogovoru ter po potrebi pa sestava načrta terapije in zdravljenje.

Kuharske delavnice, ki so nepridobitne narave, bodo še naprej tematsko različno obarvane in se bodo nadaljevale že drugo soboto v januarju v Večnamenskem domu v Topolšici, s pričetkom ob 9. uri. Priložnost lahko izkoristite tudi vi, se prijavite na delavnico na mail fident.dental@gmail.com in se poučite in preizkusite v zdravi in okusni, slastni in strastni, kuhinji, ob kateri boste zagotovo uživali.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi