Domov Priporočamo Težave z želodcem? Okrepimo ga!

Težave z želodcem? Okrepimo ga!

Med pogostimi želodčnimi težavami je refluks – uhajanje vsebine želodca v požiralnik. Nastane zaradi opešanje mišice – spodnje zapiralke v požiralniku. Posledica refluksa je zgaga – pekoč občutek v žlički. Vzrok je vdor želodčne kisline v požiralnik. S staranjem, stresom in zaradi drugih dejavnikov se tanjša tudi sluznica v želodcu, ki se lahko tudi poškoduje. Nastane gastritis – vnetje želodčne sluznice. Spremljajo ga bolečine v trebuhu, prebavne motnje, napihnjenost in slabost. Najpogostejši vzrok zanj je infekcija z bakterijo Helicobacter pylori. Iz gastritisa lahko nastane rana na želodcu.

Če nas trajno muči katerakoli od opisanih težav, težje prebavljamo hrano. Za njihovo lažje premagovanje predstavljam svoj trimesečni program prehranske prve pomoči. Članek je le informativnega značaja, saj je pri prehrani bolnika pristojen svetovati le zdravnik.

Okrepitev prebavil z optimizacijo beljakovinske prehrane

Zaradi opisanih težav postanemo pogosto beljakovinsko podhranjeni. Žal pa so beljakovine težko presnovljive. Potrebno je od 3 do 7 ur, da jih v prebavi razgradimo na osnovne sestavine – aminokisline. Ko prispejo do celic, nastopi še težji problem – njihov nizek izkoristek. Več kot polovico jih telo razgradi v toksične dušične odpadke, ki obremenjujejo jetra in ledvice. Te pa so pri ljudeh s prebavnimi težavami oslabele zaradi kroničnega pomanjkanja hranil.

Edino živilo, ki rešuje oba problema, je optimalna kombinacija esencialnih aminokislin (OKA).

Navodilo: 2-3 tedne uživamo po 5 do 8 tablet OKA na dan. Lahko jih razdelimo v 2 ali več obrokov. Če je želodec zelo občutljiv, je smotrno tablete zdrobiti v prah. Tega zamešamo v katerokoli hrano ali ga preprosto pogoltnemo z vodo, najbolje mlačno.

Dodamo bio probiotik EM

V drugi fazi, ki traja 2 tedna, nadaljujemo z uživanjem aminokislin OKA. Dodamo pa še bio probiotični napitek EM v dnevnem odmerku, ki odpravi neprijetni vonj blata (od 0,2 do 0,5 dl večkrat dnevno). To je znak, da smo črevesno bioto uravnotežili in s tem odpravili gnilobne procese v črevesju. Lahko ga pijemo čistega, a pri želodčnih težavah se je zaradi njegove močne kislosti izkazalo, da ga je bolje razredčiti z mlačno vodo.

Na spletni strani www.iztokostan.com je objavljenih več desetin pričevanj, ko so ljudje s pomočjo takega napitka odpravili refluks in zgago. Verjetno godi razbolelemu želodcu tudi zato, ker vsebuje izvlečke 19 vrst zdravilnih zelišč.

Študija skupine zdravnikov iz švicarske klinike Genolier je pokazala, da uživanje probiotikov zmanjšuje možnost želodčne infekcije s helikobakterjem in vnetja v želodčni sluznici. Izkazalo se je tudi, da uživanje probiotikov v času antibiotične terapije učinkoviteje odpravlja Helicobacter pylori kot sama antibiotična terapija.

Dodamo še antioksidantski prašek FHES

V tretji fazi, ki traja 2 meseca, nadaljujemo z uživanjem OKA in bio probiotika EM, dodamo pa še vsaj 1-2 kapsuli FHES ter modrozelene alge (spirulina, klorela ali AFA alge) v odmerku, ki ga priporoča proizvajalec.

FHES je izjemno močan antioksidant, ki zelo poveča moč vsake naše celice, tudi celic v želodcu in imunskem sistemu. Raziskava Stephensona in Flanagana (2004:82) je pokazala, da celice, namočene v raztopini FHES, ustvarijo v določenem času iz dane količine glukoze kar petkrat več energije (ATP) kot sicer. Tako uživanje FHES krepi vse celice prebavil in druge naše celice.

Ključnega pomena za zdrav želodec postane uživanje FHES, ko antibiotična kura ne zmore zmanjšati težav zaradi infekcije s helikobakterjem. Takrat v tretji fazi povečamo odmerke FHES na 6 kapsul na dan (3 x 2 kapsule), kolikor jih priporoča dr. Meyers ob kroničnih vnetjih. FHES ne jemljemo v času kure z antibiotiki.

Dopolnjevanje prehrane, kot sem ga opisal v tretji fazi, je lahko trajno. S soprogo tako dopolnjujeva svojo hrano že dve desetletji. V mladosti sem imel hude težave z želodcem in dvanajsternikom. Bila so obdobja, ko sem zaradi tega pristal zgolj na juhici in mleku. Danes lahko jem vse.

Po tekstu dr. Iztoka Ostana za objavo pripravil Institut.O

Za Bogastvo zdravja –splet, april 2025

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi