Domov ZdravjePrehrana Bezeg naš vsakdanji

Bezeg naš vsakdanji

17 ogledov

 

Ko se sprehajate ob robu gozda velikokrat srečate košat grm ali pa nekaj, kar spominja na drevo s košato krošnjo, visoko tja do 4 metre, in v tem času polno beline; razkošnih belih cvetov, ki spominjajo na palačinke. In prav zares, eden od neštetih receptov za pripravo bezgove jedi je, da pomočiš svež bezgov cvet v pivsko testo, ga ocvreš in, kaj bi drugega, z užitkom pohrustaš.

Gorazd Marinček

Ko grm pogledamo bolj od blizu, bomo velikokrat opazili nepretrgano kolono mravelj, ki se vzpenja proti cvetovom, in drugo, ki se spušča nazaj k zemlji. Pod cvetovi bomo zagledali vse črno listnih uši, ki jih mravlje božajo. Kaj se pravzaprav dogaja? Dejansko opazujemo čredo uši – molznic in kolone pastirjev, ki jim te uši namenjajo slastno tekočino. Gre za naravno sožitje ali simbiozo, ki poteka takole: listne uši sesajo rastlinske sokove iz bezgove skorje, črne mravlje jih s sprednjim parom nog pobožajo po zadku in listna uš spusti kapljico mane – medene vode, da se mravlja odžeja. V zameno mravlje odganjajo pikapolonice, ki se hranijo z listnimi ušmi. Torej, kapljica užitka za trenutek zaščite. Kako lepo narava vse uredi!

Kako odgnati listne uši?
Ampak, če imamo svoj bezgov grm na vrtu, smo dovolj sebični, da ne želimo njegovih darov deliti z listnimi ušmi ali da bi si jih celo cvrli kot dodatek v palačinkah. Kaj storiti brez poseganja po strupih in kemiji? Listne uši učinkovito odpravimo s koprivno vodo: namočimo vršičke kopriv s čim več listja v vedro vode za 24 ur, odcedimo in s tako pridobljenim pripravkom poškropimo listne zajedavce. Pravijo, da jih naslednji dan ni več. Moje izkušnje to potrjujejo. Proti mravljam uporabimo lepilni trak, ki ga ovijemo okoli stebel približno pol metra od tal. Nekaj prilepljenih mravelj bo odgnalo ostale. Čeprav po »nevihti« s koprivno vodo lepilni trak niti ni več potreben.

Vsestranska uporaba
Za uporabo cvetov je nešteto receptov. Od že omenjenih ocvrtkov s pivskim testo, do zažvrkljanih z jajci in koščki slanine, naredimo lahko osvežilne napitke (šabeso), pa sirup, ki
čudovito obogati okus penine. Cvetove sušimo za bezgov čaj. Če jih pustimo dozoreti, se bodo razvili v šope črnih kroglic, iz katerih naredimo okusno bezgovo marmelado ali kašo. Pozor: teh kroglic ne smemo uživati surovih, ker nam praviloma povzročijo črevesne težave ali še kaj več, zato jih prej vedno prekuhajmo.

Za zdravje …
Kaj od bogastva zdravja nam ponuja bezeg? Pripravki in jedi v zmernih količinah zaradi snovi v bezgu pospešujejo presnovo, blažijo obolenja dihal in živčevja, blagodejno učinkujejo na želodec, črevesje, trebušno slinavko ledvice in mehur, pri obolenjih kože. Paziti moramo pri pitju čaja, saj večje količine pospešijo potenje, kar je pri prehladih lahko koristno, lahko pa povzroči dodatne težave s srcem tistim, ki jih že imajo. Tudi z bezgom ni dobro pretiravati.

Nekoč smo mularija na paši kadili srobot, sem ter tja tudi bezeg. Verjemite mi, ni bilo vredno niti poizkusiti. Ampak z jajčki zamešani cvetovi in kockice prekajene slanine ali pršuta, to pa je zakon! Dober tek!

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi