Sogovornica Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo prehrano, nam je pojasnila, kakšna je razlika med hrano, ki so jo uživale naše babice in hrano, ki jo imamo na jedilniku danes. Dejstvo je namreč, da je precej bolj osiromašena vitaminov in mineralov, kar se posledično pozna tudi na našem zdravju.
Veronika Bilban
Komu se priporoča uživanje prehranskih dopolnil?
Vitamini in minerali so potrebni za naš organizem, zato se priporočajo za posamezne skupine ljudi in ob določenih življenjskih okoliščinah, kot so fizični in psihični napori, stres, staranje, okrevanje po okužbi. V primerih ko to ni možno, je potrebno dodati prehranska dopolnila.
Kako naj vemo, česa nam primanjkuje?
Minerali so v telesu pomembni, saj vplivajo na presnovo ter gradijo kosti in zobe. Pomembni so tudi pri proizvodnji hormonov, sodelujejo pri živčnih impulzih in poskrbijo za kvaliteto organizma. Najprej posumimo na pomanjkanje (če smo na primer ves čas utrujeni in bledi, lahko sumimo na pomanjkanje železa). Za to poskrbi osebni zdravnik, ki nas običajno napoti na krvni test. Tu se ne meri vrednosti določenih vitaminov in mineralov, za kar moramo opraviti dodatni test. Ko enkrat vemo, katerega mikrohranila nam primanjkuje, lahko temu prilagodimo prehrano in začnemo z uživanjem potrebnega prehranskega dopolnila.
Nekatera prehranska dopolnila drugim manjšajo učinke, kar pomeni, da jih ni priporočljivo jemati skupaj, medtem ko je nekatera priporočljivo, kajne?
Pri odmerjanju in uporabi upoštevajte navodila, ki so navedena na embalaži. Le tako boste omogočili najboljšo absorpcijo hranil. Prav je, da o jemanju prehranskih dopolnil obvestimo svojega zdravnika, saj lahko ob sočasnem jemanju zdravil pride do kakšnih nezaželenih učinkov.
Kdaj je najbolje jemati prehranska dopolnila – zjutraj ali zvečer?
Določene vitamine in dodatke je treba jemati s hrano ali po obroku za najboljšo absorbcijo, medtem ko boste morali sprejeti druge na prazen želodec. Večina dodatkov se lahko jemlje z obrokom ob zajtrku. Sem sodijo npr. multivitamini, B-kompleks, vitamin E in vitamin C ter tudi drugi. Da, dan pričnemo z več energije in elanom, ampak jutranji obrok je pogosto tudi primeren čas, da se spomnimo, da moramo vzeti svoje vitamine.
Je kvaliteta prehranskih dopolnil vedno odvisna od cene?
V zelo veliki poplavi prehranskih dopolnil posegamo po takšnih, ki imajo na embalaži jasno deklaracijo, so primerno sestavljena in so naravnega izvora. Potrebno se je zavedati, da se prehranska dopolnila razlikujejo po kvaliteti. Pred uporabo se ustrezno izobrazimo o potencialnem prehranskem dopolnilu in njegovi uporabi, pri izboru pa bi vsekakor morali upoštevati predvsem izvor dopolnila, način pridelave in obdelave, njegovo obliko, način proizvodnje in to, kako ponudnik pristopa k predstavitvi izdelka.
So prehranska dopolnila potrebna, če jemo zdravo, raznoliko prehrano?
Pri prehranskih dopolnilih si velikokrat postavim vprašanje – kako so naši predniki živeli brez prehranskih dopolnil, kako so naši stari starši doživeli 80, 90 let brez enega samega prehranskega dopolnila? Razlog za to se skriva v hrani. Hrana 21. stoletja je precej drugačna od hrane, ki so jo naši predniki uživali pred 100 leti. Hitra, industrijsko pripravljena hrana, od katere smo odvisno danes, je osupljivo osiromašena, predvsem pa vitaminov in mineralov. In cena, ki jo plačujemo za uživanje nezdrave hrane in množično pridelovanje hrane, je izredno visoka. V zadnjih dvajsetih letih se je vsebnost nujno potrebnih hranljivih snovi v živilih zmanjšala tudi do 80 odstotkov.
Dejstvo je, da vsebuje špinača danes le 10 odstotkov tistega, kar je vsebovala špinača vaše babice. Vsebnost magnezija v špinači se je zmanjšala za več kot polovico, fosfor je v tem času skorajda izginil iz banan.
Lahko, da se v tem dejstvu skriva ključ za debelost – zaradi tega, da pojemo premalo hranil pojemo do 5-krat več hrane kot pred pol stoletja.
Zdrav človek, ki se zdravo prehranjuje, se giblje, ne kadi in ne uživa čezmernih količin alkohola, prehranskih dopolnil ne potrebuje. Potrebna pa so v določenih obdobjih kot nadomestilo za pomanjkljivosti v prehrani.
Večje potrebe so pri otrocih, nosečnicah, pri ženskah v menopavzi, pri starejših, športnikih ali, če gre za kakšne bolezni, kot je na primer anemija, kjer gre za pomanjkanje železa, tudi vitamina B12 …
Kakšna je hrana, ki je zdrava. Je to biološka, lokalna?
Sama pravim, da je hrana življenje in življenje se ne sme oddaljiti od hrane. Hrana nam mora predstavljati gorivo za življenje, namesto da živimo zato, da jemo. Če si hrano pridelujemo sami, kot so to počeli naši dedki in babice ter pradedki in prababice, potem svojo hrano vsekakor poznamo. Lastna pridelava nas celo spodbuja k fizični aktivnosti in nam ponuja uživanje hrane, ki uspeva v našem lokalnem okolju, na čim bolj naraven način.
Če hrano kupujemo, je pomembno, da se podučimo, kaj se dogaja danes v prehranski proizvodnji. Seveda poiščite argumente, ki potrjujejo in krepijo naša prepričanja.
Vrednost lokalne hrane, ki se pojavlja v različni sezoni, je maksimalna in ima pozitiven vpliv na telo. Sveža sezonska hrana je polna antioksidantov, ki našemu telesu zelo koristijo. Z uživanjem lokalne sezonske hrane se bolj povežemo z naravnimi ritmi, ki nas prebudijo, da se začnemo zavedati in ceniti lepoto narave, ki nas obdaja. Raziskave življenja in prehranjevanja stoletnikov kažejo, da je vsem večinoma skupno to, da so jedli zmerno, zdravo, preprosto lokalno hrano, so se veliko gibali, živeli bogato življenje v okolju, kjer praktično niso bili pod stresom ter so razmišljali zelo pozitivno.
Katere so alternative, ki jih lahko uporabimo, da bomo jedli bolj zdravo?
Izbirajte srcu prijazna živila iz različnih prehranskih skupin – meso, perutnina, ribe in lupinarji, mlečni izdelki, jajca, sadje, zelenjava, kruh, žitarice, riž, zrnje in semena, fižol, maščobe in olja ter prigrizki in sladice.
Ustrezno izbirajte število in velikost porcij, ki vam bodo pomagale ostati pri ustrezni teži. Uživanje raznovrstne hrane vam bo pomagalo, da sebi in svojim bližnjim zagotovite vsa hranila, ki jih potrebujete.
Obstajajo zdrave sladice, takšne, ki jih lahko pojemo brez greha?
Ni potrebno, da je zdrava hrana dolgočasna in neokusna. Jeste lahko dobro in zdravo. Današnja hrana je zelo kalorična in kalorije, ki jih vsak dan zaužijemo, težko porabimo. Kilogrami se kopičijo, prekomerna teža pa privede do zdravstvenih težav. Zato je treba težo nadzorovati. Veliko ljudi se odvečne teže loteva z dietami. Ki pa delujejo le za določen čas. Zato je najboljše, da namesto neučinkovitih diet spremenimo način prehranjevanja. Ob pravilnem načinu prehranjevanja se dobri hrani ni treba odreči.
Namesto v Milki uživajte v temni čokoladi, ni se potrebno odpovedati čokoladnemu namazu, a si ga privoščite le nekajkrat na leto. Spoznajte super okus oreščkov – ponoči ali zvečer, ko si želite žlico Nutelle, raje pojejte žlico arašidovega masla. Težava današnjega prehranjevanja ni le način priprave hrane. Velika težava je v našem odnosu do hrane. Jemo, ne da bi o hrani razmišljali. Jemo prehitro. Pojemo preveč vnaprej pripravljene prehrane in izdelkov iz moke ter vse prevečkrat poplaknemo s sokovi in gaziranimi pijačami. In še najpomembnejše – pojemo preveč. Nespametno prehranjevanje in premalo gibanja z leti prinašata kilograme, ki se kar kopičijo in kopičijo. Obsesivnosti s fitnesom ne razumem in ne podpiram, nikakor pa nisem proti rekreaciji. Rekreacija si prilagodi svojim željam in zmožnostim. Začnite s sprehodi v okolici doma, uporabljajte stopnice namesto dvigal, opravke na krajših razdaljah opravite peš. Redna hoja koristi sklepom, mišicam, pljučam, srcu in nogam, pozitivno pa vpliva tudi na duševno počutje. Jaz jo obožujem.
Po čem stranke najpogosteje sprašujejo, kaj najpogosteje kupujejo?
V Bio trgovinci Dobra volja, kjer opravljam svoje delo z največjim veseljem, je največ povpraševanja ravno glede prehranskih dopolnil.
Trenutno v tem času veliko ljudje kupujejo domače čaj. Čaje uporabljajo za raznorazne težave in seveda za čiščenje telesa. Ne smem pa pozabiti naravne kozmetike, po kateri ženske posegajo čedalje pogosteje. Vsekakor se določene zavedajo, kaj nanašajo na največji organ našega telesa, to je koža. S tem, ko nanašamo naravne izdelke na kožo, vplivamo na naše celotno telo. Potrebno se je zavedati, da se vse, kar nanesemo na kožo absorbira v naš krvni obtok in se potem odlaga na različnih organih ter povzroča različne motnje, težave in bolezni. In seveda poudarjam, da je kozmetika ravno tako pomembna kot prehrana.
Hrana ni draga, temveč dragocena, kajne?
Dandanes ni več nič poceni, hrana pa še najmanj. Če le pomislim na primer moje mame Silve in njen, sicer neekološki vrtiček. No, njen vrt si nikakor ne zasluži biti omenjen pomanjševalno, saj skozi oči pridne gospodinje, ki ga oskrbuje z rokami, izgleda prej kot velika njiva. Pridelki nimajo Eko oznake, si pa trdim, da je paradižnik s tega vrta najboljši, vsekakor pa okusnejši od tistih ekoloških, ki so na poti do bližnjih trgovin videli več sveta. Verjetno je razlika znoj, ki z maminega čela vsako poletje odteka v zemljo. In to je dodana vrednost, dragocenost, ki se nikoli ni in se nikoli ne bo mogla meriti s certifikatom.