Domov ZdravjePrehrana Kako shujšati hitro, zdravo in za vedno?

Kako shujšati hitro, zdravo in za vedno?

Strokovnjaki hujšanju najraje dodajo opisne pridevnike, kot so počasno, postopno, dolgoročno, zdravo …

Mario Sambolec, ustanovitelj blagovne znamke Feelgood, nutricionist, trener in predavatelj in trener, www.feel-good.si

Če pa hočemo hujšati hitro in ostati zdravi, bo potrebno izpolniti nekaj osnovnih predpostavk.
Med hujšanjem lahko v bistvu naredimo tri napake:
1. Shujšamo »v mišice«. Številka na tehtnici se sicer premika navzdol, ampak maščoba večinoma stoji na mestu.
2. Shujšamo »v zdravje«. S pretirano restriktivno in hranilno revno prehrano prikličemo »hudiča«, ki se pojavi v spremstvu različnih simptomov in pomanjkanj.
3. Shujšamo v »zdravo pamet«. Ena ter ista hrana, vsak dan znova, konstantno odrekanje brez idej o možnih prilagoditvah, enakovrednih zamenjavah in vmesnih premorih, nas privede do točke, ko hitro vržemo puško v koruzo.
Da bi se tem pastem izognili, bo potrebno upoštevati naslednje:
1. Beljakovine in vadba za moč
• Beljakovine so edina pomoč v prehrani, ki zmore zaščititi mišično maso v času energijskega manjka in vsaj približno pomiri podivjan apetit. Vsaj 2-2,5 grama na kg telesne teže. Za 60 kg težko osebo to znese 120 gramov beljakovin dnevno ali 30-40 gramov pri vsakem od 3-4 obrokov v dnevu.
Bolj je hujšanje intenzivno, več beljakovin potrebujemo.
3-4 treningi tedensko, ki temeljijo na primernih vajah za krepitev celotnega telesa, bodo tako osnovno in najpomembnejše priporočilo. Dodajanje aerobnih aktivnosti (kardio) je možnost, ki pripomore k dodatni porabi kalorij. Hoja navkreber, tek, plavanje, kolesarjenje … so vse sprejemljive možnosti.
Vadba za moč »sporoči« telesu: Hej, pusti mišice pri miru! A ne vidiš, da jih rabim?
2. Hranila
• Med vire beljakovin večkrat vključimo hranilno najbogatejše, kot so sardele, divji losos in skuša, poleg mesa, pustih mlečnih izdelkov, stročnic …
• Poudarimo vnos vlaknin iz zelenjave, jagodičja in stročnic, na račun kruha, pašte, riža in sadnih sokov.
Jetra, jajca, ribe, zelenjava, sadje in stročnice so najboljši naravni »multivitamini«. Zelenjava naj bo glavna priloga.

3. Prilagodljivost
Že res, da potrebujemo načrt. Večini bo težko uspeti z izbiro prehrane »v trenutku« in zgolj »po občutku« – ta nas je namreč pripeljal do točke nezadovoljstva.
Poleg cilja bo potrebno osvojiti še navade (sposobnosti), ki cilj podpirajo ter slednje izvajati dosledno.
Tu mislim na prilagoditev prehrane svojemu življenjskemu slogu, tempu, navadam, okusu, in ne obratno – slediti dieti, ki tega ne dopušča, temveč zahteva sledenje rigidnemu planu. V nasprotnem lahko pričakujemo podoben “jo-jo” scenarij, po katerem se odvije večina nerealno restriktivnih pristopov. Tudi svoje okolje prilagodite tako, da ne boste po nepotrebnem v skušnjavah. Založite svoj hladilnik in kašče z živili, ki vam bodo olajšala pot do želenega cilja in naprej.
Če se po poti zatakne, se obrnite na prehranskega svetovalca. A previdno pri izbiri. Iščite strokovnost in znanstveno potrjena dejstva, ne njegovih prepričanj.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi