V zadnjem delu jeseni, v katerem se nahajamo, je večina sadežev že pospravljenih. Obstaja pa še en sadež, ki običajno dozori prav v prvi polovici decembra in ima po okusu, zdravilnih lastnostih in nenazadnje tudi po imenu sodeč res nekaj opraviti z bogovi. Hrana bogov oz. rajsko jabolko ali pa enostavno kaki je prava vitaminska bomba, s katero lahko veliko dobrega storite tako za svoje zdravje, kot tudi za vaše brbončice.
Darjan Lapanje
Da najprej razčistimo o tem, kaj ima kaki opraviti z bogovi. Botanično ime kakija (Diospyros kaki) v prevodu iz stare grščine v dobesednem prevodu pomeni »hrana za bogove«. Očitno pa ni bil le njihova hrana, pač pa naj bi ga za lepšo polt uporabljala že grška boginja lepote Afrodita. O tem, ali je bilo temu res tako ali ne, pa presodite sami.
Kaki sicer izvira iz Azije, natančneje iz goratih predelov osrednje Kitajske, kjer ga gojijo že več kot tisoč let. Od tam se je najprej razširil v vzhodno Azijo in Ameriko, kasneje pa še v druge dele sveta. V Evropo so ga prinesli v drugi polovici 19. stoletja, najbolj pa se je razširil v sredozemskih državah. V Sloveniji se je pojavil v letih pred prvo svetovno vojno, največ pa ga na naših tleh pridelajo v strunjanski dolini.
Ljubi zmerno klimo
Seveda pa rastlina ni omejena le na primorje, saj načeloma uspeva povsod tam, kjer domujejo tudi breskve in vinska trta. Pri kakiju je zanimivo to, da mu za optimalno rast prija zmerna klima, kljub temu pa preživi tudi temperature do -18 stopinj Celzija, če le ne vztrajajo predolgo. Tudi v poletnem času ima to drevo raje nekoliko bolj zmerne temperature, za zorenje plodov pa je pomembna dolga in topla jesen. Če vse to vzamemo v obzir, so bili letos pogoji skorajda idealni.
Vitaminska bomba
Zakaj smo kaki uvrstili med zdravilne rastline? Strokovnjaki, ki so preučevali kaki oz. njegovo sestavo, so ugotovili, da med drugim vsebuje petkrat več vitamina C kot jabolko, obenem pa je v primerjavi z jabolkom kar 30-krat bogatejši z vitaminom A. V kakiju se skriva tudi kompleks vitamina B, poleg tega pa je izredno bogat z minerali, zlasti s kalijem, fosforjem, magnezijem, kalcijem in železom. Izpostaviti velja še antioksidante, pa tudi veliko vsebnost vlaknin.
Zaradi vitamina A je kaki torej odličen za naše oči, tkiva, kosti, dlesni in kožo. Omenjenega vitamina vsebuje tako veliko količino, da lahko dnevno potrebo po njem pokrijemo že zgolj z dvema sadežema. Vitamin B v kakiju oz. rajskem jabolku bo med drugim blagodejno vplival na vašo prebavo, skupaj z vitaminom C pa bosta tvorila tudi odličen dvojec za krepitev imunskega sistema. Kaki med drugim krepi tudi delovanje pljuč in srca, znižuje holesterol in na telo deluje očiščevalno, pozitivno pa vpliva tudi na črevesje in celo na hemeroide.
Vsestransko uporaben
Iz kakija si v kombinaciji s skuto in medom lahko pripravite zdravilno masko za obraz, če pa mu dodate grobo mleto kavo, nastane piling, ki vam bo pomagal pri odpravljanju celulita. Morajo pa pri uživanju tega biti pazljivi sladkorni bolniki, saj ima izjemno visoko energijsko vrednost, ki je primerljiva z bananami.
Zdaj veste, da kaki ni le okusen in široko uporaben v kulinariki, pač pa je tudi prava zakladnica zdravilnih učinkovin. Morda še niste prepozni in se ponj lahko odpravite v Strunjan, kjer vsako leto priredijo dneve kakijev. Ti so se začeli v začetku meseca, zaključujejo pa se 13. novembra. Če vam do tja ne bo uspelo, pa boste ta okusen sadež zagotovo našli na policah vaše najbližje trgovine.