Sladki pelin je rastlina, ki raste kot enoletni grm. Že v preteklosti so jo uporabljali v zdravilne namene in tudi dandanes je vse bolj priljubljena pri odpravljanju različnih težav. Njeni cvetovi sladko dišijo – zato tudi takšno ime, medtem ko je njegov okus grenak.
Tia Kemperle
Rastlina izvira iz Azije, a je sčasoma postala priljubljena na vseh koncih sveta. Je trajnica, ki zraste do dva metra, zelena, s sivimi listi in majhnimi semeni. Raste na prodnih oziroma peščenih tleh, ne potrebuje veliko vlage, rada se nastavlja soncu. Vsebuje veliko koristnih snovi, od askorbinske kisline, karotenoide, flavonoide, fenolne kisline, tanine …, zato blagodejno vpliva na naše zdravje.
Že v starem Egiptu so sladki pelin uporabljali kot zdravilo za kožne bolezni in sredstvo proti parazitom. Kasneje so se pojavili zapisi o zdravljenju malarije, ugotovili so, da deluje antivirusno, antibakterijsko, antiparazitsko, antiglivično, protivnetno sredstvo …
Iz posušene rastline lahko pripravimo čaj, nekateri imajo raje tinkturo, hidrolat, eterično olje, mazilo, kapsule … Več načinov je, kako jo uporabimo, a vsi so pripravljeni z enim samim namenom – izboljšati zdravje, poskrbeti za preventivo ali kurativo. Nekaterim služi za odpravo parazitov v telesu, učinkovita je proti malariji, pomaga pri boju proti raku, nespečnosti, anemiji, pomanjkanju apetita, prebavnimi motnjami …
Pelin pa je dobrodošel tudi na vrtu, saj je mogoče z njegovo pomočjo zatirati škodljivce, kot so listne uši in gosenice, mravlje. V kulinariki z njim ne smemo pretiravati, ampak ga je priporočljivo uporabljati v majhnih količinah predvsem zaradi grenkobnega okusa. Ga ne kuhamo, ampak samo prelijemo z vrelo vodo in precedimo. Dodajajo ga k ribam, mesu, solatam, likerjem …