Ali ste vedeli, da obstajajo živila, ki urejajo krvni sladkor? V nadaljevanju vam jih bomo nekaj predstavili. Še vedno pa velja zlato pravilo, da uživajmo vsa živila zmerno in po pameti.
Ribe
Losos, sardele, sledi, sardoni, skuše ter mnogo drugih vrst rib so odličen vir omega-3 maščobnih kislin DHA in EPA, ki imajo veliko korist za zdravje našega srca. Redno pridobivanje teh maščob je izredno pomembno za diabetike, ki imajo še večje tveganje za bolezni srca in kapi.
DHA in EPA ščitita celice, ki usmerjajo krvni obtok, zmanjšujejo vnetja in izboljšajo funkcionalno delovanje arterij.
Ribe so odličen vir visokokakovostnih beljakovin, ki nam pomagajo do boljšega počutja in hitrejše presnove.
Zelena listnata zelenjava
Špinača, ohrovt in druga listnata zelenjava so vir vitaminov in mineralov, so zelo hranljivi ter imajo malo kalorij. Ker imajo tudi veliko vitamina C, pomagajo pri uravnovešenju krvnega sladkorja, pomagajo tudi pri znižanju krvnega tlaka.
Poleg tega se v teh rastlinah nahaja veliko antioksidantov luteina in zeaksantina. To so antioksidanti, ki ščitijo naše oči pred raznimi očesnimi obolenji h katerimi so nagnjeni ljudje z povišanim krvnim sladkorjem.
Cimet
Študije kažejo, da lahko cimet zmanjša raven sladkorja v krvi in izboljša občutljivost na inzulin, pomaga tudi pri zmanjševanju ravni holesterola in trigicidov.
Pri vnosu cimeta moramo paziti, saj večina vrst ki jih najdemo v trgovini vsebuje visoko vrednost kumarina, ki lahko povzroči zdravstvene težave pri večjih odmerkih. Zato si dnevni vnos omejimo na eno čajno žličko na dan.
Jajca
Jajca so izredno zdrava. So zelo hranljiva in nas nasitijo.
Zmanjšujejo možnost srčnih bolezni, izboljšajo občutljivost na inzulin, povečajo nivo HDL holesterola ”dobrega” in zmanjšajo LDL holesterola ”slabega”. Prav tako kot v zeleni listnati zelenjavi se tudi v jajcih nahaja veliko antioksidantov luteina in zeaksantina. Najpomembnejši del, kar se tiče dobrih učinkovin se nahaja v rumenjaku.
Čia semena
Čia semena so izvrstna hrana za ljudi s povišanim krvnim sladkorjem. Vsebujejo veliko vlaknin, njihovi ogljikovi hidrati pa so hitro prebavljivi. Dajejo nam občutek polnosti in so priporočljiva za zajtrk, pomagajo pri počasnejši absorbciji hrane skozi črevesje in s tem upočasnjujejo delovanje inzulina.
Kurkuma
V Kurkumi najdemo mnogo zdravilnih učinkovin, a z njo ne smemo pretiravati. Aktivna sestavina kurkume je kurkumin, ki zmanjšuje raven sladkorja v krvi. Pomaga tudi pri ohranjanju zdravih ledvic, ki so pri povišanem sladkorju precej prizadete. Kurkumin se sam po sebi ne absorbira, najboljše je kurkumo užiti s piperminom, ki se nahaja v črnem in dolgem popru – z njim se absorbcija poveča za kar 2000%.
Grški jogurt
Grški jogurt zmanjšuje tveganje za srčnimi boleznimi, to je povezano z veliko vsebnostjo probiotikov. Jogurti in druga mlečna živila lahko povzročijo izgubo telesne mase in izboljšajo delovanje metaboliranja s sladkorno boleznijo tipa 2. Grški jogurt vsebuje veliko kalcija in konjugirano linolno kislino CLA, ki spodbuja imunski sistem, izboljšuje občutljivost celic na inzulin, uravnava razmerje holesterola in ima proti rakovo delovanje. Grški jogurt ima 6-8 ogljikovih hidratov na porcijo kar je manj od običajnega jogurta. Vsebuje tudi več beljakovin, ki spodbujajo pri izgubi teže z zmanjšanjem apetita, ter zmanjšano vrednostjo vnosa kalorij.
Oreščki
Vse vrste oreščkov vsebujejo veliko vlaknin, so hitro prebavljivi in hranljivi. Razlikujejo se po količini prebavljivih ogljikovih hidratov.
Količine glede na 1 oz. 28-gramsko porcijo oreškov:
Mandelj: 2,6 grama
Brazilski oreščki : 1,4 grama
Indijski oreščki: 7,7 grama
Lešniki: 2 grama
Makadamija: 1,5 grama
Ameriški oreh: 1,2 grama
Pistacije: 5 gramov
Orehi: 2 grama
Redno uživanje oreščkov zmanjšuje raven krvnega sladkorja in je povezano s hujšanjem, ker je mnogo bolnikov z povišano ravnjo inzulina povezano tudi z njihovo debelostjo. Poleg tega nekateri raziskovalci menijo, da kronično visoke ravni inzulina povečujejo tveganje za druge resne bolezni kot so rak in Alzheimerjeva bolezen.
Ekstra deviško oljčno olje
Ekstra deviško oljčno olje je izredno koristno za zdravje srca. Vsebuje oliensko kislino in vrsto drugih pozitivnih maščob, za katere se je izkazalo, da izboljšajo trigliceride in HDL, ki se pogosto nahajajo na nezdravi ravni, posebno pri diabetesu tipa 2. Oljčno olje vsebuje tudi antioksidante, imenovane polifenoli. Zmanjšujejo vnetje, zaščitijo celice, ki obdajajo krvne žile, zmanjšuje krvni tlak.
Pri nakupu oljčnega olja pazimo da je ekstra deviško, ki je nerafinirano in ohranja antioksidativne in druge lastnosti .
Lanena semena
Lanena semena so zelo zdrava v njih je veliko vlaknin, del njih je sestavljen iz lignanov, kar zmanjšuje nastanek srčnih bolezni in pomaga pri normaliziranju glutena v krvi. Obstajajo tudi študije, kjer so zmanjševali odmerke zdravil potrebnih za preprečevanje krvnih strdkov, ter so jih nadomestili z lanenimi semeni. Imajo visoko vrednost viskoznih vlaknin, kar izboljša zdravje črevesja in povečuje občutljivost na inzulin.
Jabolčni kis
Jabolčni sladkor se fermentira v ocetno kislino, in nato dobljen izdelek vsebuje manj kot 1 gram ogljikovih hidratov na žlico. Jabolčni kis krepi občutljivost na inzulin in znižuje nivo krvnega sladkorja. Prav tako lahko zmanjša krvni sladkor do 20% , kadar se užije z obroki, ki vsebujejo ogljik.
Če želimo v našo prehrano vključiti jabolčni kis, začnimo z eno do dve žlički v kozarcu vode na dan.
Jagode
Jagode so ene izmed najbolj zdravih plodov, ki jih lahko jemo. Imajo visoko vsebnost antioksidantov, znanih kot antocianini, ki plodovom dajo rdečo barvo. Znižujejo raven inzulina in LDL holesterola po obroku. V njih se nahaja tudi velika vrednost vitamina C. Pazimo kje kupujemo jagode najboljše so vrtne ali pa jih kupimo iz poznanih virov.
Česen
Pri ljudeh s sladkorno boleznijo tipa 2 zmanjša raven sladkorja v krvi in LDL holesterol, učinkovit je tudi pri zniževanju krvnega tlaka. Strok česna vsebuje le 4 kalorije in 1 gram ogljikovih hidratov.
Shirataki noodles
Ti rezanci vsebujejo vlakna, ki se pridobivajo iz korenine konjaka. Je Japonska rastlina, ki se nato predela v obliko riža ali rezancev. Vsebujejo glukomanan, ki nas nasiti. Dokazano je tudi, da zmanjša raven sladkorja v krvi in zmanjša tveganje za bolezni srca pri ljudeh s sladkorno boleznijo in metaboličnim sindromom.
3,5-oz (100-gramov) porcija rezancev shirataki vsebujejo 3,5g vlaknin (glukomanan) in samo 7kcal.