Domov ZdravjeZdravo življenje Prehlad ali gripa?

Prehlad ali gripa?

1 ogledov

Kaj mi mar, saj je pomlad pred vrati. Ja, imate prav, a prav v prehodu iz enega v drug letni čas, ko se naglo menjajo temperature in vremenske razmere smo bolj dovzetni za razne okužbe.

Vedeti ali vas je ‘zagrabil’ prehlad ali gripa je pomembno, saj ima gripa lahko resne zaplete kot je pljučnica ali celo smrt. Najboljše je zdravljenje gripe v 48 urah po tem, ko se pojavijo simptomi. Predpisana protivirusna zdravila pa lahko skrajšajo čas zdravljenja.

Gripa: pride hitro in jezno
Če se počutite, kot bi vas povozil tovornjak, gre verjetno za gripo. Simptomi kot so bolečine v grlu, vročina, glavobol, bolečine v mišicah, zamašen nos, in nenaden kašelj, so intenzivnejši od podobnih simptomov ob prehladu. Pri prehladu nas ponavadi pestita zamašen nos ali izcedek iz nosu. Simptomi gripe se ponavadi izboljšajo po 2 do 5 dneh, vendar se boste počutili izčrpane še kakšen teden ali celo več. V nasprotju z gripo, prehlad pride postopoma in traja približno teden dni.

Vročina: ponavadi pomeni gripa
Nekateri ljudje imajo med prehladom rahlo vročino, vendar večina ne. Če imate gripo, boste najverjetneje imeli vročine 37 do 39 stopinj ali več. Pri otrocih so vročine ponavadi višje pravtako otroci bolj verjetno dobijo vročino tudi pri prehladu.

Gripa: utrujenost lahko traja več tednov
Gripa se ponavadi začne z občutkom ekstremne utrujenosti in bolečine v mišicah po celem telesu. Ta utrujenost in šibkost lahko traja do 3 tedne – ali celo več pri starejših in ljudeh s kroničnimi boleznimi ali šibkim imunskim sistemom. Med tem ko se pri prehladu počutimo slabotne le nekaj dni.

Prehlad in gripa: lahko povzročita glavobol
Glavobol ni zanesljiv kazalec gripe, ker se lahko pojavi pri obeh. Vendar pa je glavobol pri prehadu, tako kot drugi simptomi, blažji kot tisti pri gripi.

Kašelj: znak prehlada in gripe
Ker sta prehlad in gripa bolezni dihal in vplivata na dihalne poti, ponavadi obe bolezni povzročata kašelj. Pljučnica je okužba pljuč in lahko nastane zaradi zapleta gripe. Pokličite zdravnika, če imate trdovraten kašelj, povišano telesno temperaturo, ki je višja od 39 stopinj in mrzlico, težko dihate, ste zasopli, čutite bolečine v prsnem košu kot posledico kašljanja ali pa izkašljujete rumeno-zeleno ali krvavo sluz.

Bolečina v ušesu: pri prehladu in gripi
Prehlad in gripa lahko povzročita ušesobol. Do njega pride zaradi iritacije evstahijeve cevi, ki povezuje grlo s srednjim ušesom. To dražanje povzroči topo ali pekočo bolečino. Ušesoboli povzročeni zaradi prehlada ali gripe odidejo sami po sebi. Če bolečina traja dlje kot vaš prehlad oziroma gripa ali pa če čutite močno, nenadno bolečino, obiščite zdravnika. Morda ste dobili vnetje ušes, ki potrebuje zdravljenje.
Prehlad: pogosto se začne z vnetjem grla
Večina prehladov se začne z bolečinami v grlu, ki trajajo 1 do 2 dni. Izcedek in zamašen nos sta tudi pogosta simptoma. Bolečina v grlu je lahko tudi simptom gripe. Pri gripi vneto grlo spremljata še utrujenost in drugi simptomi, ki se pogosto pokažejo vsi naenkrat.

Zamašen nos: lahko pomeni prehlad
Če nimate vročine, bolečin v mišicah in ne doživljate ekstremne utrujenosti, ste verjetno dobili prehlad. Čeprav tudi veliko ljudi z gripo poroča o zamašenem nosu in kihanju. Tako prehlad kot tudi gripa lahko privedeta do okužb sinusov. Te so zaznamovane z globokimi in konstantnim bolečinami v območju ličnic, čela in nosu. Ponavadi se bolečina poslabša z nenadnimi premiki glave ali napenjanja. V primeru okužbe sinusov, poiščite zdravniško pomoč.

Vzem brisa – hiter pokazatelj gripe
Najhitrejši in najbolj učinkovit način kako preveriti ali imate prehad ali gripo je test, ki ga opravite pri osebnem zdravniku. Z brisom nosu ali grla lahko zdravnik hitro ugotovi ali ste zboleli za virsom gripe. Če je test pozitiven in so se vaši simpotmi začeli v zadnih 48 urah, vam zdravnik lahko svetuje protivirusno zdravljenje, ki vam bo pomagalo, da se boste hitreje opomogli.

Gripa: jemanje protivirusnih zdravil
Protivirusna zdravila so skupina zdravil za zdravljenje virusnih okužb. Kot antibiotiki pri bakterijskih okužbah se tudi pri različnih virusnih okužbah uporabljajo različna protivirusna zdravila, vendar pa za razliko od antibiotikov protivirusna zdravila povzročitelja bolezni ne uničijo, marveč le zavirajo njegov razvoj.
Preprečitev prehlada in gripe: umivanje rok in dihanje svežega zraka
Dobro in temeljito umivanje rok pomaga pri širjenju gripe. Z milom in toplo vodo, odločno drgnite roke vsaj 20 sekund. Ne pozabite na prostore med prsti in okoli nohtov. Sperite in osušite. V sezoni gripe in prehladov, še posebno po kašljanju, kihanju ali pihanju nosu, pogosto umivajte roke. Ne najdete robčka? Kihnite ali odkašlajte se v komolec namesto v dlani. Vsak dan zjutraj in zvečer tudi temeljito prezračite bivalne prostore, lahko jih oplemenitite z naravnimi razkuževalci.
SOS DOMA!
Dobra novica je, da se sezona grip in prehladov vendarle počasi končuje. A tudi pozno pomladi in poleti se nas lahko loti kaka zdravstvena nevšečnost. Zato je dobrodošel nasvet, da vedno poskrbite za osnovno domačo lekarno, kjer naj ne manjka zaveznik čebel v boju z vsiljivci, propolis.

ZADIHAJTE S POLNIMI PLJUČI
V času sezonskih nevšečnostih je prezračevanje zaprtih prostorov en od ključnih preventivnih ukrepov. Naravna eterična olja pozitivno vplivajo na razpoloženje, na naraven način uničujejo bakterije, viruse, povzročitelje alergije in neprijetne vonje ter
lajšajo dihanje. Osvežilca herbal in sweet lavender DR. PASHA ne vsebujeta sintetičnih dodatkov in barvil.

vir: http://www.webmd.com/cold-and-flu/ss/slideshow-cold-or-flu?ecd=wnl_wmh_021515&ctr=wnl-wmh-021515_nsl-ld-stry&mb=WRSgZkIEh%40KOjhl%40I4miCyhonS%2fH3cwy9Od7gWosCkY%3d

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi