Domov ZdravjeZdravo življenje Šisandra – jagoda vitalnosti

Šisandra – jagoda vitalnosti

2 ogledov

Šisandra ni navadna jagoda. Je jagoda z dodano vrednostjo, saj v sebi skriva sestavine, s katerimi poskrbi za naše zdravje in dobro počutje. Najpomembnejše so šisandrini, šisandri svojske snovi, ki jim znanstveniki pripisujejo glavne pozitivne učinke na človeški organizem.

Šisandra izvira iz gozdov severne Kitajske, njeno ime (Wu wei zi) pa pomeni sadež petih okusov, saj jagode nudijo okus po sladkem, grenkem, kislem, pekočem in slanem. Že pred tisočletji je bila pomemben del tradicionalne kitajske medicine. Predstavljala je mešanico petih osnovnih elementov (ogenj, zemlja, les, voda in kovina), ki je skrbela za pet najpomembnejših organov – srce, jetra, pljuča, vranico in ledvica. Dandanes ji pravijo zdravilni sadež, nekateri pa so ji nadeli ime čudežna jagoda ali jagoda vitalnosti.
Glavne prednosti šisandre

Narejenih je bilo že precej raziskav o pozitivnem učinku uživanja teh jagod. Dejstvo je, da ima šisandra zelo širok spekter delovanja, saj učinkuje kot adaptogen, ki uravnava delovanje telesnih procesov ter podpira telo, kjer je le-to najbolj šibko. Strokovnjaki priporočajo njeno uživanje, saj:

Skrbi za boljše delovanje jeter. Šisandra s svojimi zdravilnimi učinki varuje jetra pred poškodbami. Jetra so naš pomemben organ, saj nam pomagajo izločati strupe iz telesa in shranjujejo pomembna hranila. Na univerzitetnem oddelku botanične medicine Materia Medica so ugotovili, da šisandra spodbuja ponovno rast jetrnih celic in izboljšuje njihovo delovanje, in sicer s pomočjo lignani šisandrinov, gama šisandrinov, šisandrolov ter dioksišisandrinov. Šisandra pomaga lajšati jetrna obolenja, kot so kronični hepatitis, zamaščenost jeter itd.
Zmanjšuje utrujenost. Šisandra deluje kot adaptogen, kar pomeni, da uravnava delovanje notranjih organov in zmanjšuje stres. V kitajski medicini naj bi šisandra okrepila Qi – življenjsko energijo, zato odpravlja utrujenost, nespečnost in pozabljivost, spodbuja delovni elan in daje telesu moč.

Odpravlja dihalne težave. Šisandro so že v daljni preteklosti uporabljali pri težavah z ledvicami in pljuči. Po ugotovitvah Memorial Sloan-Kettering centra za zdravljenje raka rastlina pomaga pri astmi, kašlju in gripi. Šisandra vsebuje lignane, esencialna olja ter vitamine A, C in E. Zaradi teh sestavin deluje rastlina protivnetno, antioksidativno in razstrupljajoče.

Zavira staranje. Na oddelku za mikrobiologijo na Univerzi za Znanost in tehnologijo v Hong Kongu so raziskovalci odkrili, da šisandrin B, ki je ena glavnih sestavin šisandre, odlično vpliva na zaviranje procesov staranja. Prav tako so na tej univerzi raziskali, da šisandrin B in C odlično učinkujeta kot zaščita pred škodljivimi UVA in UVB žarki, ki so eni od glavnih krivcev za prehitro staranje naše kože.

Zavira rast rakavih celic. Na japonski Fakulteti za Kmetijstvo so raziskovalci iz oddelka za biokemično znanost in tehnologijo ugotovili, da dioksišisandrini in gama šisandrini, ki se nahajajo v šisandri, zaviralno delujeta na rast rakavih celic levkemije. Tudi na Stanfordski univerzi ter Inštitutu za preučevanje raka na Kitajskem so prišli do zaključka, da predvsem šisandrin A in B uničujeta rakave celice, slednja še posebej metastaze na pljučih, kosteh, v želodcu in prsih.

 

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi