Domov ZdravjeZdravo življenje Skrbnik našega zdravja

Skrbnik našega zdravja

1 ogledov

Imunski sistem

TIA KEMPERLE

Imunski sistem je zelo pomemben za ohranjanje našega zdravja. Njegova naloga je, da brani telo pred vdorom mikrobov in uničuje tujke, ki uspejo priti vanj. Imunski sistem je sestavljen iz bezgavk, limfnih žil, vranice, kostnega mozga, priželjca, mandeljnov ter skupkov imunskih celic v sluznici dihal in črevesnih celicah.

Da bi okrepili imunski sistem ter podprli njegov boj proti infekcijam, se lahko poslužite različnih načinov. Pomembno je, da se zdravo in uravnoteženo prehranjujete ter da sledite zdravemu življenjskemu stilu, saj mu boste le tako pomagali, da bo dobro opravljal svojo nalogo. Poskrbite torej za:
– Sproščanje, ki pripomore k izboljšanju splošnega počitja in tudi spodbujanju imunskega sistema. Raziskave iz Univerze za branje kažejo, da stresne misli znižujejo nivo imunskih antitelesc – proteina, ki se prilepi na tuje telo in ga uniči. Če želite ostati zdravi, potem poskrbite za relaksacijske tehnike, vpišite se na primer na tečaj meditacije, na katerem se boste naučili umiriti misli, mirno dihati in fokusirati na tisto, kar je lepo. Z globokim in ritmičnim dihanjem v telo vnesete več kisika in s tem sprostite napetost v celem telesu.
– Zadostno količino spanja, ki prav tako pripomore k izboljšanju imunskega sistema. Čeprav je od človeka do človeka odvisno, koliko spanca potrebuje, si ga privoščite vsaj sedem, osem ur na noč. Med spanjem naj bi se sproščalo več kortizola, hormona, ki se sintetizira v skorji nadledvične žleze in ima funkcijo, da pripravi telo na akcijo, da se lahko odziva stresni situaciji primerno. Raziskava, ki je bila narejena na Univerzi Čikago je zajela študente, ki so spali le štiri ure na noč, šest dni zapored. Nato so jim dali cepivo proti gripi, njihov imunski sistem pa je proizvedel samo polovico od običajnega števila antitelesc.
– Omejitev kajenja. Medicinske študije dokazujejo, da lahko kajenje poveča tveganje za srčne in pljučne bolezni ter osteoporozo, pospeši pojav menopavze in poveča možnost za nastanek infekcij. Če se le da, poskusite prenehati s kajenjem ter povečajte vnos antioksidantov, ki ščitijo naše telo proti prostim radikalom (škodljive molekule, ki lahko privedejo do prezgodnjega staranja in bolezni). Najboljši vir antioksidantov so vitamin A, C, E in selen – hranila, ki jih najdemo v zelenem in svetlo obarvanem sadju in zelenjavi. Več kot boste vnesli antioksidantov, bolj močan bo vaš imunski sistem pri varovanju pred prostimi radikali.
– Redno, vsakodnevno gibanje, s katerim boste veliko pripomogli k vašemu zdravju. Kolesarjenje, plavanje, sprehod in ostale aktivnosti ne le znižujejo stres, ampak pomagajo spodbujati limfni sistem, ki je odgovoren za izločanje strupov iz telesa. Strokovnjaki svetujejo, da izberite šport, ki vas bo ohranil motivirane ter postopoma pridobivajte moč in kondicijo.
– Masažo telesa, s čimer boste pospešili cirkulacijo v vašem telesu in tudi delovanje limfnega sistema.
– Zdravo prehrano. Nikar se ne pozabite pravilno prehranjevati. Zdrava prehrana pomeni, da si pripravljate redne obroke in pestro hrano, predvsem pa posegajte po raznovrstni zelenjavi in sadju, najbolje da so lokalnega izvora. Prav tako je pomembno, da nadomestite mastno meso ter slane in mastne mesne izdelke s stročnicami, ribami, perutnino ali pustim mesom. Jejte manj slano hrano in omejite uživanje že pripravljenih slanih jedi, prav tako se izogibajte sladkorju, sladkim živilom in živilom z umetnimi sladili ter drugimi dodatki.
– Pitjem vode. Omejite uživanje alkohola in kave, na dan pa popijte vsaj osem kozarcev vode ali nesladkanega čaja, izogibajte pa se sladkim gaziranim napitkom.
– Higieno. Poskrbite za higieno in preventivo, s katero se boste lahko izmuznili mnogim infekcijam ali boleznim. Redno si umivajte roke z milom in vodo, s čimer se boste znebili umazanije, bakterij in bacilov, ki ste jih morda dobili na različnih krajih od različnih ljudi. Prav tako vsakodnevno stopite pod prho (las si vam ni treba umivati vsak dan). Vsak teden si naredite nežen piling, s čimer boste odstranili ne le umazanijo, temveč tudi odmrle celice. Zobe umivajte dvakrat na dan, nikar ne pozabite na nitkanje.
– Izogibanje stresu. Naučite se obvladati stres oziroma se izogibati stresnim situacijam. Kronični stres lahko namreč negativno vpliva na imunski sistem, zato se izogibajte aktivnostim ali ljudem, ki vam povzročajo velik stres ter se čimprej naučite soočati z vzponi in padci, ki so v življenju neizogibni.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi