Domov ZdravjeZdravo življenje Soočite se s poletno vročino

Soočite se s poletno vročino

16 ogledov

Naš organizem se nemalokrat težko sooča s hudo poletno vročino, ki poleg utrujenosti in slabe volje prinaša s sabo tudi visoke električne račune zaradi nenehne uporabe klimatskih naprav. A obstajajo načini, s katerimi si lahko še dodatno olajšamo najbolj tople dneve v letu.

Sara Sočan

Poskrbite za zadostno količino popite vode. Še posebej zaradi potenja hitreje postanete dehidrirani, zato je pitje v poletnem času še posebej pomembno. Izogibajte se sladkim in gaziranim pijačam, raje posezite po limonadi ali še bolje – vodi.

Če ste nagnjeni k potenju, potem ne pozabite uporabiti izdelke, ki olajšajo zadevo tudi ponoči. Prav tako je priporočljivo, da so oblačila iz lahkih materialov, kot je na primer bombaž.

Kljub vročini se vam ni treba odrekati rekreaciji. Razmislite le ali je morda ne bi prilagodili in se za nekaj časa posvetili vodnim športom. Tako boste lahko celo združili prijetno s koristnim.

Zjutraj, ko je ozračje še bolj hladno, na stežaj odprite vsa okna, prezračite prostore, nato pa spustite rolete ali žaluzije, da bo hladen zrak čim dlje ostal notri.

Preden se usedete v pregretega jeklenega konjička, avto dodobra prezračite tako, da odprete nasprotna si vrata na stežaj. Tako bo prepih vsaj nekoliko omilil vroč zrak, ki je nastal v avtomobilu.

Nimate klimatske naprave?

Klimatske naprave še niso v vsakem domu, zato je ponekod težko preživeti najbolj vroče poletne dni brez hlajenja. Ekstremne temperature predstavljajo namreč obremenitev za telo, zato ponujamo nekaj nasvetov, kako se ohladiti …

Priskrbite si ventilator, s katerim boste pospešili kroženje zraka po vaših prostorih. V hladnejših večerih odprite vsa okna in poskrbite, da se bo zrak čim bolj razširil v vse sobe, še posebej spalnico, da boste lažje spali.

Naredite si hladno kopel za noge. Uporabite lahko tudi mokre brisače, ki si jih položite prek ramen, opravite se pod hladen tuš ali pa si v razpršilec nalijte hladno vodo ter si obraz in telo preko dneva večkrat poškropite.

Zadržujte se v pritličnih oziroma kletnih predelih hiše, ker je hladnejši zrak težji od toplega, zato ostaja bolj pri tleh.

Poskrbite, da bo v prostorih čim manj virov toplote, kot so na primer prižgani računalniki ali prižgane luči, prav tako raje jejte svežo hrano in ne tiste, ki jo je potrebno skuhati ali speči v pečici.

Pijte zadostne količine vode. Pijte, še preden postanete žejni (žeja je namreč že prvi znak dehidracije).

Če je vročina neznosna, se odpravite se v ohlajene trgovske centre ali k prijateljem, ki imajo klimatsko napravo. Odpravite se v kino ali v knjižnico ter tam preživite najbolj vroč del dneva.

Bodite pozorni na simptome, ki so povezani s pretiranim izpostavljanjem vročini (vročinski krči, izpuščaji, izčrpanost …). V primeru znakov vročinskega udara, pokličite reševalce.

Za boljši spanec
Se zaradi vročine venomer premetavate v postelji? Se obračate, ne morete zaspati in komaj čakate, da bo jutri? Nimate klime in se sprašujete, če se je mogoče kako drugače ohladiti? Odgovor je pritrdilen.

Izberite bombaž za spanje, saj ta material diha in je zato za vroče poletne noči najboljša izbira.

V hladilnik za nekaj minut položite rjuho, ki jo pred tem položite v plastično vrečko (da se ne navzame vonja) in se nato z njo pokrijte. Hladila vas bo vsaj toliko časa, da boste lažje in hitreje zaspali.

Nekateri se poslužujejo tudi metode, pri kateri si pripravijo led v nizko posodo, zraven pa postavijo ventilator. Veter bo vzel hladno vodo iz površine ledu, ki se bo topil. S tem boste ustvarili nekoliko hladnejše ozračje.

Bolj hladno vam bo, če boste spali sami. Romantiki, če bo prevroče, se boste morali odpovedati crkljanju, saj se ob združevanju teles temperatura v njih povečuje.

Pred spanjem popijte vsaj kozarec hladne vode ali pa skočite pod hladen tuš.

Če vam je prevroče, potem premislite ali bi lahko posteljo prestavili čim bližje tlom. Tam je namreč najhladneje. Vzemite jogi, ga položite na tla in se zleknite nanj. Občutili boste razliko.

Če imate v spalnici okno, pred njega obesite mokro rjuho.

Ob posteljo si pripravite vedro hladne vode in vanjo vedno, ko vam bo prevroče, potopite noge oz. vsaj stopala.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi