Domov ZdravjeZdravo življenje Življenje v tišini

Življenje v tišini

3 ogledov

Slušni aparat

Mnogi, ki so imeli težave s sluhom, so se včasih precej sramovali slušnih aparatov. Toda dandanes je njihova uporaba v naši družbi že dobro sprejeta – ponekod že celo do te mere, da so proizvajalci iz njih ustvarili prave modne dodatke.

Čedalje več ljudi z motnjami sluha se odloči za slušni aparat, s katerim bodo lažje in bolj enostavno komunicirali z okolico. Naprava pomaga ujeti zvok, ga ojača ter pošlje naprej v uho. Preden pa se odločite zanj, naj vam ne bo najbolj pomembno, kakšne barve in oblike bo, temveč vedno na prvo mesto postavite njegovo kvaliteto. Kaj bo za vas najboljše, bo povedal zdravnik, saj vam bo resnično priporočil tistega, ki bo čim bolj učinkovito odpravil vašo težavo.

Na izbiro je širok spekter slušnih naprav, od sodobnih digitalnih do resnično majhnih, pisanih in nekoliko nenavadnih oblik. Še vedno prevladujejo bež in rjave barve, ki se najlažje zlijejo z barvo kože in so zaradi tega videti bolj ali manj neopazni, nekoliko drznejši in pogumnejši pa se že odločajo za živahnejše odtenke barv. Tudi nakit so oblikovalci že prilagodili osebam, ki nosijo slušne aparate.

Težave s sluhom se največkrat pokažejo kot nezmožnost slišanja ali mešanje zvokov, ki prihajajo iz okolice. Osebe, ki slabo slišijo, se počutijo nelagodno, nesamozavestno, kar jih nemalokrat ovira na vseh področjih življenja. Še posebno pozornost je potrebno nameniti našim malčkom, saj se moramo zavedati, da težave s sluhom lahko privedejo tudi so težav v govoru. Na srečo se je tehnologija že tako zelo razvila, da nam ponuja rešitve za marsikatero zdravstveno nevšečnost. Slušni aparat je le eden izmed medicinsko-tehničnih pripomočkov, ki osebam s hudo ali popolno izgubo sluha lahko omogoča sposobnost zaznave zvokov, poslušanja in s tem povezanega razvijanja govorno-jezikovnih sposobnosti.

 

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi