Domov Aktivno življenjeOprema Tehnični pregledi Avto Krka svetujejo: Različne luči na vozilu in pomembnost pravilnega snopa žarometa

Tehnični pregledi Avto Krka svetujejo: Različne luči na vozilu in pomembnost pravilnega snopa žarometa

43 ogledov

Luči na vozilu so ključen del varnostne opreme, ki omogoča voznikom, da vidijo in so vidni drugim udeležencem v prometu. Pravilna uporaba in nastavitev žarometa sta ključnega pomena za varno vožnjo, še posebej v nočnih ali slabih vremenskih razmerah.

Izvajalci tehničnih pregledov vozil imajo posebno opremo, imenovano regloskop, ki omogoča natančno merjenje in nastavitev žarometov. Preverja usmerjenost svetlobnega snopa glede na tla ter ugotavlja, ali so žarometi pravilno nastavljeni. V kolikor se ugotovi drugače, voznik dobi priporočilo za popravilo. To zagotavlja, da so vsa vozila na cestah opremljena s pravilno nastavljenimi žarometi, kar prispeva k varnosti vseh udeležencev v prometu. Poleg tega je vredno omeniti, da se merjenje in nastavitev žarometov izvaja tudi pri tehničnih pregledih traktorjev na terenu. To pomeni, da so tudi kmetijska vozila, ki so pogosto v uporabi na cestah, opremljena s pravilno nastavljenimi žarometi, kar prispeva k večji varnosti v prometu in zmanjšuje možnost prometnih nesreč zaradi slabe vidljivosti.

Vozila imajo različne vrste luči, ki so ključne za varno vožnjo.

Žarometi

Žarometi so osnovna svetlobna oprema na vozilu, ki omogoča vožnjo v nočnih razmerah. Razdelimo jih lahko na dolge in kratke žaromete. Dolgi žarometi omogočajo boljšo vidljivost na daljavo, medtem ko kratki žarometi osvetljujejo cesto bližje vozilu. Poznamo različne vrste avtomobilskih žarnic: halogenske, ksenon, LED žarnice.

Dnevne luči

Dnevne luči so luči, ki se v večini že samodejno prižgejo ob vklopu vozila. Namenjene so povečanju vidljivosti vozila v dnevnem času, kar prispeva k zmanjšanju možnosti nesreč, še posebej v pogojih slabše vidljivosti, kot so dež, megla ali sneženje.

Zadnje luči

Zadnje luči vključujejo pozicijsko svetilko, zavorno svetilko, zadnje svetilke za meglo, vzvratne luči in smernike. Zadnje svetilke svetijo kadar imamo prižgane luči. Zavorne svetilke se prižgejo ob zaviranju, kar opozarja vozila za vami. Zadnje svetilke za meglo so enake kot sprednje, vendar so usmerjene nazaj in se uporabljajo v istih pogojih. Vzvratne luči se aktivirajo, ko vozilo vozi vzvratno, medtem ko smerniki označujejo smer voznika.

Meglenke

Meglenke so namenjene vožnji v gosti megli ali snegu. Te luči so nizko postavljene na vozilu in osvetljujejo tla pred vozilom, kar pomaga vozniku, da bolje vidi cesto v slabših razmerah vidljivosti. Prednje meglenke so nameščene na vozilu z namenom, da omogočijo boljšo vidljivost ceste pred voznikom v gosti megli, še posebej ponoči. Njihov svetlobni snop je razpršen in širok, osvetljuje pa predvsem cesto tik pred vozilom in rob ceste. Ta vrsta osvetlitve je učinkovita le v nočnih razmerah in v primeru goste megle, ko se vozimo počasi. Zadnje meglenke pa so namenjene temu, da so opazne za voznike, ki se nahajajo za našim vozilom v gosti megli. Njihova značilnost je, da so zelo močne.

Smerniki

Smerniki, ki jim pogovorno pravimo »žmigavec« delujejo tako, da utripajoče luči na obeh straneh vozila sporočajo voznikovo nameravano smer vožnje. Zakonodaja natančno določa svetlobno intenziteto in frekvenco utripanja. Pri pravilno delujočih smernikih luči utripajo tako spredaj kot zadaj, pri tem pa ohranjajo enako frekvenco, običajno približno 90 utripov na minuto.

Pomen pravilnega snopa luči

Pravilno nastavljen snop luči je ključnega pomena za varnost in udobje vožnje. Nepravilno nastavljeni žarometi lahko zaslepijo voznike nasproti vozečih vozil, kar lahko vodi v nevarne situacije na cesti. Zato je preverjanje snopa luči obvezni del vsakega tehničnega pregleda vozila.

Preprečevanje zaslepljevanja

Pravilno nastavljen snop luči preprečuje zaslepljevanje drugih voznikov. Če so žarometi previsoko ali prenizko, lahko povzročijo težave drugim udeležencem v prometu, kar zmanjšuje njihovo sposobnost videti cesto jasno.

Izboljšana vidljivost

Pravilno nastavljeni žarometi izboljšajo vidljivost voznika. Omogočajo boljšo osvetlitev ceste, znakov, pešcev in drugih vozil, kar povečuje reakcijski čas in zmanjšuje možnost nesreč.

Prilagodljivost različnim pogojem

Pravilno nastavljeni žarometi se lahko prilagodijo različnim vozniškim situacijam. Na primer, med vožnjo na avtocesti je lahko optimalna višina žarometov drugačna od vožnje po mestu. Prilagodljivi žarometi se lahko samodejno prilagodijo glede na hitrost in okolico vozila.

Spoštovanje zakonodaje

Nenazadnje obstajajo tudi zakoni, ki določajo, kako morajo biti žarometi pravilno nastavljeni. Tehnični pregledi zagotavljajo, da vozila spoštujejo te zakonske zahteve, kar je ključno za varnost na cesti in izogibanje kaznim za nepravilno nastavljene žaromete.

Pravilna uporaba in nastavitev žarometov na vozilu sta ključnega pomena za varnost na cesti. Ne samo, da pomagajo voznikom, da vidijo cesto in ostale udeležence v prometu, temveč tudi omogočajo drugim, da vidijo vozilo. Pravilno nastavljeni žarometi so ključni za preprečevanje nesreč in ohranjanje varnosti na cestah.

Če niste prepričani ali so vaši žarometi pravilno nastavljeni, ste vabljeni, da obiščete katero koli izmed poslovalnic tehničnih pregledov Avto Krka in opravite brezplačen preventivni tehnični pregled vozila. Njihovi strokovnjaki vam bodo z veseljem pomagali, da se prepričate o ustrezni nastavitvi vaših žarometov, saj je skrb za vašo varnost njihova temeljna zaveza.

Skupaj gradimo varnejšo prihodnost na cestah.

AVTO KRKA – Točka varnosti na vaših poteh.

Naročnik oglasa je AVTO KRKA d.o.o.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi