Domov ZdravjePrehrana Za energijo je potrebna pravilna prehrana

Za energijo je potrebna pravilna prehrana

14 ogledov

Vselej radi poudarjamo, da je telesna aktivnost, če z njo ne pretiravamo, izjemno koristna oz. kar nujna za normalno delovanje našega organizma. Če ste med tistimi, ki redno trenirajo, pa ste se gotovo že kdaj vprašali, kaj in kdaj pojesti, da bo vaša vadba čim bolj učinkovita. Na to temo smo zbrali nekaj zanimivih nasvetov, za katere smo prepričani, da vam bodo slej ko prej prišli prav.

Darjan Lapanje

Že na samem začetku je potrebno izpostaviti, da je vsaj tako pomembna, kot pravilno prehranjevanje, tudi zadostna hidracija. Naj torej velja, da pred, med in po telesni aktivnosti zaužijemo dovolj tekočine, saj je dejstvo, da zadostna hidracija poveča našo zmogljivost in skrajša čas regeneracije mišic.

Če se osredotočimo zgolj na hrano, je bistvenega pomena, da obroka pred treningom ali vadbo ne izpustimo. Če namreč naše telo ne dobi dovolj hranilnih snovi, obstaja velika nevarnost, da se nas ob povečanem naporu polotita omotica ali slabost, obenem pa se močno poveča tudi možnost za poškodbo. Seveda pa moramo jesti tako hrano, ki nam bo dala zadostno količino energije in moči.

Ena od pomembnejših skupin hranil, ki jih pred treningom nikar ne odstranite s svojega jedilnika, so zagotovo ogljikovi hidrati. Ti se namreč v mišicah pretvorijo v glukozo, ta pa se v telesu shranjuje kot glikogen. Prav glikogen pa telo uporablja kot vir energije.

S povečanjem količine glikogena lahko trenirate dlje in bolj intenzivno, kar vam bo pomagalo zgraditi več mišične mase. Vendar so zaloge glikogena v mišicah omejene, in ko se izčrpajo, se bosta vaša zmogljivost in intenzivnost vadbe zmanjšala. Zato je uživanje ogljikovih hidratov pred kakršno koli telesno dejavnostjo resnično ključnega pomena.

Naslednja skupina nujno potrebnih živil za uspešno vadbo so beljakovine. Te so namreč potrebne za učinkovito obnavljanje mišic, pa tudi za čim boljšo regeneracijo. Poleg tega so raziskave pokazale, da uživanje beljakovin pred treningom poveča sintezo mišičnih beljakovin. Njihov vnos pa vpliva tudi na boljši anabolični odziv na rast mišic.

Seveda pa ne gre pozabiti niti na zdrave maščobe. Te omogočijo boljše delovanje našega organizma, obenem pa upočasnijo prebavo in na ta način pomagajo ohranjati optimalno raven glukoze v krvi. Z maščobami v telo vnesemo tudi nekatere vitamine in minerale, ki pa so vselej dobrodošli, če želimo, da naše telo ostane v kar najboljši kondiciji.

Odgovor na vprašanje, koliko časa pred treningom zaužiti vsa našteta hranila, pa ni tako enoznačen. Optimalen čas vnosa se namreč od človeka do človeka razlikuje. V splošnem pa velja, da je to nekje od 30 minut a do treh ur pred vadbo oz. treningom. Če tega še niste ugotovili, vam predlagamo, da nekoliko eksperimentirate in na ta način ugotovite, kdaj je tisto časovno okno, ki vam pomaga, da ste na treningu čim bolj učinkoviti in se obenem tudi kar najbolje počutite.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi