Domov Aktivno življenjePotepanja Gore niso telovadnica

Gore niso telovadnica

2 ogledov

V teh dneh v slovenskih knjižnicah in kulturnih ustanovah poteka serija dogodkov pod skupnim naslovom “Brati gore”, v sklopu katerih bo 10. decembra ob 17h v ljubljanskem Konzorciju Irena Cerar, pisateljica in pripovedovalka pravljic ter nenazadnje planinska vodnica, moderirala debato, kako gore doživljati celostno, ne samo športno. Kako gorsko okolje doživljati kot zanimiv, bogat, skrivnosten in večplasten habitat in ne zgolj kot telovadnico. K temu seveda sodi tudi razvijanje gorske kulture – kar pomeni, da je dobro, da svoje znanje o gorah poglabljamo, da beremo in se izobražujemo ter s tem poglabljamo svoje doživljanje gora.

11. december – mednarodni dan gora

V zadnjih letih so gore postale vse bolj priljubljena izletniška točka, a ne pozabimo, da gore niso le izredno privlačna kulisa za fotografijo, ki bo nabrala poplavo všečkov na vaših družbenih omrežjih, temveč gre v prvi fazi za dragocen ekosistem. Ne pozabimo, da smo v naravi samo “na obisku”. Bodimo spoštljivi do nje, ne lomimo vej za potrebe svojega udobja ali atraktivne fotografije. Predvsem pa – pospravite za sabo! V gore nosimo malico in prigrizke, košev na planinskih poteh resnično ne bomo srečali za vsako smreko, a mislimo na to prej in vzemimo sabo vrečko, v katero bomo med potjo zbirali odpadno embalažo svojih obrokov. Nasvet za najbolj drzne: če opazite v bližini kakšno smet, ki so jo tam pustili vaši predhodniki, nikar le ne zamomljajte, kakšni packi smo – poberite jo in primaknite droben kamenček v mozaik dobrih del, ki ste jih naredili za lepše okolje.

Gore so mogočno, veličastno naravno okolje, polno svojega življenja, ki se človeku odkriva le po koščkih. Ampak če imaš nekaj res rad, to želiš spoznati do potankosti (vsaj pri zaljubljenih ljudeh je tako). Zato se mi zdi prav, da se tudi kot ljubitelji gora ves čas razvijamo. Da se seveda poučimo o varnem obiskovanju gora, hkrati pa poskušamo poglabljati tudi svoje znanje o gorski naravi. Pa ne gre samo za intelektualno znanje! Gore so tudi prostor refleksije, premisleka, nekakšne zaustavitve časa, kar je v tem hitrem svetu zelo dragoceno. Pri tej refleksiji, doživljanju gorskega okolja, so lahko velik navdih in sopotnik dobre gorniške knjige. Na tak celostni način z gorami rastemo tudi kot ljudje,“ pravi Irena Cerar in dodaja: “Kako lahko obiskovalci gora damo nekaj nazaj? Prav gotovo z zavedanjem, da smo v gorah zgolj obiskovalci, ne zavojevalci! S spošljivim, radovednim, solidarnim obiskovanjem gora, ki mora biti vedno v skladu z našimi sposobnostmi in znanjem o gorah.”

Slušalke pustite doma

Če v gore najraje zahajate sami in ta čas radi posvetite poslušanju najljubšega albuma ali podcasta, dajte prihodnjič priložnost najboljši glasbenici – naravi. Presenečeni boste, koliko zvokov ponuja, in kako pomirjujoče delujejo na vas. Ptičje petje, pokanje vejic in kamnov pod čevlji, žuborenje potoka in šumenje dreves v vetru. Dovolite si, da naravo začutite z vsemi čutili.

Topla in kvalitetna oblačila

S primerno opremo (obutvijo in oblačili) boste poskrbeli za svoje udobje in v prvi vrsti za varnost. Nikar ne podcenjujte razmer v gorah, spremljajte vremensko napoved in se na pohod dobro pripravite. Ključ je v večplastnem oblačenju, ki vam bo zagotovilo toploto in obenem dalo možnost, da katerega od slojev slečete, ko se ogrejete in vam postane (pre)toplo. Najboljša izbira so volneni kosi, saj je volna znana kot naravni izolator – grela vas bo, ko vas bo zeblo, in hladila, ko vam bo toplo.

Irena Cerar že vrsto let živi čim bolj trajnostno življenje in po tem ključu izbira tudi svoja oblačila. Royal Robbins ponuja vsestranske, udobne kose klasičnih krojev in vedno aktualnih barv, ki si primerni za sprehod, pohod ali kosilo v gorski koči. Eni aktualnejših kosov so zagotovo puloverji linije Westlands iz mešanice merino in morske volne. Gre za inovacijo na področju recikliranja, saj gre za vlakno, ki je narejeno iz recikliranih plastenk in lupin ostrig. Tekstilna industrija je eden največjih onesnaževalcev okolja, zato si pri znamki Royal Robbins prizadevajo okolje razbremeniti odpadkov – tekstil se barva na ravni vlakna, zaradi česar se porablja manj vode. Uporabljajo reciklirane materiale ter naravne iz hitro obnovljivih naravnih virov, vsa oblačila pa odlikuje kvalitetna izdelava, ki zagotavlja, da bodo njihovi kosi z vami dolga leta in ob zaključku sezone ne boste ponovno kupovali novih.

Oblačila Royal Robbins so vam na voljo na policah Emporiuma, v Annapurni in trgovini Rebel.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi