Domov Aktivno življenjeRekreacija 5 preprostih obrokov za popolno postavo

5 preprostih obrokov za popolno postavo

2 ogledov

Pravilna prehrana je ključni del vsake uspešne preobrazbe. In prav zato bomo tokratno objavo namenili vsem tistim, ki vas zanima, kako pravilno razporediti obroke preko celega dne. Primer dnevnega jedilnika, ki je sestavljen iz zdravih, okusnih in za pripravo preprostih obrokov si lahko ogledate video.

 

Pri pravilni prehrani je najbolj pomembno, da tekom dneva zaužijete več manjših obrokov, ki vsebujejo pravilno razmerje med makrohranili, se pravi beljakovinami, ogljikovimi hidrati in maščobami. Mogoče se zadeva sliši precej zapleteno, vendar več o tem v nadaljevanju. Najprej si poglejmo, kako razporediti glavne dnevne obroke.

Da boste že od jutranjih ur polni energije, dan pričnite z zajtrkom. Ne potrebujete veliko časa, da si pripravite okusen in zdrav obrok. Jajčna omleta z zelenjavo in začimbami, poleg pa tanka rezina polnozrnatega kruha je odlična izbira. V samo desetih minutah boste poskrbeli, da bo telo dobilo vso potrebno energijo za uspešen začetek dneva.

Ko pride čas malice so na jedilniku pogosto hitri in nezdravi obroki. Preprost obrok, ki lahko nadomesti vse nezdrave razvade je zrnati sir, ki mu lahko dodate sesekljan drobnjak, zraven pa si privoščite nekaj borovnic. Način pakiranja živila je še dodaten razlog za izbiro, saj si obrok lahko privoščite med predavanji, na delovnem mestu ali na poti.

Kosilo je obrok, na katerega skoraj nihče ne pozabi. Se pa velikokrat zgodi, da ste po dnevnih obveznostih precej utrujeni, zato ne najdete dovolj energije za pripravo kvalitetnejših obrokov. Mi si bomo danes privoščili okusnega in hitro pripravljenega piščanca in zelenjavo na žaru, kot prilogo pa rjavi riž. K obroku lahko dodate še solato po izbiri in tako telesu priskrbite zdrave vlaknine.

V drugi polovici dneva je na sporedu telesna aktivnost. Pred tem ste pri vsakem obroku zaužili nekaj ogljikovih hidratov, ki bodo poskrbeli za potrebno energijo. Po treningu pa je pametno najprej zaužiti beljakovinski napitek in tako v telo vnesti beljakovine za kasnejšo regeneracijo.

Zaužili smo že zajtrk, malico, kosilo in napitek po treningu. Čaka nas samo še lahka večerja in seveda zaslužen počitek. Da ne boste porabili preveč časa, preprosto pripravite zeleno solato s češnjevimi paradižniki in nekaj mozzarelle, ko jo začinite z olivnim oljem, kot vir beljakovin pa dodajte še tunino v lastnem soku.

Za piko na i si lahko privoščimo še pest lešnikov ali mandljev in s tem na hiter način dodamo še en mini obrok.

Nikakor pa ne smemo pozabiti na tekočino. Voda je odlična izbira, saj blagodejno vpliva na naše telo, hkrati pa nas za razliko od sladkanih pijač dejansko odžeja. Lahko pijete tudi nesladkan čaj in si privoščite skodelico ali dve nesladkane kave.

vir: popolnapostava.com

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi