Domov Aktivno življenjeRekreacija Na turo se napotite le s primernimi čevlji in udobnimi oblačili

Na turo se napotite le s primernimi čevlji in udobnimi oblačili

3 ogledov

Mitja Pirc

Kot pravi Petra Stritar Pečar iz Kibube, je trend pohodniškega oblačenja napredoval z razvojem novih tehnologij in materialov. »Današnja pohodniška oblačila so tako predvsem udobna, lahka, primerna za nošenje v različnih vremenskih pogojih, hitro sušeča, vodoodbojna ali vodo nepropustna,« uvodoma pojasnjuje sogovornica.

Z izbiro udobnih in lahkih oblačil se pohodnik lahko prilagodi vsaki vremenski situaciji, volumen in teža oblačil pa omogočata, da jih imamo lahko vedno pri roki. Podobno je tudi s pohodno obutvijo – obutev z dihajočo, polprepustno membrano nam omogoča širši spekter uporabe tako v vročih kot tudi v hladnih in mokrih dneh. »Kot stalni del opreme pohodnikov je v zadnjem času vse pogosteje opaziti tudi pohodne palice, ki ob pravilni uporabi med hojo zmanjšajo pritiske na sklepe in razbremenijo hrbtenico,« pravi strokovnjakinja.

Brez česa ne smemo v hribe?
Petra Stritar Pečar: »Zagotovo je že na izhodišču pomebna izbira samega nahrbtnika, katerega volumen prilagodimo turi. Vanj pa vsekakor sodi tekočina, ki bo nadomestila izgubo vode, hrana, ki bo vdrževala nivo naše energije, rezervna oblačila, baterija in prva pomoč. Priporočljivo pa je s seboj imeti mobilni telefon in zemljevid.« V hribe pa vsekakor ne hodite brez primerne opreme, preudarnosti in znanja.

Tudi prvič obuti čevlji ne smejo povzročati težav
Izbira primerne obutve je za pohodnika ključna za dosego cilja, zato se pred nakupom posvetujte, preizkusite različne modele in se odločite za nakup šele, ko najdete pravega. Izbiro obutve prilagodimo načrtovani turi in kasneje na terenu po potrebi turo prilagodimo naši obutvi.
Z izbiro prave in primerne obutve, v kateri se dobro počutimo, nam prvi pohod v hribe z novimi čevlji ne bi smel predstavljati težav. Prav tako lahko pozabimo na dvoje nogavice, saj se danes na trgu pojavljajo primerno ojačane enojne nogavice, ki odlično nadomeščajo dodaten par.

Slovenci imamo hribolazništvo v krvi
Pohodništvo in gornišvo je v naš narod globoko zakoreninjeno. Ti dve dajavnosti sta postali tradicija, s katero se ukvarjajo stari in mladi. »Smo tipičen alpski narod. Z izbiro primernih oblačil, obutve in opreme se vam bodo izleti, pohodi in druge gorniške dogodivščine še lepše vtisnile v spomin!« je prepričana sogovornica.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi