Domov Aktivno življenjeRekreacija Varna priprava na tek

Varna priprava na tek

2 ogledov

 

Znani filozof, katerega ime mi je že davno ušlo iz glave je ob neki priliki spoznal: Dva najpomembnejša dneva v vašem življenju sta dan, ko ste se rodili in dan, ko ste spoznali zakaj.

MITO ŠINKOVEC, profesionalni osebni in kondicijski trener Mito Šinkovec

V svojem življenju tega drugega dneva še nekako nisem doživel (ali pa še nisem razumel). Zdi pa se mi, da nekaj zelo podobnega o teh dilemah »pomembnosti nečesa« leži tudi v spoznanju: zakaj teči. Tako kot jaz, ste tudi vi morda nekega dne začeli hoditi malo več, potem počasi teči kakšnih 100 m in tako čedalje dlje, neprekinjeno premagovati razdalje s tekom. Nekega lepega dne pa vas kot strela z jasnega presenetijo spoznanja v stilu:

• da vam je konfekcija izpred parih let, ki je ležala v omarah zaradi različnih razlogov zopet všeč, da vam je »kot ulita«
• Šmarna gora je postala nižja in do užitkarskega čaja v koči na vrhu se je dalo hitreje priti.
• In sosedu ste pomagali nesti pianino v 7. nadstropje brez posledičnih bolečin v križu …

Takšne in podobne ugotovitve so v večji meri posledica adaptacije našega telesa na tek oz. kakršnokoli vadbo. Pridobili smo nekaj kondicije in moči, rezultat pa spoznavamo v reakcijah na vsakdanje dogodke, ki terjajo vzdržljivost in moč. Do takšnih efektov pa je preteklo dosti znoja in odpovedati smo se morali marsikateri slabi navadi.
Takšne odločitve, ki jih uresničimo, pomenijo neke vrste zmago. Premik iz fotelja in možnost, da doživimo mini ekstazo na cilju kakšnega teka, maratona, nedosegljivega hriba …

Za tek potrebujemo dovolj močno telo
Zanimivo je, da si tekaške evforije po svetu sledijo v valovih. Če se spomnite filma o Forest Gumpu, slikovito prikazuje tekaško navdušenje zaradi krize v času vietnamske vojne. Takšnih tekaških evforij je bilo v zgodovini kar nekaj. Očitno prav tek vpliva na ljudi najbolj antistresno. Vendar, da ne bo pomote, antistresno tek deluje na človeško psiho, v veliki večini primerov pa zelo stresno na tekačeve sklepe. Ukvarjanje s tekom se na prvi pogled zdi zelo preprosto in zelo dosegljivo. Nadeneš si tekaške copate, trenerko, v ušesa potisneš slušalke z motivacijsko glasbo in nato začneš teči. Tako pridobiš lepo telo, zgubljaš maščobo, zmanjšaš posledice stresa in se bolje počutiš. Pogostokrat slišim, da imamo v Sloveniji toliko pripravnih terenov in tako lepo naravo, da bi se bilo škoda ukvarjati s čim drugim kot s tekom. To o lepi naravi je sicer res, vendar v veliki večini pozabljamo na eno zelo pomembno dejstvo. Čeprav je tek enostavno in elementarno gibanje, vsi zanj niso pripravljeni. Naj pojasnim … Debelost je zelo pogosta posledica neaktivnega življenja ter neustrezne hrane. To posledico ni težko opaziti, opazi se v podkožnem maščevju, slabem počutju in šibkemu zdravju. Vendar so posledice neaktivnosti tudi tiste, ki se ne opazijo že na prvi pogled. To so različna mišična neravnovesja in zategnjenosti, ki smo si jih počasi zaradi sedečega načina življenja pridelali sami. Začeti s tekom v tem stanju pa je podobno, kot če bi se z avtom na dolgo pot odpeljali s slabo zategnjenimi kolesi in spuščenimi zračnicami, odvitimi amortizerji …
Tek je v samem bistvu serija skokov iz ene na drugo nogo in telo mora biti dovolj močno, da tovrstne sile pri vsakem skoku ublaži. Če pa jih ne, se vse te sile prenesejo na sklepe in vezi. Problem nastane, ko se pojavi presežek sil na sklepe. Najprej se pojavi bolečina in poškodba. Poškodb si nihče ne želi, zato bodite previdni. Predlagam vam, da redno izvajate vaje za moč, predvsem pa preden začnete s tekom. Izvajajte tekaško abecedo. To je serija različnih poskokov, pri katerem je poudarjen kateri izmed elementov pri teku. Preverite, kako je z vašo iliotibialno vezjo. Vez povezuje golen, področje pod kolenom ter mišico tenzor fascia late. Vsakokrat, ko pristanemo ali se z noge odrinemo, se ta vez napne. Če mišice, ki stabilizirajo medenico niso dovolj močne, mora ta vez prenesti še mnogo več sile. Sčasoma le-ta postane utrujena in zategnjena. Preverite jo po naslednjem postopku. Pritisnite na točko nekje od 15 do 20 centimetrov nad kolenom na zunanji strani stegna. Če pritisk boli bolj, kot pritisk na stegno ali meča, je vez že morda prestala kritično količino zlorabe. Bodite pozorni, ta lahko pripelje do bolečin v kolenih. Pred vašim nadaljnjim tekom pa nujno okrepite stabilizatorje trupa.

Vsi sestavki s tekaško tematiko imajo za cilj motivirati, ponuditi strokoven način, kako vaditi v življenju. S tem »nakladanjem« nas zasipajo raznovrstni strokovnjaki in tudi komercialisti, ki želijo čim bolje prodajati svoje izdelke. Pogosto potem določeno stvar kupimo samo zato, ker pomeni priložnost ugodnega nakupa, njena dejanska uporabnost pa je lahko zelo vprašljiva. Tako lahko npr. kupimo odlično spustaško »downhill« kolo, čeprav si v bistvu želimo potiti na vzponih. In tak »stroj« potem obleži neizkoriščen … Ali najdemo v tem kakšno asociacijo zase?

Želim Vam sporočiti le eno malenkost:

Vse je odvisno od Vas in ne od najboljšega soseda!

Floskula oz. mašilo, ki ga prepogosto uporabljamo: »nimam časa« je odpor, ki je rezultat lagodnega življenja in navad. Nekaj od teh navad pa je žal destruktivnih in nam bodo skrajšale življenje.
Poskusimo jih spremeniti in napraviti življenje daljše in bolj polno. Naj nam naša »pumpa« deluje s polno močjo in zaliva telo s tekočinami, da bodo duhovne iskrice prihajale do izraza.
Naj fotelji ostanejo čim dlje sami … in police z nepotrebnim v trgovinah čim bolj polne. Vse kar potrebujemo je naše telo. Ustrezno in varno ga pripravimo tako za razne športne aktivnosti kot tudi na življenje samo.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi