Domov LepotaHigiena Pomen higiene na delovnem mestu

Pomen higiene na delovnem mestu

3 ogledov

Mitja Pirc

Ali veste, da v povprečju preživimo kar devet ur na dan v službi, vključno s časom, ki ga potrebujemo za pot na delo in domov? Največ našega časa preživimo prav na delovnem mestu, zato je vredno premisliti o higienskih tveganjih, ki smo jim izpostavljeni v službi.

Seveda ni realno, da bi bilo naše okolje povsem brez nevarnih mikroorganizmov, vendar pa obstaja nekaj osnovnih varnostnih ukrepov, s katerimi lahko preprečimo možne okužbe in posledično ne zbolimo. »Le desetina vprašanih v nedavni raziskavi, ki je potekala na svetovni ravni, je menila, da je redno čiščenje in razkuževanje površin najbolj učinkovita zaščita pred nevarnimi mikroorganizmi, zaradi katerih lahko zbolimo za prehladom ali gripo,« so povedali na Dezinfekcijskem društvu Slovenije.

Pot na delo
Če potujete z javnim prevozom, ste dnevno izpostavljeni številnim virusom in bakterijam, ki so se na javne površine prenesli zaradi slabih higienskih navad potnikov ali pa bolnih ljudi. V javnih prevoznih sredstvih so pogoji za prenos virusov in bakterij idealni, saj se zaradi gneče ljudi v majhnih prostorih in ob hkratnem pomanjkanju svežega zraka oziroma rednega zračenja nevarni mikroorganizmi zelo hitro prenašajo. Zato je pomembno, da si ob kihanju ali kašljanju usta in nos pokrijete z robčkom in nato uporabite dezinfekcijske robčke ali drugo sredstvo za razkuževanje rok. »Virusi in bakterije lahko preživijo na površinah tudi po več dni in okužijo tudi druge ljudi, zato je pomembno, da se po stiku z javnimi površinami ne dotikate oči, nosu ali ust z vašimi rokami, saj lahko z dotikanjem obraza prenesete nevarne mikroorganizme v vaše telo in se okužite,« poudarjajo na Dezinfekcijskem društvu Slovenije. Uporabljene robčke čim prej zavrzite v koš za smeti in si takoj po prihodu v službo umijte roke.

»Pisarniški bacili«
Raziskave so pokazale, da so ljudje, ki delajo v pisarni, približno 400-krat bolj izpostavljeni nevarnim mikroorganizmom, ko sedijo za svojo pisalno mizo kot pri sedenju na straniščni školjki. Na straniščni deski se običajno nahaja okrog 10 milijonov nevarnih mikroorganizmov, to je približno 12.450 na kvadratni centimeter. Na vašem telefonu pa se lahko nahaja več kot 25 tisoč mikroorganizmov na kvadratni centimeter, na tipkovnici več kot tri tisoč in na miški prek 1.600 mikroorganizmov na kvadratni centimeter. Da ne govorimo še o kljukah, stikalih, fotokopirnih strojih, kavomatih in ostalih kritičnih točkah na delovnem mestu.

Poklici, ki zahtevajo upoštevanje strožjih higienskih standardov
Če delate v službi, kjer je higiena ključnega pomena, kot je na primer delo v bolnišnicah, domovih za ostarele ali kuhinjah, je še posebej pomembno, da v celoti spoštujete higienske standarde, saj se tako prepreči prenos nevarnih mikroorganizmov in omeji potencialne okužbe. Če imate opravka s hrano, si roke vedno temeljito umijte pred in po stiku z živili, hkrati pa poskrbite, da ne pride do navzkrižne kontaminacije med različnimi vrstami živil, kot sta npr. meso in zelenjava. Vedno poskrbite za upoštevanje higienskih standardov oziroma predpisov in priporočljivih smernic.

Kaj lahko storite za vašo preventivo?
Dezinfekcijsko društvo Slovenije podaja nekaj ključnih napotkov in dobrih navad, s katerimi lahko zmanjšate nevarnosti za okužbe na vašem delovnem mestu.
• Po pripravi hrane, pred jedjo in po uporabi stranišča si vedno umijte roke s toplo vodo in milom, nato pa roke skrbno osušite oz. obrišite s čisto brisačo.
• Pri kašljanju ali kihanju si obvezno pokrijte usta in nos z robčkom, slednjega pa po uporabi odvrzite v koš za smeti.
• Izogibajte se malici za vašo pisalno mizo; če nimate možnosti jesti v bolj varnem okolju, mizo pred jedjo in po njej razkužite, pri malicanju pa uporabite krožnik in prtičke. Med jedjo se izogibajte uporabi telefona ali dotikanja ključev, saj lahko tako prenesete viruse oz. bakterije v telo in se okužite.
• Vedno imejte pri sebi antibakterijske robčke oziroma sprej ali gel za dezinfekcijo, saj vam bodo prišli prav, ko ne boste imeli dostopa do tople vode in mila.
• Za čiščenje vaše mize, telefona, miške in tipkovnice uporabljajte ustrezna sredstva za razkuževanje površin, ki bodo uničila nevarne mikroorganizme. Na razkuževanje bodite še posebej pozorni v času povečanja prehladnih ali črevesnih obolenj.

Umivanje rok
Tako na delovnem mestu kot tudi doma je umivanje rok najbolj učinkovit način pri preprečevanju okužb in širjenju nevarnih mikroorganizmov. Roke je treba umiti:
Pred:
• jedjo ali pripravo hrane,
• aplikacijo zdravil ali nudenjem prve pomoči.
Po:
• uporabi stranišča,
• ravnanju z živalmi,
• stiku s telesnimi tekočinami oziroma izločki,
• kašljanju, kihanju in brisanju nosu,
• stiku s kritičnimi točkami oziroma površinami kot so denimo službene menze, fotokopirni stroji in drugo
Pred in po:
• dotikanju surove hrane,
• stiku z bolnimi osebami.
… in vedno, kadar so roke vidno umazane!

Zanimivost
Na Dezinfekcijskem društvu Slovenije so povedali, da je nedavna svetovna raziskava pokazala, da skoraj polovica (45 odstotkov) anketiranih ljudi po vsem svetu meni, da je redno umivanje rok najbolj učinkovit način pri zaščiti pred prehladom ali gripo. Kar 21 odstotkov anketiranih pa tudi verjame, da je najboljša zaščita pred okužbami pokrivanje nosu in ust pri kihanju in kašljanju.

Kako si pravilno umijemo roke?
Zmočite roke s čisto, tekočo vodo; priporočljivo je, da je topla. Na roke nanesite milo.
1. Roke drgnite skupaj, da se milo dobro speni in pokrije vse predele rok (roke dobro očistite ne le po dlaneh, pač pa tudi po obeh palcih, zapestjih, hrbtnih straneh, med prsti in pod nohti).
2. Roke umivajte vsaj 20 sekund.
3. Sperite roke pod tekočo vodo.
4. Popolnoma osušite roke s čisto brisačo.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi