Domov LepotaHigiena Znate negovati intimne dele telesa?

Znate negovati intimne dele telesa?

21 ogledov

Intimna nega je izjemno pomemben del osebne higiene. Glede na to, da so intimni predeli telesa, še posebej ženskega, občutljivi, potrebujejo pravilno ter blago nego. Dejstvo je namreč, da se nožnična sluznica razlikuje od naše kože in zato za njeno higieno niso primerna »običajna« mila za umivanje telesa.

Skrb za intimno nego bi morala biti na prvem mestu tako pri moških, kot pri ženskah. Res pa je, da je žensko telo glede tega še veliko bolj občutljivo, zato se bomo tokrat posvetili predvsem predstavnicam nežnejšega spola. 

Ko govorimo o zdravi vaginalni mikroflori, pravzaprav govorimo o vzdrževanju naravnega ravnovesja mlečnokislinskih bakterij, ki omenjeno mikrofloro sestavljajo. Gre za kislo okolje, saj ima vaginalna mikroflora naravno nizko pH vrednost, kar zavira razvoj škodljivih bakterij in glivic. Te namreč v kislem okolju le stežka preživijo.

Seveda pa moramo pri »obrambi« pred nepovabljenimi vsiljivci telesu pomagati tudi sami. Pri tem imamo v mislih predvsem uporabo izdelkov za nego intimnih predelov pri ženskah. Najboljši so taki, katerih pH vrednost se giblje med 3,5 in 4,8.

Ravnovesje se lahko poruši

Vendarle pa vse le ni tako preprosto. Pogosto se namreč ravnovesje kljub vsemu poruši, za kar so krive predvsem hormonske spremembe. Te ženske spremljajo vse od prve menstruacije dalje, še bolj intenzivne pa postanejo v obdobju menopavze. Potrebno je poudariti, da ženske na to ne morejo kaj dosti vplivati. 

Lahko pa do neravnovesja v vaginalni flori privedejo tudi povsem zunanji dejavniki. Med najpogostejšimi so to stres, nezdrava prehrana, pa tudi pretesna in sintetična oblačila. Ne glede zakaj se ravnovesje poruši – dejstvo je, da takrat sluznica postane dovzetnejša za škodljive zunanje vplive, kot so okužbe s škodljivimi bakterijami in glivicami ter posledično vnetja z izcedkom, neprijetnim vonjem, srbečico in nelagodjem.

Rešitve za tovrstne probleme seveda obstajajo. Ker pa je preventiva vedno boljša kot kurativa, bomo tokrat preverili, kako se omenjenim nevšečnostim z ustrezno intimno nego lahko izognemo. 

Pravila za ustrezno intimno nego

Verjetno je vsakomur jasno, da je za kar najboljši rezultat potrebno intimne predele negovati redno, zanimivo pa je, da pri pogostosti kljub vsemu ne smemo pretiravati, saj s tem lahko dosežemo nasprotni učinek od želenega, sploh če uporabljamo neprimerne izdelke. Strokovnjaki svetujejo, da za nego intimnih delov telesa poskrbimo enkrat dnevno. 

Pri vsem naštetem je pomembno, da uporabljamo, kot že omenjeno, izdelke s pH med 3,5 in 4,8, saj ti podpirajo naravno obrambo sluznice, ki je tako odpornejša na morebitne okužbe. Negovati pa je potrebno le zunanje predele, kar pomeni, da tonamenski izdelki ne smejo zaiti v notranjost nožnice. 

Če izbirate med kopanjem (kopeljo) in tuširanjem, bo slednje boljša izbira. Med kopanjem namreč voda lahko prodre v nožnico in spere zaščitni sloj, s tem pa uniči njeno naravno obrambo. Poleg tuširanja je priporočljivo tudi umivanje v bideju, če seveda to možnost imate. 

Najbolje bo, če se boste umivanja intimnih predelov lotili z rokami. Že res, da gobice za umivanje morda delujejo priročno, a so obenem lahko tudi pravo gojišče različnih bakterij, ki jih vaša vaginalna mikroflora ne bo prav nič vesela.

Problem se utegne pojaviti na poti, ko domačega udobja in izdelkov, ki smo jih vajeni sicer, enostavno ni na voljo. V takih primerih priporočamo, da za intimno nego uporabite neodišavljene intimne robčke z ustrezno pH vrednostjo, predvsem pa pazite, da izdelek ne vsebuje alkohola.

Abena skrbi tudi za intimno nego

Da bi se izognili neprijetni srbečici in vnetjem intimnih predelov, vsekakor velja uporabiti izdelke za intimno nego danskega proizvajalca Abena. Ti namreč ustrezajo vsem prej navedenim zahtevam. Milo za intimno nego Abena je zasnovano posebej za občutljivo in nežno kožo, ima za občutljive predele prilagojeno pH vrednost (3,5), obenem pa je pakirano v 200 mililitrski embalaži, ki jo odlikuje še priročen dozirnik.

Ko boste na poti, pa lahko posežete po vlažnih intimnih robčkih Abena, ki imajo prav tako prilagojeno pH vrednost in so obenem biorazgradljivi. Pakirani so v diskretni embalaži, ki je primerna za žensko torbico, embalaža pa se ponaša s pametnim zapiranjem z možnostjo ponovnega odpiranja. 

Verjamemo, da vam bodo nasveti za intimno nego v prihodnje prišli prav in boste z njihovim upoštevanjem poskrbeli, da bodo zdravi ostali tudi najbolj občutljivi oz. intimni predeli vašega telesa. Če bi želeli več izvedeti o samih izdelkih, ki smo jih tokrat predstavili, pa vam svetujemo, da obiščete spletno stran www.abena-helpi.si, kjer boste zagotovo našli še kopico drugih zanimivih in koristnih informacij.  

 

Naročnik oglasa je podjetje Abena-Helpi d.o.o.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi