Domov LepotaLepota Barvanje las – da ali ne?

Barvanje las – da ali ne?

4 ogledov


»Barve niso vse, a brez barv je vse drugo nič« (frizerska revija Clips)

Barvanje las je sestavni del modnih trendov.
Število ljudi, ki si barvajo lase se povsod po svetu povečuje. Čeprav pri tem še vedno izrazito prevladujejo ženske, se delež moških, ki si barvajo lase vztrajno povečuje. Ocenjujejo, da si v razvitih deželah lase barva preko 2/3 žensk. Občasno se sicer pojavijo polemike o škodljivosti barvanja las, vendar še niso uspeli dokazati, da ta postopek resneje ogroža zdravje. Prav tako niso v večjem obsegu uspeli poskusi s tako im. »naravnimi barvami« (kana ipd.) Res pa je, da so se na strani proizvajalcev sintetičnih barv zgodile v zadnjem desetletju velike spremembe. Strožja pravila za varstvo zdravja so prisilila proizvajalce, da so bistveno zmanjšali število potencialno škodljivih snovi (več kot 60 % teh sestavin je bilo izločenih). Zamenjava sestavin ni enostavna, saj je potrebno z mnogo blažjimi dosegati enake učinke kot z izločenimi. Nemalokrat je slišati pripombe starejših žensk, ki pravijo, da so nekoč »barve bolj prijele«. Te trditve v glavnem ne držijo, res pa je, da so postopki mogoče bolj komplicirani, pa tudi vloga nege je neprimerno večja kot je bila včasih.

Eno od osnovnih priporočil pri barvanju las je, da moramo glavno pozornost posvetiti sami kvaliteti barve in pa strokovni storitvi. To seveda povleče za seboj vprašanje cene, ki smo jo pripravljeni plačati. Tudi s poceni barvami se da z nekaj triki doseči lepe barvne odtenke. Največja razlika v primerjavi z dražjimi variantami tiči v negovalnih karakteristikah, obstojnosti in intenzivnosti barve.
Količina dodanih negovalnih snovi je odločujoči faktor za dobro stanje (kondicijo) barvanih las. Vsako barvanje je namreč kemični proces (odpiranje lasne kutikule, razvijanje novih pigmentov, ponovno zapiranje las), ki na določen način poškoduje oz.oslabi lasno strukturo. Te spremembe so lahko vidne v zunanjem videzu (lasje postopoma postanejo bolj suhi, porozni, mat, brez življenja). Kvalitetne barve vsebujejo znatno višji odstotek negovalnih snovi in na ta način omilijo obremenitve las in jih obdržijo v dobrem stanju. Izgled lasu po barvanju (sijaj, kondicija, lep odtenek) je najboljši in tudi prepričljiv dokaz kvalitete uporabljene barve.

Barvanje las lahko opravimo na zelo različne načine. V grobem ločimo izdelke za poltrajno in trajno barvanje. Poltrajno barvanje ne pozna narastka (barva se povsod enakomerno izpira) in je praviloma bolj enostavno (barvne pene, prelivi ipd.). Primerne so predvsem za osvežitev barve.

Pri barvah za trajno barvanje las ločimo dve veliki skupini:
– barve, ki so pripravljene za domačo uporabo – paketi, »trgovinske barve« (enostavno se zmešajo in nanesejo); se ne izpirajo in jih je zelo težko (ali skoraj nemogoče) odstraniti,
– trajne profesionalne barve so v prvi vrsti namenjene frizerjem; omogočajo skoraj neomejeno število nians, prelive, pramene; če si zaželimo spremembo, jih lahko odstranimo (frizer) in nanesemo novo barvo.

Najmanj problemov imamo, če se odločimo za barvanje v naravni ton ali v temnejše nianse. Večji problemi nastopijo pri rdečkastih tonih, še bolj pa pri svetlenju. Svetlenje las pomeni močno obremenitev, saj pri tem postopku ponavadi najprej odstranimo določen del barvnih pigmentov in nato dodamo željene nianse. To je postopek, ki ga je bolje prepustiti frizerju, ki uporablja kvalitetno lasno kozmetiko.

Tudi zelo lepo pobarvanim lasem lahko v razmeroma kratkem času pokvarimo izgled z uporabo nekvalitetnih negovalnih preparatov. Zato je izjemno pomembno, da pri domači negi las uporabljamo izdelke, ki so posebej namenjeni negi barvanih las (šamponi, regeneratorji). Na ta način podaljšamo obstojnost in intenziteto barve ter dobro kondicijo las. Pri svetlih, blondiranih laseh posebni šamponi nevtralizirajo tudi neželjene rumenkaste odtenke, ki se sčasoma pojavijo.

Barvani lasje so lepi, če imajo sijaj, intenziven odtenek in dobro kondicijo. Današanji izdelki za barvanje las to omogočajo! Zato je pravilen odgovor na dilemo barvati ali ne – BARVATI DA, vendar kvalitetno.

www.keune.si

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi