Domov LepotaLepota Nevidna zdravilna moč vrtnic

Nevidna zdravilna moč vrtnic

26 ogledov

Katarina Kimovec

Kljub temu, da imamo v Sloveniji čisto svoj praznik zaljubljencev (Gregorjevo, ko se ptički ženijo), je primat nad zaljubljenci v zadnjem času prevzelo uvoženo Valentinovo. Tako eden kot drugi pa si delita en nepogrešljiv »sestavni del«, in to so vrtnice. Rdeča vrtnica je že od nekdaj simbol ljubezni, le redko pa pomislimo, da je lahko še mnogo več kot le to. Vrtnice namreč v sebi skrivajo čisto pravo zdravilno moč, ki jo lahko izkoristimo s pomočjo rožne vode.

Vrtnice so v zdravilstvu priljubljene že stoletja, pri čemer denimo indijska kozmetika temelji na rožni vodi. Gre za hidrolat, ki ga je moč pridobiti iz cvetov vrtnic. Sam postopek pridobivanja rožne vode je dokaj preprost: Gre za parno destilacijo svežih cvetov, kjer para potuje skozi rastlinski material in nato kondenzira nazaj v tekočino. Ta kondenzirana tekočina vsebuje eterično olje, ki plava na vrhu, in rožno vodo, ki ostane kot stranski produkt destilacije. Postopek zagotavlja ohranitev številnih koristnih spojin iz rastline. 

Rožna voda že stoletja slovi kot zaveznica lepote in zdravja. Ponaša se s številnimi pozitivnimi učinki, saj deluje protivnetno, protibakterijsko in antioksidativno ter znatno pripomore k zdravju kože in las. Seveda pa je najprej potrebno vedeti, kako in kje ta produkt uporabiti.

Pomiri razdraženo kožo

Če je vaša koža občutljiva, ali pa se spopadate z rozaceo (nenormalna rast krvnih žil v vseh plasteh kože, ki jo povzročajo notranje težave in vnetja v telesu in koži) oz. kako drugo kožno težavo, obstaja velika verjetnost, da bo rožna voda prinesla olajšanje. Njene protivnetne učinkovine, med drugim vitamina A in C, kožo namreč navlažijo, zmehčajo in omilijo rdečico ter srbenje. Rožna voda bo odpravila tudi akne in izboljšala teksturo kože. Zoža namreč pore, omili videz drobnih gub in uravnava pH vrednost polti. Hkrati jo navda z vlago, poživi in ji zagotavlja svež videz.

Če boste nekaj kapljic rožne vode dodali svoji priljubljeni pijači, boste lahko omilili tudi kašelj in vneto grlo. Hidrolat vrtnic namreč pozitivno vpliva na dihala ter omili zoprno draženje in vnetje grla. Zaradi antiseptičnih lastnosti pa pripomore tudi k celjenju ran, brazgotin in drugih kožnih poškodb.

Za boljše razpoloženje

Rožna voda premore še en neprecenljiv učinek: blaži namreč stres in napetost, saj je naravni antidepresiv. Študija, ki je bila izvedena pred nekaj leti, je pokazala, da je z vonjanjem rožne vode mogoče ublažiti tesnobo ter napetost. Enak učinek ima tudi pršenje vode v obraz ali uživanje te kot dodatka čaju tedaj, ko potrebujete malo sprostitve.

To darilo narave vam bo v pomoč tudi, če slabo spite ali zvečer ne morete zaspati. Nekaj kapljic rožna vode dodajte priljubljenemu čaju ali z njo poškropite vzglavnik. Njen vonj namreč pripomore k boljšemu nočnemu počitku. Tovrstna aromaterapija je sicer tudi učinkovit način za premagovanje stresa in napetosti, ki se pogosto odražata kot glavobol.

Za bolj zdrave lase in ustno votlino

Preprečuje tudi lomljenje las in izboljšuje njihovo teksturo. Zaradi protivnetnih in antiseptičnih učinkovin skrb tudi za zdravje lasišča, med drugim preprečuje in odpravlja prhljaj. Rožna voda je nepogrešljiva tudi za nego ustne votline. Ker deluje protivnetno, izboljšuje zdravje dlesni in oralno zdravje nasploh, blaži vnetja tkiv, pospešuje celjenje aft in drugih poškodb sluznic. Najboljše rezultate zagotavlja spiranje ust z njo.

Če povzamemo, bi lahko rekli, da vam bo rožna voda prinesla številne pozitivne učinke, ne glede na to, kako jo boste uporabili. Lahko jo porabite kot sredstvo za nego kože, lahko jo dodajate pijači, si z njo spirate usta, lahko pa jo enostavno popršite na določene površine v vašem domu. V vsakem od naštetih primerov vam bo vaše zdravje hvaležno.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi