Domov LepotaLepota Obnova dlesni

Obnova dlesni

5 ogledov

 

Danes se na trgu pojavlja cela vrsta različnih pripomočkov, medicinskih materialov, kozmetičnih pripravkov, ki obljubljajo čudeže pri obnovi kože, sluznice, dlesni in ostalih tkiv v telesu. Resnica pa je čisto drugje, saj je večina omenjenih produktov bolj marketinška niša oz. muha enodnevnica, kot pa, da bi predstavljali nek napredek v regeneracijski medicini.
Ravno zato se je v zadnjih letih razmišljanje medicinskih strok nagnilo k razvoju oz. raziskovanju na področju obnove tkiv z lastnim tkivom, ki zagotavlja naraven in predvidljiv način obnove določenega tkiva oz. celic v našem telesu.

Ena najpogostejših metod , ki se danes uporablja za stimulacijo lastnih tkiv je tako imenovana PRP (plates rich plasma) tehnika.

Uporaba PRP tehnike se je razvila na podlagi številnih raziskav po celem svetu, ki so potrdile obnovo tkiv s pomočjo rasnih faktorjev v trombocitni plazmi. Omenjen rasni faktor omogoča oz. stimulira celice (predvsem fibroblaste), kar prinese do obnove tkiv. Najpogostejši predeli za aplikacijo PRP so koža obraza, vrat, lasišče, dekolte, roke in seveda zelo koristna aplikacija v dlesen.

Zakaj PRP deluje? Odgovor je sila preprost. Če si zamislimo, da si poškodujemo dlesen in nastane rana, se na tem mestu najprej pojavi krvavitev in ravno trombociti odigrajo glavno vlogo pri zacelitvi rane in obnovi dlesni.
Sproži se natančen proces, kjer trombociti začenjajo celjenje rane, najprej z zaustavitvijo krvavitve, nato sprostijo posebne kemične faktorje, ki omogočajo rast novega žilja, to pa pripelje do množenja in kopičenja fibroblastov, ki pa zagotavljajo obnovo tkiva predvsem s proizvodnjo večjega števila kolagena, ki pa je ena glavnih struktur dlesni.
Ravno tako se je z raziskavami dokazalo, da se s pomočjo PRP tehnike celjenje ran pospeši (paradontalna bolezen, pogoste krvavitve iz dlesni …).
Bistvo PRP tehnike je tudi to, da se jo aplicira v samo kožo ali dlesen in podkožje, se pravi, da snov spravimo direktno na željeno mesto, kar ne moremo zagotoviti z nobeno kremo oz. mazilom, saj vemo, da je koža ali dlesen praktično nepropustna za kozmetične snovi in je zato njihov učinek kratkoročen (par ur) oz ničen.

Kako poteka sam postopek?

Govorimo o minimalno invazivnem postopku, ki ne zahteva posebne nege.
Pacientu odvzamemo 20 ml krvi, par minut centrifugiramo, tako da se loči trombocite od rdečih in belih krvnih teles, ki nimajo posebne vrednosti za to področje. Nato se trombocite združi s plazma aktivatorjem, ki sprosti rasni faktor v trombocitih in se jih takoj aplicira na želeno mesto v ustih.
Poudariti je potrebno, da govorimo o procesu BIOREVITALIZACIJE IN STIMULACIJE TKIVA. Sam postopek traja vse skupaj 30 min, ne zahteva posebne nege in pacienti so še isti dan v svojem življenjskem ritmu.

Ali obstaja kakšno tveganje?

V kolikor to izvaja izkušen zdravnik, v vseh sterilnih pogojih tveganja oz. zapletov praktično ni. Izognemo se alergičnim reakcijam oz. odgovoru organizma na tujek, saj apliciramo telesu lastno tkivo, katerega bo telo z veseljem sprejelo. Po aplikaciji se lahko pojavijo manjše rdečine in modrice, predvsem kot posledice vboda s tanko iglico, ki pa v parih dneh povsem izginejo.

Koliko tretmajev je potrebnih?

Proces je dokaj utečen, svetuje se ena seansa na mesec prve tri mesece, nato se ponovi čez pol leta, vzdržuje pa se nato enkrat letno.

Kakšen rezultat lahko pričakujemo?
Učinek ni takojšen, po približno 15-ih dneh opazimo bolj polno, napeto tkivo oz. dlesen. Dlesen dobi zdrav, rožnat in sijoč videz. Ponavljanje procedure stanje samo izboljša in ne predstavlje nobenega rizika.

Kot rečeno PRP tehnika je process, ki se uporablja že več let in predstavlja velik napredek pri minimalno invazivnih metodah obnove tkiv.

Seveda pa ne pozabite na glavne dejavnike, s pomočjo katerih lahko največ naredite za svojo dlesen in se izognete nepotrebnim boleznim v ustni votlini, predvsem obzobnem tkivu.
To so pravilna in redna ustna higiena, zdrav način življenja, opustitev kajenja …

Tina Fabjan dr.dent.med.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi