Sladka istra

9 ogledov

 

V septembru se je v Areni Bonifika v Kopru odvil šesti mednarodni festival sladic in sladkih izdelkov Sladka Istra. Festival je največja tovrstna prireditev v Sloveniji, letos ga je obiskalo več kot 25.000 obiskovalcev iz Slovenije in tujine ter gostov s potniških ladij, ki so ta konec tedna prispele v Koper. Pri 120 ponudnikih, na skoraj 150 ličnih stojnicah so okušali in nakupovali sladice. Največ ponudnikov je bilo iz Istre, precej pa jih je bilo tudi iz drugih koncev Slovenije. Sladkosnedi so izbirali med več sto sladicami, po oceni organizatorja okoli 500.

Za obiskovalce sta bili predvsem zanimivi zmagovalni sladici natečajev Sladke Istre. In sicer Naj torta, ki so jo pripravili v hotelu Žusterna Terme Čatež z naslovom Torta z orta in najizvirnejša sladica Manfiore iz Adrie Ankaran. Najboljše sladko vino šeste Sladke Istre je muškat 2013 iz kleti Pucer z Vrha, ki so ga obiskovalci prireditve tudi lahko okušali.

Veliko povpraševanja je bilo tudi za brezplačne kuharske delavnice. Nadobudni kuharji so se v soboto učili priprave dolenjskih in istrskih slaščic, in sicer s slaščičarskimi mojstri GRM Novo Mesto in s TŠKD Sveti Miklavž, obiskovalci pa so lahko spremljali tudi pripravo kuharske delavnice s Tomažem Bevčičem iz Restavracije Rizibizi, Društvom za zdravo življenje Manžan, Kmetijo Martisa ter s Tejo Perjet in Janijem Jugovičem iz šova Gostilna išče šefa. Zelo dobro so bile obiskane tudi vinske degustacije. Strokovnjaki iz Konzorcija Vin Istre, Grm Novo mesto – Center biotehnike in turizma, Društva vinogradnikov Slovenske Istre, Vinakoper so jim odvili tančico skrivnosti okusov različnih sladkih vin. Obiskovalci so lahko tudi pripravljali koktajle in letos prvič degustirali piva. Del dogajanja je bilo namenjenega tudi najmlajšim, saj so se otroci zabavali na otroških sladkih uricah in kuharskih delavnicah.

Druženje mnogih kolesarjev
Vzporedno s sladkim dogajanjem so potekale tudi druge zanimive aktivnosti. Z zanimanjem so si obiskovalci ogledali igrani prikaz življenja Šavrink. V soboto so koprski zaliv zasedli organizatorji regate Burin Yachting Club za Pokal Slovenije, zvečer pa je bil v Taverni koncert skupine Dej še en litro ob 15-letnici delovanja. V nedeljo je na Titovem trgu, med 9. in 19. uro, potekala umetniško – ekološka tržnica. Sladka Istra je bila tudi v nedeljo športna. Napoved slabega vremena ni pregnala niti vztrajnih kolesarjev, ki so se udeležili Obalnega kolesarskega maratona, ki je potekal po treh različnih trasah, po poteh čudovite Istre. Udeležilo se ga je približno 600 kolesarjev, prisotnih pa je bilo vsaj še dvakrat toliko drugih obiskovalcev, ki so uživali v mini maratonu, kolesarskih poligonih, žrebu bogatih nagrad in ostalem pestrem dogajanju na osrednjem prizorišču v koprski Taverni.

Sladka Istra je bila letos še posebej dobrodelna, na prireditvi so bili ponudniki, ki so prejete degustacijske kupone namenili v dobrodelne namene. Zaposleni Mestne občine Koper so skupaj z Barčico in Stanovanjsko skupnostjo Val iz Centra za socialno delo Koper izkupiček od prejetih degustacijskih kuponov namenili razvojnim projektom za ljudi z dolgotrajnimi težavami v duševnem zdravju. Tudi letos je društvo Sladki nasmehi zbrana sredstva namenil izdelavi tort za otroke iz socialno ogroženih družin, bolne otroke in otroke s posebnimi potrebami. Tretja dobrodelna akcija je potekala na stojnici Zavoda Krog – nevladne organizacije, ki se ukvarja z razvojnim sodelovanjem in humanitarno pomočjo v Sloveniji, zahodnem Balkanu in Afganistanu. Dobrodelne ponudnike je letos še posebej razveselil donator ‐ podjetje LIDL Slovenija, saj je vsem dobrodelnim stojnicam zagotovil del svojih sestavin za pripravo sladic.
Da je bila letošnja Sladka Istra nadvse uspešna dokazujejo tudi množični obiskovalci, ki so v soboto in nedeljo skupaj porabili nekaj več kot 75 tisoč degustacijskih kuponov.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi