2.2 C
Ljubljana
četrtek, 30 novembra, 2023
0,00 EUR

V košarici ni izdelkov.

Intervju z Jasno Planin, priznano psihologinjo na področju partnerskih/družinskih odnosov

Pogovor je tekel o večni temi, ki se ji predvsem predstavnice nežnejšega spola ne moremo upreti –odnosu med moškim in žensko. Ljubezenska trenerka oziroma strokovnjakinja za ljubezen Jasna Planin namreč zna na zelo simpatičen in tudi prepričljiv način pojasniti, zakaj smo si tako zelo različni, v čem, kje delamo največ napak, kako poteka igra ljubezni in še in še. Vas na primer zanima, zakaj smo ženske krive, da partnerski odnos propade? Če želite odgovor na to vprašanje, berite dalje.
Petra Mauer

Na čem temelji vaše delo?
Moje delo temelji na klasični psihologiji, sociologiji, kulturologiji, antropologiji in seksologiji. Največ pa temelji na moderni psihologiji.
Kje in kako ste pridobili vsa ta znanja?
Čeprav sem imela kot otrok zelo rada družbo, sem se družila in igrala bolj poredko in za kratek čas. Najraje sem bila sama in uživala v poslušanju glasbe in branju. Poslušala sem vse vrste glasbe in brala različno literaturo, sploh ni bilo pomembno, kaj mi je prišlo pod roke. Še danes je tako. Mojo strast do književnosti in psihologije ter ljubezen do ljubezni sem združila s praktičnim in teoretičnim znanjem, ki se je začelo izoblikovati že trideset let nazaj. Vsa ta leta sem živela v tujini … Spoznala sem različna mesta, države, kulture in rase. Zelo hitro sem opazila in bila fascinirana nad dejstvom, da je tisto moško, surovo energijo bilo mogoče vsepovsod opaziti (kljub vplivom različnih družbeno-kulturnih faktorjev tj. ne glede na to ali gre za Evropejce, Američane, Azijate ali Afričane), kajti povsod je bila enaka. Potem sem zaplavala v raziskovanje in razumevanje ”vzorcev”. 
Komu je program namenjen?
Program je namenjen vsaki ženski, ki želi razumeti moškega; kako on razmišlja, zakaj tako razmišlja, predvsem pa, zakaj se moški vede in deluje tako kot nam je vsem zelo dobro znano (smeh).
Zakaj menite, zakaj je ravno vaš program ocenjen kot šokanten in poseben?
Program poda konkretne primere in napotke, kako pravočasno prepoznati in premagati vse ovire in ”pasti”, katere nam moški (ne vedoč) vseskozi nastavljajo; na začetku veze, že v obstoječi vezi, v zakonu, celo v službi …, vsepovsod, kjer smo odvisne od nekega moškega.
Kakšen je namen vašega programa?
Namen mojega programa je predstaviti moške v lepši luči, povrniti ženskam vero v moške in ljubezen ter razložiti, zakaj je ženska tista, ki iz moškega izvleče najslabše ali najboljše.
Za koga je primeren?
Program je primeren za vse ženske; za tiste ki še vedno iščejo svojega idealnega partnerja, za tiste, ki so že v vezi in tudi za poročene ženske. Starost udeleženk na mojih predavanjih je vse od osemnajst pa do sedemdeset let.
Verjetno še veliko vprašanj ostane neodgovorjenih, saj ima vsaka udeleženka svojo zgodbo …
Želela sem, da končno nekdo na enostaven in zabaven način, brez filozofiranja in strokovnega balasta pojasni vse skrivnosti moškega uma, ker je (ne)razumevanje le-teh iztočnica vsega dobrega ali slabega kar doživljmo v romantičnem odnosu z moškim. Ko ženske slišijo osnovno razlago, jim takoj postane jasno, kje delajo napako in zakaj so se znašle v določeni situaciji. Po končanem dvournem predavanju si vedno vzamem čas za odprta vprašanja, na katera si udeleženske želijo slišati odgovore, ne glede na to koliko žensk čaka. Zadnjič smo začeli ob 19. uri in končali malo pred polnočjo. Uživam v tem delu in zato mi ni težko.
Bi lahko po vaših izkušnjah rekli, da so vprašanja udeleženk podobna? Na primer, katera so napogostejša?
Ne glede na starost, stan, izobrazbo ali socilani status so vprašanja vedno ista oz. ”večna”: Zakaj je zvest ali ne, zakaj se odloči za eno žensko in ne za drugo, zakaj se zaljubi ali odljubi …? Če bi ženske razumele osnovo moškega razmišljanja, bi odgovore nanje že same vedele. Čeprav se zdi skrajno zapleteno, je vse skupaj zelo enostavno za razumeti, ampak moramo biti odprti za nove okvirje dojemanja.
Ali lahko na kratko našim bralkam in bralcem zaupate par kratkih odgovorov nanje?
Najbolj pogosto vprašanje je: ”Kaj moškemu pomeni seks in kaj ljubezen?” Odgovor: ”Za moškega je seks samo seks in ljubezen s tem nima prav nič. Za žensko pa sta seks in ljubezen skoraj eno in isto.”
Najpogostejši problem večine samskih žensk (97%) je hitro in intenzivno navezovanje na novega partnerja (samo iz ženske strani). Veza se prehitro začne in zato se še hitreje konča, a za to je vedno kriva izključno ženska, ker se ženske trikrat hitreje navezujemo na moške kot obratno. Tega si nisem izmislila. To je dokazala psihologija.
Pravite, da je ljubezen vojna in igra?
Da. Ljubezen je najlepša igra in najpomembnejša vojna za vsako žensko, ker v ljubezni lahko ”zmagamo” samo, če igramo z entuziazmom, pametno in pravilno. Če ”fauliramo”, smo izločeni . Za moškega je proces spoznavanja ženske in dvorjenje samo še ena igra v nizu mnogih in nič več. Ko ženske slišijo zakaj je tako, so šokirane, a več lahko pojasnim v samo dveh stavkih; ”Noben moški se ne odloči osvajati žensko zato, ker si z njo želi resne veze. Za moškega je resna veza samo resna posledica (ker se je zaljubil), a za žensko je vsaka nova veza resna veza!
Če bi primerjali partnerski odnos med moškimi in ženskami danes in v preteklosti …V čem se je spremenil skozi leta?
Nekoč se je točno vedelo kaj je prav. Prav je, da je moški ”lovec” in da ženska izbira. Žal se sodobna ženska prehitro prepusti moškemu in mu tako praktično niti ne da možnost, da jo občuduje, da ji dvori, da jo spoštuje in da se (zato) zaljubi. Ona se boji, da jo bo videl kot prezahtevno in da bo hitro izgubil interes. Poleg tega, danes ženske ”lovijo moškega” in se same ponujajo. Prve pristopijo, prve kličejo, prve pišejo. S tem so prevzele moško vlogo. Zato se moškemu zdi nepotrebno, da se bori za žensko, ker zakon tržišča je tudi tukaj isti, in sicer če je ponudba večja kot povpraševanje, cena (ženske) pada.
Kje menite, da v partnerskem odnosu delamo največ napak?
V komunikaciji. Ženske imamo to srečo, da z lahkoto in brez zadržkov govorimo o svojih občutkih, medtem ko moški tega privijegija nima, saj on tega enostavno ne zmore. Za to je kriva evolucija. Ko je bil moški še jamski človek se ni smel prepuščati občutkom, ker bi to zmotilo njegov fokus, ko je ponoči ščitil svojo jamo, in posledice bi bile pogubne. Zato svoje občutke težko razume in se zato o njih še težje pogovarja. Tista ženska, ki v moškem uspe prebuditi željo, predvsem pa zaupanje, da se ji on odpre in spregovori o svojih čustvih, bo imela tudi njegovo srce, saj bo postala njegova ”varna cona”.
V čem se moški in ženska najbolj razlikujeta?
V pomenu ljubezni. Za žensko je ljubezen varnost in pripadnost. Za moškega je ljubezen spoštovanje.
Je prav ali narobe, da gojimo do partnerja (pre)velika pričakovanja?
Odvisno v kakšnem smislu prevelika. Če je ženska kvalitetna, potem je edino pametno, da si želi enako kvalitetnega partnerja. V tem primeru ne sme zniževati svojih standardov. Pojem ”kvalitetna” je jasen in zato je pri pričakovanjih nujno potreben stik z realnostjo.
Bi rekli, da dajejo moški prednost zunanjem videzu ali značaju?
Za začetek odnosa je pomembna fizična privlačnost. Brez te si moški ne bo niti vzel čas, da žensko začne bolje spoznavati, vendar fizična privlačnost ni odločilna, ali se bo dolgoročno odločil za njo kot partnerko. Končna odločitev temelji na njegovem doživljanju ženske kot osebe oz. na njenem značaju.
Lahko ženska dobi vsakega moškega, ki si ga želi?
Če je ženska moškemu fizično privlačna, obstaja stoodstotna možnost, da ga ima za partnerja. Obstajajo tri faze razvoja veze: 1. osvajanje, 2. zabavanje/neobvezna veza, 3. resna veza in v vsaki fazi mora vedeti kaj lahko počne, še bolj pa, česar ne sme.
Je še kakšen nasvet, ki prav pride v ljubezenski igri?
Ženske do cilja najhitreje pridemo počasi. Samo v tem primeru čas dela za nas.

Prejšnji članek
Naslednji članek

Povezani članki

Zadnji članki

Tehnični pregledi Avto Krka svetujejo: Pomembnost zavor v prometu in njihov vpliv na vožnjo

Promet je kompleksen sistem, kjer številni dejavniki vplivajo na varnost vseh udeležencev. Medtem ko so vozila postala nepogrešljiv del sodobnega življenja, je ključnega pomena,...

Ujemite lepoto novoletne okrasitve

Veseli december in z njim praznično vzdušje že močno trkata na vrata. V kuhinjah diši po piškotih, otroci že pišejo prva pisma trem dobrim...

Hitro do kakovostnih zdravstvenih storitev z Zdravstveno polico

Si tudi vi želite, da bi do zdravstvene storitve prišli, takoj ko jo potrebujete? Z zavarovanjem Zdravstvena polica Varuha zdravja, Vzajemne, boste za specialistično...

Proč z okužbami

V času, ko se nas lotevata prehlad ali gripa, je dobro okrepiti imunski sistem z antioksidanti. Uživanje vitamina C, limoninega in drugih antioksidantsko bogatih...

Goriva Q Max poganjajo vaše življenjske poti

Z menjavanjem letnih časov se spreminjajo vozne razmere na cestah. Iz Petrola vas z visokokakovostnimi gorivi Q Max tudi v zimskem času vabimo na...

6 astroloških znamenj, ki bodo v jeseni našla partnerja

Katera astrološka znamenja so v jeseni bolj nagnjena k temu, da najdejo partnerja za resno zvezo? In kako ti lahko pri iskanju pravega partnerja...

Sobivanje tradicionalnih finančnih inštitucij in fintech izvajalcev

V zadnjih letih smo bili priča motnjam na trgu finančnih storitev, ki so jih povzročili fintech izzivalci. Tradicionalni ponudniki storitev se soočajo z resno...

Fjällräven razkriva: Boji proti škodljivim PVC kemikalijam še trajajo

Pričakuje se, da bodo PVC materiali leta 2025 prepovedani tako v Kaliforniji kot v EU. Toda za Fjällräven vprašanje glede škodljivosti PVC ni novo....

Kaj storiti, da bo mokro čiščenje še boljše?

Odkar so pridobili sposobnost brisanja tal z vlažno krpo, so priljubljeni robotski sesalniki iRobot Roomba postali še boljši domači pomočniki. Da pa bodo tla...

Ne dovolite, da bi vaše podjetje postalo Nokia v dobi iPhone-a

A se spomnite časa, ko smo vsi imeli v rokah telefon znamke Nokia? Nokia je bila takrat sinonim za mobilno komunikacijo in njena delnica je...