Domov Odnosi in družinaOtroci Razvoj zob pri otrocih

Razvoj zob pri otrocih

1 ogledov

Nastanek mlečnih zobkov ima svojo zasnovo že v nosečnosti. Izraščanje se pri večini dojenčkov začne pri približno šestih mesecih (od tretjega do dvanajstega meseca), zaporedje izraščanja zob in čas rasti pa je popolnoma odvisno od vsakega dojenčka posebej.
Kljub vsemu se pri večini dojenčkov najprej pojavijo seklaci (enojke), sledijo stranski sekalci (dvojke), nato pa prvi kočniki (štirice). Rast se nadaljuje s podočniki (trojke) in konča z drugimi kočniki (petice). Pri treh letih imajo otroci načeloma izraščene vse mlečne zobe. Nikakor ne bodite prestrašeni, če dojenček ali otrok zamuja ali prehiteva z izrastjo zob. Razlike v dentalnem razvoju so lahko celo več kot leto dni.
Nekateri dojenčki se rodijo celo s prvimi zobki, ki pa navadno kasneje izpadejo.
Zobki lahko rastejo brez bolečin ali neugodja, vendar vedno ni tako. Največkrat je pri izraščanju prisotno povečano slinjenje, žvečenje in grizljanje različnih predmetov, nemalokrat pa tudi povečanje telesne temperature, nespečnost in jokavost itd.
Nasveti za lajšanje neugodja pri rasti zobkov
• GRIZALA
• ROPOTULJICA
• NAPRSNA ŠČETKA
• ZOBNI GELI
• PARACETAMOL IN IBUPROFEN
• HLADNI NAPITKI
Kdaj začeti pri dojenčkih s ščetkanjem zob?
Takoj, ko izraste prvi zob, pričnemo s ščetkanjem. Pomembno je, da se vaš otrok privadi umivanja zob in postane slednje del njegovega vsakdana.
Nasveti za umivanje zobkov
Otroku je potrebno čiščenje zob postopoma približati. Z enostavnega čiščenja prehajamo na vedno bolj temeljito, tako da zajamemo celotno površino zob in ustne votline. Priporočljivo čiščenje zob je vsaj dvakrat dnevno: zjutraj, ko se zbudimo in tik pred spanjem.

Pri umivanju ustne votline lahko začnemo z uporabo naprsnega nastavka za nego zob ali seta za učenje nege zob ali zobne ščetke za otroke:

 Otrokove zobe lahko očistite z naprsnim nastavkom. Z drgnjenjem preko zob tako odstranite obloge, ki so se nabrale tekom dneva.
 Set za učenje nege zob (6 – 15 mesec) je sestavljen iz dveh delov. Prvi je primeren za masažo ustne votline v času rasti zob, drugi pa nežno čisti zobe. Set vključuje zaščitni obroč, ki preprečuje potisk konice pregloboko v grlo.
 Za najbolj temeljito čiščenje velja uporaba zobne ščetke za otroke. Eden izmed ustreznih položajev za otroke je, da se vam usede na kolena in z glavo nasloni na vaše prsi. Zobe vedno umivajte v smeri; zgornje – od dlesni navzdol in spodnje – od dlesni navzgor in vse naokoli zoba, vedno torej od rdečega proti belemu delu.
Obisk otroškega zobozdravnika je priporočljiv v šestem mesecu (po izrastu prvega zoba) ali najkasneje do prvega leta starosti.
Jure Klaj, dr. dent. med.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi