Domov Odnosi in družinaOtroci Naložba v otrokovo prihodnost

Naložba v otrokovo prihodnost

7 ogledov

Bodoča mamica mora skrbeti ne le za svoje zdravje, temveč tudi za zdravje svojega še nerojenega otroka. Ne sme zanemariti pomena dobre fizične kondicije niti psihične, zato je prav, da se med nosečnostjo posveti obema. Ponujamo nekaj nasvetov, ki bodo pomagali k čim lepšem obdobju čakanja na novorojenčka.

Sara Sočan
1. Ko izveste, da ste noseči, pokličite svojo ginekologinjo in se naročite na prvi pregled. Držite se naročenih terminov in poskrbite, da ne zamudite pregled nuhalne svetline, morfolofije in drugih ultrazvočnih pregledov, saj je priporočljivo, da strokovnjak ves čas bdi nad vašim še nerojenim otrokom.
2. Osredotočite se na prehrano, ki naj bo čim bolj zdrava, kakovostna, uravnotežena. Potrudite se, da jeste petkrat na dan manjše obroke, ki naj vsebujejo veliko sadja in zelenjave. Ne pozabite na ogljikove hidrate (kruh, testenine, riž …). Bolje, da izbirate polnozrnate izdelke, da dobite dovolj vlaknin. Tudi beljakovine so izjemno pomembne, zato si privoščite ribe (če je mogoče, dvakrat na teden, saj vsebujejo še vitamin D, minerale in omega 3-maščobne kisline, ki so pomembne za razvijanje otrokovega živčnega sistema), belo meso, jajca, oreščke in mlečne izdelke. Vsekakor že dolgo ne velja več pravilo, da naj bi nosečnica jedla za dva! Bodoča mamica ne potrebuje dodatnih kalorij za prvih šest mesecev, medtem ko nekateri strokovnjaki menijo, da naj bi v zadnjih treh mesecih zaužila približno 200 dodatnih kalorij.
3. Če menite, da vaša prehrana ni dovolj kakovostna, potem si kupite prehranska dopolnila. Ta vsekakor niso nadomestila za uravnoteženo prehrano, lahko pa vam pomagajo, če mislite, da ne jeste dovolj kvalitetne hrane ali pa vam je celo tako slabo, da jesti sploh ne morete. Še posebej bodite pozorni na uživanje folne kisline, in sicer v prvih treh mesecih nosečnosti. Z vitaminom D boste poskrbeli za zdrave kosti vašega otroka. Če ne jeste dovolj rib, bo odličen nadomestek ribje olje. Izogibajte se bakteriji listeriji, ki se nahaja v paštetah, nepasteriziranem mleku, premalo kuhanim živilom, nekaterim sirom itd. Ker se bakterija uniči pri visoki temperaturi, poskrbite, da bo vse dobro prekuhano ali prepečeno. Tudi salmonela lahko škoduje plodu, zato se izogibajte premalo kuhani perutnini, mehko kuhanim jajcem … Nevarna je tudi toksoplazmoza, ki jo povzroča parazit. Je redka, ampak lahko negativno učinkuje na še nerojenega otroka. Zato je potrebno poskrbeti, da bosta sadje in zelenjava dobro oprana, ko boste nabirali pridelke iz vrta, pa nosite rokavice, prenašalke pa so tudi mačke, saj se lahko nosečnica okuži preko njihovih iztrebkov.
4. Redno telovadite. Z redno telesno aktivnostjo se boste bolje soočali z dodatno težo in nakopičenimi kilogrami, lažje boste tudi šli tudi skozi proces rojevanja. Pomagalo vam bo tudi po rojstvu otroka, da boste hitreje prišli nazaj v formo, seveda pa ne smete zanemariti učinka telovadbe na dobro počutje in lepe misli. Poskusite s hojo, plavanjem, jogo, pilatesom … Kadar se ukvarjate s športom, nikar ne pretiravajte. Nadaljujte z njim le, dokler vam bo udobno, priporočljivo pa se je izogibati tistim športom, ki povzročajo dodaten pritisk na sklepe.
5. Mišice materničnega dna nemalokrat postanejo šibkejše kot običajno, zaradi pritiska nad njimi. Nosečniški hormoni lahko prav tako povzročijo maternično dno da nekoliko popusti. Slabotno maternično dno pa lahko povzroči tveganje za nastanek stresne inkontinence (ko nam uide majhna količina urina, ko kihnemo, se smejimo ali telovadimo). Z rednimi vajami si ga poskušajte utrditi.
6. Izogibajte se alkoholu. Alkohol, ki ga popijete, hitro doseže otroka preko krvnega obtoka in placente. Nihče točno ne ve, koliko alkohola je varno popiti med nosečnostjo. Ravno zato mnogo strokovnjakov svetuje, da se popolnoma izogibajte pitju alkoholnih pijač, vsaj prve tri mesece. Če pa se resnično ne morete upreti, pa nikar ne pretiravajte in ne presezite dveh enot, ne več kot enkrat ali dvakrat na teden.
7. Omejite kofein. Kava, pravi čaj, koka kola in druge energijske pijače so blagi stimulanti. Nekateri so prepričani, da lahko omenjene pijače povečajo tveganje za splav in rojstvo otroka s premajhno težo. 200 mg kofeina naj ne bi škodovalo otroku (dve skodelice instantne kave). Kavo omejite še posebej v prvem trimesečju.
8. Prenehajte kaditi. Kajenje med nosečnostjo lahko povzroči resne zdravstvene težave vam in vašemu otroku. Lahko tvegate splav, zunajmaternično nosečnost, prezgodnje rojstvo, premajhno težo otroka, s kajenjem se povečuje jutranja slabost in bruhanje … Prej kot boste prenehali kaditi, bolje bo. Ampak, ne pozabite – nikoli ni prepozno!
9. Zagotovite si dovolj počitka. Utrujenost, ki jo čutite v prvih mesecih nosečnosti je posledica visoke stopnje nosečniških hormonov, ki krožijo po vašem telesu. Na nek način vam želi telo povedati, da se malce ustavite, da se ne naprezajte preveč in da je čas, da si privoščite počitek. Če ponoči ne morete spati, se skušajte vsaj na hitro in na kratko odpočiti sredi dneva, malce zadremajte in si naberite novih moči. Če nimate te možnosti, potem se vsaj uležite, dvignite noge in se sproščajte 30 minut. Preizkusite tudi relaksacijske tehnike, kot so joga, raztezanje, globoko dihanje, vizualizacija, masaže … Kadarkoli se lotite masaž ali telovadbe, o tem obvestite vašega učitelja oz. trenerja, da vam bo vadbo prilagodil.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi