Domov Odnosi in družinaPsihologija Pritiski življenja, blagoslov v preobleki

Pritiski življenja, blagoslov v preobleki

4 ogledov

Vsem, ki ste mi za tokratno pismo poslali svoja vprašanja, se toplo zahvaljujem. Ker imajo vaša vprašanja nekaj izrazito skupnega, sem se tokrat odločila ne izpostaviti eno samo vprašanje, temveč skupni imenovalec vseh vaših vprašanj: zaskrbljenost, kako obvladati tako imenovane »pritiske življenja«. 

Naslednje besede bodo morda za koga preveč neposredne, a vam jih nekdo mora izreči. Tudi meni so jih. Vaše življenje je takšno, kakršni ste vi. Povedano drugače, vaše življenje je takšno, kakršna so vaša prepričanja o vas, vašem telesu, drugih ljudeh, denarju, življenju. In če ne sprejmete odgovornosti za svoj pogled, se vam bo zdelo, da v življenju na vas pogosto pritiskajo sile zunaj vas, ali celo, da nimate moči spremeniti svojega življenja na bolje.

Da bi zavestno ustvarili pozitivno izkušnjo v svojem življenju, se morate zavedati, da vaša definicija vaše trenutne situacije napoveduje tok vaših dogodkov. Poglejmo definicije: »Že odkar pomnim, sem v finančih težavah. Takšno je moje življenje!« ali »Zakaj bi pomagal drugim, saj tudi drugi meni ne pomagajo. Tako pač je.« ali »Grd sem in nezanimiv. Nobena me ne bo marala.« ali »Že rodil sem se bolehen.« ali »V državi nam gre vse slabše. Kam gre ta svet?» ali »Ne znam si pomagati. Zguba sem!« ali celo »Ljudje me ne marajo, imam grozno službo, žena me je zapustila, otroci me ne spoštujejo, zakaj bi sploh živel«.

Vsaka definicija, v katero sveto verjamete, je samoizpolnjujoča prerokba, če človek ni pripravljen iskati pozitivnih lastnosti pri sebi, drugih, v službi, družbi in življenju nasploh. Če ni pripravljen najti pozitivne plati trenutne situacije, jo bo s svojo staro miselno naravnanostjo ohranjal še naprej. Albert Einstein je nekoč dejal: »Nobene težave ne moremo rešiti z enako miselnostjo, ki je problem ustvarila.« Kakšno vlogo imajo torej pritiski zunanjega okolja v našem življenju? Takšno, kot jim jo pripišemo.
Ni treba, da ste pod pritiskom, če ste v sebi močni. Če v sebi niste močni, če nimate tesnega stika z Najboljšim v sebi, potem vas bodo vplivi zunanjega okolja premetavali kakor zamašek na razburkanem morju. Namesto tega se spomnite, da so mnogi ljudje nekoč živeli v težkih pogojih in uspeli, ker so se osredotočali na rešitve, na želeno – ne na neželeno.

Ne bojte se izziva, ki vam ga ponuja zunanje okolje, ampak ga sprejmite. Ne zato, ker ne bi imeli druge izbire, temveč zato, ker je priložnost, da odkrijete svojo naravno sposobnost uresničiti to, kar si želite. Naravno sposobnost pustiti zunanjim okoliščinam, da potegnejo Najboljše iz vas! Prirojeno sposobnost svobodnega odločanja – ali odločitve, da je čas, da do izraza pride Najboljše v vas. Odločitve, da boste pozorni na najboljše stvari, ljudi in priložnosti okoli vas, in da se boste nanje odzvali.

Ko se enkrat odločite izražati ta Večji, Najboljši del sebe, ter ne pustite, da vašo vrednost in to, kar ste, določa zunanje okolje – ko se prepustite Najboljšemu v sebi – lahko najdete rešitve na povsem samozavesten način. Takrat se lahko zdi, da uživate pod pritiskom. Vendar »užitek pod pritiskom« ni več občutek pritiska. Je užitek usklajenosti z Najboljšim v sebi. Takrat čutite moč svoje življenjske energije. Čutite neomajno, brezpogojno podporo od znotraj in vidite blagoslov v preobleki. Uporabljate vse svoje zmožnosti in izkušnje, tako kot ste želeli. Takrat vidite, da vse, kar obstaja in vse, kar se v našem življenju zgodi, služi temu, da nas prebudi! Prebudi iz spanca, da ne zmoremo. V zavedanje, da zmoremo, ker smo naravno sposobni ustvarjati želeno!

Ašvata Nataša Martinčič,
Vaša trenerka zavestnega ustvarjanja

Dragi bralci Bogastva zdravja, če si tudi vi želite odgovor na svoje vprašanje, pišite na ashvata@ashvata.si.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi