Če gremo v klet in zasmrdi, si mislimo, da bo potrebno pogledati, kaj je narobe; če zasmrdi iz hladilnika, vemo, da ga bo treba očistiti, če pa smrdi za nami na stranišču, si domišljamo, da je vse v redu. Pa ni. Smrdeče blato je znak gnitja in prevladovanja zdravju škodljivih mikrobov.
Zakaj blato smrdi?
Prava hrana za dobre bakterije so le toplotno neobdelane vlaknine. To lahko sami ugotovimo, če opravimo več zaporednih čistilnih dni s svežim sadjem in zelenjavo, saj takrat na stranišču ni več neprijetnega vonja. Podobno je na kompostu, kjer so podobne bakterije kot v črevesju: če damo nanj ostanek jušne zelenjave, bo zgnila, ostanki sveže pa fermentirajo. Črevesna biota se še ni prilagodila na našo kuhano hrano, zlasti ne na meso, po katerem blato najbolj smrdi. A če bi jedli samo surovo sadje in zelenjavo kot naši predčloveški predniki, dandanes ne bi preživeli. Ob presni prehrani se telesna teža praviloma zmanjša pod normalo, primanjkuje beljakovin in drugih esencialnih hranil. Reproduktivna sposobnost se ob kalorični restrikciji zniža, prav tako ob pomanjkanju beljakovin. Raziskava v Nemčiji med presnojedci je pokazala, da 50 % žensk ob taki prehrani celo izgubi menstruacijo. Zato smo kar sprijaznjeni, da naše blato smrdi, saj nekaj kuhanega moramo pojesti.
S staranjem se vonj blata še poslabša. Po 45. letu namreč upade kislost v želodcu, ki nas varuje pred škodljivimi mikrobi, zato laže vdirajo v črevo kot v mladosti in imamo več črevesnih težav. Bolezni, stres, konzervansi in pesticidi v hrani, antibiotiki in druga zdravila … še poslabšajo neravnovesje v črevesju.
Neprijeten vonj na stranišču je znak, da vsebina črevesja gnije in to 24 ur na dan, iz tedna v teden, iz leta v leto. Napihnjenost, zaprtje, driske so le neposredne posledice takega stanja. Nastanejo hormonske motnje in s tem težave v mesečnem ciklusu žensk, depresivna stanja in vzkipljivost, prevelika suhost ali debelost. Pogoste so glivične infekcije in infekcije v prebavnem traktu. Ko popusti črevesna stena, vdirajo v kri večji koščki hrane, ki jih imunski sistem zazna kot tujke. Nastanejo alergije in avtoimune bolezni. Krona vseh teh težav je rak na črevesju, ki je eden najbolj smrtonosnih. Ni čudno, da velja pregovor: bolezen in smrt prežita v črevesju.
Bio probiotiki EM Erika Nielsena
Pri takih težavah pa si lahko učinkovito pomagamo. Leta 2003 sem prvič preizkusil danski bio probiotični razvojni dosežek Erika Nielsena. V izogib komercialnemu imenu, ga imenujem »bio probiotik EM«. Večkrat na dan sem ga srebal v skupni dnevni količini do pol decilitra in v treh dneh je blato izgubilo neprijetni vonj kljub mešani prehrani. Takega učinka nimamo ob uživanju običajnih probiotičnih živil kot so kislo mleko, probiotični jogurti, kefir, zelnica in podobno. Potrebni so probiotiki z mnogo večjo količino dobrih bakterij (sevov) na mililiter oz. gram. Serije bio probiotikov EM, ki prispejo v Slovenijo, imajo certifikate o vsebnosti najmanj 100.000.000 sevov na ml, kar je od 10 do 100-krat več kot v običajnih probiotičnih živilih. Preizkušal sem tudi probiotike, ki so po številu sevov bogatejši od danskega bio probiotika EM, a sem se vrnil k njemu, ker se je izkazal kot najcenejši za željeni učinek – odpravo neprijetnega vonja blata. Bio probiotiki EM Erika Nielsena vebujejo 8 vrst sevov in izvlečke 19 vrst biološko pridelanih zelišč, priznanih v zdravilstvu. So certificirano biološko pridelano živilo, ne pa prehransko dopolnilo. Iskal sem pač živilo, ki ga lahko uživam vsak dan, saj je potrebno vsak dan sproti skrbeti za zdravo črevesno bioto.
Že več dve desetletji zbiram izkušnje uporabnikov z njim. Na spletni strani www.iztokostan.com je predstavljenih že več kot 300, med njimi izboljšanje pri zaprtju (107 primerov), napihnjenosti (94), driskah (39), bolečinah v trebuhu (27), alergijah (12), glivičnih vnetjih (11), avtoimunih boleznih kot sta Crohnova bolezen in ulcerozni kolitis (10) in drugih težavah.
Svetovno znana je ozdravitev živinozdravnika V. B., ki so ga leta 1985 prvič hospitalizirali zaradi hude izčrpanosti zaradi drisk, netoleratnostni na hrano, bolečin v trebuhu, vnetja trebušne slinavke. Leta 1999 so ga še zadnjič pripeljali na urgenco, vendar so ga kmalu odpustili, češ da mu ni več pomoči … Pa je izvedel, da so na neki kmetiji pozdravili krave z bio probiotikom EM Erika Nielsena. Poskusil ga je še sam. V dveh mesecih je ozdravel; o tem so izčrpno poročali skandinavski mediji.
Kakšna izjemna izboljšanja v počutju in zdravju lahko dosežemo, če poskrbimo za odpravo neprijetnega vonja blata!
Pomen tehnologije EM
Bio probiotiki EM Erika Nielsena so pravzaprav »revni sorodniki« v množici prehranskih dopolnil, ki imajo praviloma precej več sevov na gram oz. mililiter. So pa to obenem »pritlikavi orjaki«, saj uspevajo z manjšim številom sevov odpraviti neprijetne vonjave podobno kot mnogo bogatejši probiotiki. Kako je to mogoče?
Gre za uporabo načel tehnologije učinkovitih mikroorganizmov (EM – Effective Microorganisms), ki so jo najprej razvili na Japonskem. Prof. Teruo Higa je namreč ugotovil, da delovanje dobrih mikroorganizmov v okolju lahko zelo okrepi, če združi močne mikroorganizme, ki se podpirajo v svojem delovanju in ostajajo skupaj. Ustvarjajo »polje dobrega« (antioksidantsko okolje), ki se širi in daje moč za razvoj drugih dobrih mikroorganizmov, škodljivi mikroorganizmi pa se pred njim umikajo in nimajo več toliko moči. Tako so na Japonskem uspeli revitalizirati celó notranje morje Seto, ki je bilo pred desetletji povsem uničeno od onesnaževanja, že več kot desetletje pa v njem gojijo školjke za človeško prehrano. Danec Erik Nielsen, navdušen zagovornik ekološke pridelave hrane, je začel pionirsko delo nadgradnje tehnologije EM na področju probiotikov. Tako so na pragu 21. stoletja nastali njegovi bio probiotiki EM, katerih uporaba se v svetu hitro širi. Dandanes jih prodajajo v 35 deželah Evrope, Azije, Amerike, Afrike in Oceanije.
Po tekstu dr. Iztoka Ostana za objavo pripravil Institut.O
Za Bogastvo zdravja –splet, julij 2024
Naročnik oglasa je INSTITUT O d.o.o.