Domov Priporočamo Končno lahko dosežete rjavo kožo, ki ste si jo vedno želeli

Končno lahko dosežete rjavo kožo, ki ste si jo vedno želeli

25 ogledov

Poletje, sonce, morje, plaža. Odlična kombinacija za sprostitev. Toda izpostavljanje soncu je vedno bolj nevarno. Namreč ozonska plast, ki nas ščiti pred UV-žarki, se tanjša, zato so UV-žarki vse močnejši in lahko hitro opeče. Opekline so škodljive predvsem zato, ker povečajo možnost za nastanek kožnega raka. Zdrava mera sončenja še ni problematična, saj sončni žarki med drugim spodbujajo nastanek vitamina D ter poskrbijo za boljše razpoloženje. V skandinavskih državah, na primer, je precej visoka stopnja depresije, kar je neposredno povezano tudi z zelo kratkim dnevom v zimskih mesecih in posledično majhni količini sonca.

Stare metode za porjavitev

Pomembno je, da se soncu izogibamo vsaj v času, ko imajo sončni žarki največjo moč, to je med 11. In 16. uro. Obstaja nekaj starih receptov za doseganje temnejšega tena kože. Eden od teh je mazanje s šentjanževim oljem. Zadeva deluje, če potem gremo še na sonce. Toda slabost te metode (poleg tega da olje pušča sledi na oblačilih) je, da se za doseganje učinka moramo precej sončiti, sicer ne bo delovalo. O pretiranem sončenju nam je že znano, da ni priporočljivo, če nam je vsaj malo mar za naše zdravje. Še ena metoda je pitje korenčkovega soka. Korenček ima zaradi vsebnosti beta-karotena sposobnost, da naravno vpliva na ten kože. Toda za opazen učinek bi morali spiti res veliko korenčkovega soka, kar niti ni poceni, pa še na račun tega bi zaužili preveč sladkorjev.

Pretirano izpostavljanje sončnim žarkom torej ni zaželjeno, ker predstavlja tveganje za zdravje. Kaj lahko naredimo, če si kljub temu želimo zagorelo polt?

K sreči obstajajo tudi bolj enostavne ter varne metode. Kreme za samoporjavitev in razne marmelade za sončenje sicer lahko zagotovijo željeni učinek, a zopet ne nudijo koži zaščite, ki jo dejansko potrebuje, kar pomeni, da se koža zaradi vpliva UV-žarkov hitreje stara, izgublja elastičnost, pojavljajo se gube.

Na trgu je nekaj prehranskih dopolnil, ki vsebujejo učinkovine, ki dokazano pomagajo doseči bolj zagorelo polt. Tovrstni izdelki vsebujejo naravna barvila, kot so beta-karoten, lutein in likopen. Uživanje večjih količin takšnih barvil se pozna tudi na koži, namreč barvila povzročijo temnejši ten kože in s tem spremenijo videz kože. Tovrstne zadeve delujejo tudi brez izpostavljanja soncu, a če se poleg jemanja dopolnila tudi sončimo, je učinek toliko boljši. Osebe z bolj svetlo kožo morajo pri izpostavljanju soncu iti postopoma. Torej ne da že prvi dan poležavajo na soncu ure in ure ter so na koncu dneva povsem rdeči. Bolje je postopoma vsak dan biti na soncu malo dlje. Osebe, ki že imajo naravno nekaj barvne podlage, so tukaj v prednosti, saj jih sonce ne opeče tako hitro.

 

Prej in potem

Prej omenjena naravna barvila delujejo kot antioksidanti, kar pomeni, da zaščitijo kožo pred vplivom prostih radikalov, ki se tvorijo medtem ko smo izpostavljeni soncu. Takšna zaščita z antioksidanti koristi vsem – tistim ki so čisto bele polti in tudi osebam, ki že imajo barvno podlago.

Poskrbite zase in za svojo kožo z naravnimi dodatki, ki pomagajo kožo zaščititi pred soncem in hkrati poskrbijo za lepo zagorelo polt.

 

*Naročnik oglasa je podjetje Sensilab d.o.o.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi