Domov ZdravjeZdrave novice Lipicanci navdušili!

Lipicanci navdušili!

5 ogledov

S premierno predstavo lipicancev se je  začela nova turistična sezona v Kobilarni Lipica

Ob 435. obletnici se bo v Kobilarni Lipica začel 5,64 milijona evrov vreden projekt prenove. Izbrani lipicanski žrebci na vajetih jahačev Lipiške klasične šole jahanja so na premierni predstavi navdušili obiskovalce Kobilarne Lipica. Predstavo so pričeli s točko šolska kvadrilja, v kateri nastopajo štirje visoko izšolani lipicanski žrebci, in zaključili z atraktivnimi skoki šole nad zemljo.

Z eleganco, plemenitostjo in inteligenco so pritegnili tudi v točki pas de deux in solo nastopu ter pri vožnji vpreg. V točki delo na dolgih vajetih pa je beli žrebec izvedel zahtevne figure klasične dresure brez jahača v sedlu.

Ob začetku premierne predstave je goste nagovoril v. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak. »S ponosom vam predstavljamo lipicanca, plemenitega, elegantnega in izjemno inteligentnega konja, ki ga v Lipici vzrejajo že od leta 1580. Njegovo nadarjenost so trenerji in jahači Lipiške klasične šole jahanja izmojstrili v letih vsakodnevnega treninga,« je dejal in dodal, da so pri tem ostali zvesti klasičnemu načinu šolanja, ki poudarja naravno gibanje konja in celovito spoštovanje njegove osebnosti.

Izbrani žrebci in jahači Lipiške klasične šole jahanja so tako odprli letošnjo turistično sezono v Lipici. Aprila si bodo lahko obiskovalci ogledali predstave Lipiške klasične šole jahanja vsako nedeljo ob 15. uri, prav tako oktobra, v mesecih od maja do konca septembra pa vsak torek, petek in nedeljo ob 15. uri.

V teh mesecih bodo lahko spoznali lipicance tudi v programu »Doživetje lipicanca«, prav vse dni v letu pa med vodenim ogledom Kobilarne Lipica – izvorne kobilarne lipicanske pasme konj, ki je bila zaradi svoje izjemne dediščine razglašena za kulturni spomenik izrednega pomena za Republiko Slovenijo.

Naslednja pomembna priložnost za obisk Lipice bo 17. maja, ob Dnevu lipicanca, za tem pa bo teh priložnosti še več. Kobilarna Lipica bo namreč letos praznovala častitljivo 435. obletnico. Praznovanje bo izrazito delovnega značaja, je zadovoljen dr. Boštjan Bizjak, saj se bo v Lipici po lanskem projektu v vrednosti milijona evrov kmalu začel nov, še pomembnejši in obsežnejši naložbeni cikel s projektom “Ureditev območja Kobilarne Lipica«, sestavljenim iz dveh sklopov.

»Prvi sklop obsega prenovo graščine – po izročilu najstarejše stavbe historičnega jedra Lipice, ki je nastala na osnovi renesančne rezidence tržaškega škofa in je stoletja služila kot upravna stavba kobilarne. Sedaj sameva neizkoriščena, po ureditvi notranjosti pa bo Lipici ponovno v ponos,« je prepričan dr. Bizjak.

Drugi sklop projekta obsega prenovo muzeja kočij, kraške hiše in muzeja kulinarike. Muzej kočij je umeščen v »magacin«, eno od zgodovinskih stavb lipiškega zgodovinskega jedra, ki je služila kot shramba za žito. S prenovo bo dobila novo ostrešje, kritino in fasado.

Novo ostrešje, kritino in fasado bo dobila tudi kraška hiša, v kateri se odvijajo poročni obredi, medtem ko bo nekoliko bolj temeljita prenova potrebna za ureditev gostišča – bodočega muzeja kulinarike.

Razpis za izbor izvajalca za projekt “Ureditev območja Kobilarne Lipica« je odprt, dela bodo predvidoma zaključena do sredine oktobra.

Kobilarna Lipica bo letos obenem pridobila novo čistilno napravo s pripadajočo komunalno infrastrukturo. Izvedla bo tudi projekt revitalizacije kulturne krajine, med katerim bo s 14 manjšimi posegi poskrbela za prenovo kulturne krajine, delno pa tudi dostopnih poti in prometne infrastrukture.

Naslednji načrtovan projekt je prenova javne razsvetljave in optičnega omrežja. »Pomemben je tudi zato, ker omogoča nadgradnjo z aplikacijo za vodenje in informiranje gostov o dediščini lipiškega posestva, kar pomeni, da bomo Lipico in njeno dediščino lahko na še bolj sodoben in privlačen način približali obiskovalcem,« pojasni dr. Boštjan Bizjak.

85 odstotkov denarja za naštete projekte bo prispeval Evropski sklad za regionalni razvoj, 15 odstotkov pa bo zagotovila Republika Slovenija iz državnega proračuna. Skupna vrednost vseh naštetih projektov je 5,64 milijonov evrov.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi