Domov ZdravjeZdrave novice Nova turistična sezona v Lipici

Nova turistična sezona v Lipici

36 ogledov

Izbrani lipicanski žrebci bodo v nedeljo, 29. marca, prvič letos nastopili pred obiskovalci Kobilarne Lipica

S premierno predstavo lipicancev se začenja nova turistična sezona v Lipici

Kobilarna Lipica, ki letos praznuje 435. obletnico, pričakuje svoje zveste obiskovalce lepo urejena in prenovljena

Izbrani lipicanski žrebci na vajetih jahačev Lipiške klasične šole jahanja bodo v nedeljo, 29. marca, ob 15. uri nastopili na premierni predstavi letošnje turistične sezone v Kobilarni Lipica.

Predstavili bodo klasično umetnost dresurnega jahanja, katere cilji so tehnično mojstrstvo, estetski in umetniški vtis, predvsem pa pristna in vsestranska usklajenost med konjem in jahačem. To zahteva od jahača velik intelektualen, čustven in duhovni angažma, zato veliki mojstri dresurnega jahanja opisujejo klasično dresuro kot umetnost.

Vrhunsko izšolani lipicanski žrebci bodo nastopili v koreografiji in ob zvokih glasbene spremljave, ki poudarjajo njihovo gibanje. Vrhunec predstave bosta točki velika šolska kvadrilja in šola nad zemljo s svojimi vedno atraktivnimi skoki.

Premierno predstavo z zadovoljstvom napoveduje v. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak: »S premierno predstavo se v Lipici začenja letošnja turistična sezona, ki bo predvidoma pritegnila okrog 70.000 zadovoljnih obiskovalcev. Mnogi med njimi delijo svoje vtise tudi na spletu, na primer na največjem svetovnem turističnem portalu TripAdvisor, kjer je obiskovalka septembra lani zapisala, da je bila ob predstavi Lipiške klasične šole jahanja na trenutke ganjena do solz. Cilj celotne ekipe kobilarne je, da bi s poudarkom na kakovosti storitev poskrbeli, da bo takih vtisov še več.«

Aprila si bodo obiskovalci lahko ogledali predstave Lipiške klasične šole jahanja vsako nedeljo ob 15. uri, prav tako oktobra, v mesecih od maja do konca septembra pa vsak torek, petek in nedeljo ob 15. uri.

V. d. direktorja Kobilarne Lipica dr. Boštjan Bizjak ob začetku letošnje turistične sezone, ko se začenja tudi program »Doživetje lipicanca«, v katerem obiskovalci spoznajo bodoče zvezde predstav v Lipici med treningom, namenja ljubiteljem lipicanca povabilo, naj znova obiščejo Lipico – izvorno kobilarno lipicanske pasme konj, ki je bila zaradi svoje izjemne dediščine razglašena za kulturni spomenik izrednega pomena za Republiko Slovenijo.

Kobilarna pričakuje obiskovalce lepo urejena in delno prenovljena, saj se je v prvih mesecih letošnjega leta zaključil največji in najpomembnejši projekt prenove na njenem območju v zadnjem desetletju, to je projekt »1. faza celovite ureditve območja Kobilarne Lipica: ureditev površin in objektov, povezanih z izvajanjem turističnih programov« v skupni vrednosti milijona evrov. 850.000 evrov za izvedbo je prispeval evropski sklad za regionalni razvoj, preostali del pa je zagotovila Republika Slovenija iz državnega proračuna.

»Že sedaj pa lahko napovemo še eno pomembno priložnost za obisk Lipice – to bo Dan lipicanca, 17. maja, ko bo Kobilarna Lipica praznovala častitljivo 435. obletnico. V naslednjih mesecih bo sledil niz konjeniških prireditev, ki utrjujejo pomen Lipice kot vrhunske konjerejske in konjeniške ustanove. Tako bodo imeli obiskovalci veliko dobrih razlogov za obisk zelenega posestva kobilarne z izjemno kulturno dediščino in okrog 350 čudovitimi lipicanci,« je prepričan dr. Bizjak.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi