Domov ZdravjeZdrave novice V Celju bo na voljo brezplačna zaščita proti pljučnici

V Celju bo na voljo brezplačna zaščita proti pljučnici

11 ogledov

Kolikokrat ste v tej jeseni in zimi že slišali besedo pljučnica? Kako ste se ob tej besedi počutili? Starejši in kronični bolniki so zagotovo začutili nelagodje in strah, mlajši populaciji pa je bilo večinoma verjetno vseeno. A temu ne bi smelo biti tako, kajti pljučnica ne izbira, zbolijo lahko tudi mlajši, tudi vi.

Bakterija Streptococcus pneumoniae oziroma pnevmokok je vzrok za številne bolezni, ki nas teh mesecih lahko ustavijo, spravijo v posteljo ali morebiti celo v bolnišnico. A ne le pljučnica, tudi vnetje srednjega ušesa, meningitis in ostale bolezni – vse so rezultat okužbe s pnevmokoki.

Definirajmo pljučnico

Pljuča so organ, ki kri oskrbuje s kisikom. To se dogaja v pljučnih mešičkih. Do okužbe lahko pride zaradi različnih mikroorganizmov, kot so bakterije, virusi, glive in paraziti. V domačem okolju je najpogostejši povzročitelj bakterija pnevmokok, ki je prisotna v ustih in žrelu, če pa so pogoji ugodni, vstopi v pljuča, kar lahko privede do pnevmokokne pljučnice.

O pnevmokokih in zaščiti proti njim

Pnevmokok je bakterija, ki jo poznamo že več kot 100 let. Omenja se jo kot najpogostejšo povzročiteljico bakterijskih okužb, še posebno med otroki, mlajšimi od dveh let, med starejšimi od 65 let ter med kroničnimi bolniki.

Bolezni, povzročene s pnevmokoki, največkrat zdravimo s penicilinskimi antibiotiki. Pravočasno začeto zdravljenje je največkrat uspešno, vendar pa se v zadnjih letih soočamo s težavo – narašča namreč delež proti antibiotikom odpornih pnevmokokov, to pa predstavlja precejšen problem na področju bolnišničnih okužb. Prav zaradi večjega pojavljanja odpornih pnevmokokov je preprečevanje teh okužb s cepljenjem vse bolj pomembno.

Ali veste?

Žal še vedno precej ljudi ne ve za novost v cepilni shemi, ki omogoča brezplačno cepljenje proti pnevmokoknim okužbam za vse kronične bolnike in starejše od 65 let. Ta novost je odprla novo možnost zaščite proti pljučnici in ostalim pnevmokoknim okužbam.

Stroka cepljenje priporoča, saj je cepivo varno (je mrtvo) in učinkovito (v 23-valentnem cepivu se nahajajo tisti serotipi pnevmokoka, ki najpogosteje povzročajo invazivno bolezen). Potreben je le en odmerek cepiva, zato cepljenje proti pnevmokoknim okužbam lahko opravimo istočasno s cepljenjem proti gripi.

Zato bo v Cepilnem centru Zdravstvenega doma Celje v soboto, 3.2.2024 od 8.00 do 15.00 potekala BREZPLAČNA AKCIJA CEPLJENJA PROTI PNEVMOKOKNIM OKUŽBAM. Cepljenje je brezplačno za vse kronične bolnike, bolnike s kroničnimi boleznimi dihal in jeter, bolnike s sladkorno boleznijo in osebe, starejše od 65 let, ki imajo izbranega zdravnika v ZD Celje, Vojnik, Dobrna in Štore.

Želja je, da se doseže kolektivna imunost, a za to je potrebna 80 do 85-odstotna precepljenost. S tem bi lahko preprečili težje poteke bolezni in številne zaplete, pa tudi marsikatero smrt.

Zaščitite svoja pljuča in se naročite na brezplačno cepljenje na tel: 03 54 34 018 ali preko e-pošte: narocanje.cepljenje@zd-celje.si.

Nekaj informacij o cepilnem dnevu si preberete še tukaj.

Naročnik oglasa je Sidera d.o.o.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi