Domov ZdravjePrehrana Beljakovine – naše telo jih potrebuje

Beljakovine – naše telo jih potrebuje

9 ogledov

Beljakovine so velike, komplekse molekule, ki jih telo potrebuje za opravljanje zelo pomembnih funkcij. V celicah naredijo ogromno koristi, poleg tega so nepogrešljive v strukturi, delovanju in regulaciji telesnih tkiv in organov.
Beljakovine so zgrajene iz sto tisoč manjših enot, ki jih imenujemo aminokisline. Zaporedje le-teh pa določa vsaki beljakovini unikatno tri dimenzionalno strukturo in njeno specifično delovanje.

Tipi beljakovin
Beljakovine so vključene v skorajda vse celične funkcije, v telesu pa imajo različne vloge. Nekatere so pomembni del strukturne podpore, druge se nanašajo na zmožnost gibanja telesa, ostale branijo organizem pred nevarnostmi …
Protitelesca se na primer vežejo na specifične tuje vsiljivce v telesu, kot so virusi ali bakterije, s čimer nas varujejo in nas ohranjajo zdrave, močne. Protitelesca potujejo po krvnem obtoku in uporabljajo imunski sistem, da identificira oziroma prepozna ter se brani pred virusi, bakterijami in drugimi napadalci.
Encimi izvajajo skorajda vse kemične reakcije v celicah in pomagajo pri formaciji novih molekul s tem, da berejo gensko informacijo, shranjeno v DNA. Beljakovine so tudi pomemben prenosnik signalov z namenom, da koordinirajo biološke procese med različnimi celicami, tkivi, organi, poleg tega zagotavljajo strukturo in podporo celicam ter prenašajo atome in male molekule med celicami in skozi telo. Beljakovine omogočajo podporo kitam in vezem, krepijo lase in še bi lahko naštevali.
Beljakovine v prehrani
Ker so beljakovine sestavljene iz različnih aminokislin – nekatere med njimi so bistvenega pomena v človeški prehrani, druge so ‘zgolj’ koristne, jim moramo nameniti posebno pozornost. Še posebej športniki in aktivni posamezniki morajo skrbeti, da jih v telo vnesejo zadostno količino. Beljakovine skrbijo namreč za zgradbo mišic ter njihovo obnovo, še posebej po težkem treningu ali vadbi. Naše telo jih potrebuje tako pred vadbo kot tudi po njej, seveda pa je bolj priporočljivo, da namesto po pripravljenih prehranskih dopolnilih posežemo po naravni hrani bogati z beljakovinami, kot je meso, ribe, fižol, zrna in mlečni izdelki … Prebavna encima pepsin in tripsin začneta beljakovine prebavljati v želodcu in tankem črevesju ter jih razgradita v aminokisline, ki se absorbirajo in prenesejo v kri ter gradijo in obnavljajo tkiva.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi