Camu camu

6 ogledov

Sadež z največ vitamina C na svetu!

Camu camu (Myrciaria dubia) je vrsta divjega grmičevja, katerega izvor so teško dostopna poplavna področja reke Amazonke. Štiri mesece je pod vodo, ko pa gladina Amazonke upade, ga je še vedno pol vodi. Za svojo zaščito in preživetje v teh težavnih pogojih iz svoje okolice črpa snovi, ki jih pretvori v bogat vir številnih bio aktivnih hranil. Obrodi istoimenske sadeže rdečo vijolične barve, njihova glavna značilnost pa je, da vsebujejo več vitamina C kot katera koli druga človeku znana rastlina.

Učinkovito krepi obrambo telesa
Uživanje camu camu-ja krepi naš imunski sistem in nas brani pred zunanjimi škodljivimi vplivi. Aktivira levkocite, ki so odgovorni za obrambo pred morebitnim pojavom okužb ter spodbuja nastanek limfocitov, ki proizvajajo protitelesca. Zato sadež odlično deluje proti prehladom, virozam, gingivitisu, osteoartritisu, astmi, herpesu, migrenam …kar je dokazal s svojimi študijami dr. James Duke, glavni botanik na Ministrstvu za kmetijstvo ZDA. Vitamin C je potreben pri vseh delitvah celic tako v možganih in tudi drugje v telesu kot pri izdelavi kolagena za obnavljanje vezivnih tkiv, ohranjanje elastičnosti kože ter gibljivosti sklepov. Organizem ne more apsorbirati železa, ki ga camu camu vsebuje v obilju, brez prisotnosti naravnega vitamina C, kar je zelo pomembno pri slabokrvnosti. Znanstveniki še vedno raziskujejo in dokazujejo, zakaj je nešteto ljudi nad camu camu-jem tako zelo navdušenih in zakaj sadežu, ki ga zaužijemo kot prehransko dopolnilo pripada tako dober sloves.

Precej dejstev pa je kljub vsemu že znanih. Na primer, da je v svežem sadežu več kot 3000 % več vitamina C kot v limoni! Poleg tega je v sadežu prisotna aminokislina valine, ki jo naše telo samo ne more proizvajati in jo zato moramo vnašati s prehranskimi dopolnili. Z njo poskrbimo za normalno delovanje mišic, živčnega sistema in kognitivnih funkcij. Druga pomembna esencialna aminokislina je levcin, zaradi katere je produkcija rastnih hormonov boljša, kar je pomembno za rast in celjenje kosti. Ne smemo zanemariti niti serin, ki je ključnega pomena za urejeno prebavo.

Razlika med naravnim in sintetičnim vitaminom C
Japonski znanstveniki so leta 2008 ugotovili presenetljive antioksidatvne in protivnetne učinke Camu camu-ja. V raziskavi , opravljeni na skupini kadilcev, je camu camu bistveno zmanjšal količino poškodovanih celic z oksidativnim stresom, medtem ko sintetični vitamin C (askorbinska kislina) ni imel nikakršnega učinka. To pa zato, ker ne vsebuje bioflavonoidov, v nasprotju s camu camu-jem, ki so nujno potrebni ,da vitamin C učinkuje na celice. 

Ker količina divjega camu camu-ja iz poplavnega gozda ne zadovoljuje povpraševanja, so lokalni poslovneži presadili poganjke na zemljo ob Amazonki. Tako gojen camu camu ima drugačen okus kot tudi bistveno manjšo učinkovitost in količino vitamina C.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi