Domov ZdravjePrehrana Dobrodejne lastnosti soli

Dobrodejne lastnosti soli

 

Se sprašujte, če je sol dobra za vas? Nedvomno! Njeno uživanje prinaša precej prednosti za vaše zdravje.
Slane so naše solze, kri, tudi kapljice potu, zato ni presenetljivo, da sodi sol med osnovne sestavine našega telesa, ki jo nujno potrebujemo za življenjsko pomembne funkcije. V zmernih količinah izjemno blagodejno deluje na nas ter lahko celo prepreči marsikatero zdravstveno tegobo.
Študije kažejo, da pomanjkanje natrija v prehrani vodi do zdravstvenih težav, zato je sol treba uživati vsakodnevno, v svetovanih količinah (ženska povprečno porabi 6 g, moški pa 8 g soli na dan). Sol naj bi pomagala uravnavati nivo krvnega sladkorja ter izboljšala inzulinsko občutljvost. Znano je tudi, da naj bi sol veljala kot naravni antihistamin, kar pomeni, da ščepec soli na jeziku lahko izboljša alergijsko reakcijo ali asmatični napad. Poleg tega strokovnjaki zatrjujejo, da naše telo potrebuje sol za vzdrževanje oziroma uravnavanje primerne želodčne kisline, pomagala naj bi tudi pri zagotavljanju boljšega spanca in uravnavanju telesne teže, s tem, ko pospeši metabolizem.
Njena dragocenost je bila znana že v daljni preteklosti, saj je bila sol zaradi vseh zdravju koristnih sestavin izjemno dragoceno živilo in nenadomestljiva sestavina pri pripravi hrane. Se še spomnite zgodbe o Martinu Krpanu, ki je sol poimenoval belo zlato? Zdaj je na trgovskih policah na voljo morska sol Martin Krpan, ki je pridobljena po naravnem postopku, obsijana s soncem in sušena pod svežim vetrom Mediterana. Poiskusite jo ter z njo poskrbite za edinstven okus vaših jedi .

 

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi