Domov ZdravjePrehrana Goji jagode

Goji jagode

14 ogledov

 

Sadež mladosti z vznožja Himalaje

Goji jagode so del kitajske medicine že več kot 5000 let, saj so že v davni zgodovini odkrili koristi, ki jih daje sadež. Zaradi vsebnosti antioksidantov, mineralov, vitaminov in drugih sestavin ter raziskav, ki so dokazale, da so goji jagode pozitivno vplivajo na naše telo in duha jih dandanes prehranski strokovnjaki uvrščajo med super živila.
Goji jagode izvirajo iz tibetanske planote, ki obsega del Tibeta in kitajske province Qinghai, zato jih pogosto imenujejo tudi himalajske ali tibetanske. So večje in bolj oranžne barve ter boljšega okusa, prav tako vsebujejo bistveno več zdravilnih snovi (imajo 4-5 krat več polisaharidov) kot goji jagode, ki jih gojijo v drugih provincah Kitajske, na primer v Ningxia, ki je oddaljena približno 1000 km stran. Prvi so jih uživali, zelo cenili in o njih pisali budistični menihi, znano pa je tudi, da so jih predstavniki Tibeta tako zelo častili, da so jim posvetili vsako leto dvotedensko praznovanje. To niti ni presenetljivo, glede na to, da so ji dajali zasluge za dolgo življenje brez bolezni, ki je pogosto trajalo več kot sto let. Ljudstva, ki živijo na področju rasti tibetanskih goji jagod naj bi imela namreč šestnajstkrat več stoletnikov kot ostala področja. Neka stara kitajska legenda celo pravi, da naj bi moški z imenom Li Qing Yuen, ki je vsak dan jedel goji juho doživel kar 252 let!
Sadež nad sadeži
Ko so znanstveniki začeli raziskovati goji jagode, so pričakovali podobne rezultate kot pri ostalih sadežih. Vendar so analize za vsebnost zdravilnih snovi odkrili, da so goji jagode ene najbolj zdravju koristnih sadežev. Leta 1988 so na Pekinškem inštitutu za raziskovanje predstavili rezultate analiz v katerih so ugotovili velike vsebnosti vitaminov, mineralov, proteinov, amino kislin, esencialnih maščob in drugih zdravju koristnih hranil. Goji jagode so bogat vir vitaminov: A, C, E , B-kompleksa ter mineralov, med katerimi sta izjemno pomembna germanij in selen, ki ju v rastlinah, predvsem zaradi intenzivnega kmetijstva, najdemo čedalje manj. Še posebej selen je zelo pomemben za preventivno zaščito pred rakom na prostati, kar so v raziskavah ugotovili kitajski znanstveniki na univerzi Wuhan leta 2009. Redno uživanje goji jagod dviguje energijsko raven organizma (kitajski izraz za energijo – chi), zmanjšuje utrujenost in povečuje vzdržljivost, zato je priporočljivo njihovo uživanje pri fizični in psihični izčrpanosti kot tudi pri športnih aktivnostih.
POMEMBNO:
V švicarskem tehnološkem centru v Konolfingnu je dr. Vidal s skupino znanstvenikov leta 2011 ugotovil, da goji jagode zaradi velike vsebnosti luteina in zeaksantina krepijo vid in lajšajo težave povezane z očesno mrežnico (kar lahko pripeljejo do slabovidnosti ali celo slepote) ter upočasnijo starostne degenerativne spremembe na očeh.
Polisaharidi v goji jagodah delujejo protitumorno, kar je dokazala ekipa ameriških strokovnjakov na Strang centru za preprečevanje raka v New Yorku. Ne smemo pozabiti niti na pozitivne učinke na kožo, predvsem zaradi maščobnih kislin in beta-karotenov, ki varujejo kožo pred škodljivimi UV žarki ter jo z uravnavanjem kolagena ohranjajo gladko, mehko in bolj mladostno. Uživanje goji jagod še zmanjšuje zakisanost organizma ter količino sečne kisline, ki se v obliki kristalov nalaga v sklepih in povzroča putiko.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi