Domov ZdravjePrehrana Jesenski plodovi narave za krepitev odpornosti

Jesenski plodovi narave za krepitev odpornosti

 

S toplo obarvanim šelestečim krilom iz listja in z ogrlico naravnih plodov je prišla jesen. Ta letni čas nam ponuja obilo zdravih kulinaričnih dobrot, zato priporočamo, da jih spoznamo in preizkusimo! Ne le, da bodo popestrile naš jedilnik, temveč bodo tudi poskrbele za naše dobro počutje.
Marjetka Založnik, svetovalka za zdravo hrano, www.zdravahranaotrocka.si
Narava se že igrivo poigrava z mešanico jesenskih barv. Vsak dan je pogled na gozd drugačen, lep, jesenski … Zdaj je tudi pravi čas za sprehode po gozdnih poteh in za igre v naravi.
Jesen pa nas vedno bogato obdari z jesenskimi plodovi. Gozd nam ponuja kostanje, orehe, lešnike, polje pa buče vseh vrst in velikosti. Idej naj ne zmanjka. Uporabimo domišljijo, dodajmo nekaj truda in potrpežljivosti ter iz plodov narave skupaj z otroki pričarajmo najzanimivejše stvari.
Jesen je letni čas, ko dozorijo praktično vsi plodovi na vrtu in v sadovnjaku, ki jih shranimo za zimo ali pa pojemo tudi sproti. Nič čudnega, da je jesen obdobje, ko od vsepovsod diši po slastnih kaloričnih jedeh, ki nas grejejo in pripravljajo na hladne zimske dneve.
Spodaj so predstavljeni sadeži in namigi, prav tako tudi mamljiv recept, s pomočjo katerega se lahko podate kulinaričnim dogodivščinam naproti, v sam proces priprave pa vključite svoje otroke, ki bodo ob tem nedvomno uživali.
Grozdje privoščite svojim najmlajšim. Pojedo naj kar svežega. V veliki večini je sestavljeno iz vode, a vseeno ga uporabite v sladicah, ki so postale trenutno klasika. Sveže kvašeno testo razdelite vodoravno na dva dela, med njiju pa denite grozdje ter posujte s sladkorjem. Priporočam uporabo večjega grozdja brez pečk.
Fige so tiste najbolj velike, najbolj sladke in okusne. Otroci jih bodo najprej z zanimanjem opazovali, kasneje pa se bodo nad njimi navdušili. Težava s figami je le v tem, da so najboljše tiste, takoj obrane z drevesa in se tiste iz trgovine ali tržnice z njimi ne morejo niti primerjati. Fige so odlične poleg slanih jedi. Odlična kombinacija, ki si jo lahko privoščite je bruschetta s svežim kozjim sirom in figami, zraven pa lahko dodate še par kuhanih kostanjev oz. nekaj kapljic kostanjevega medu. Svojim namlajšim pa naredite iz fig kašico.
Jabolka so, četudi sta jih Adam in Eva spravila v malce neprimeren položaj, ostala najbolj priljubljeno sadje. So čudežno sadje in zelo dobra za zdravje, zato jih lahko dojenčku ponudite kot prvo gosto hrano. Jabolka se pečejo, pražijo in kuhajo. Svoje otroke vključite v postopke kuhanja. Jabolka lahko dodate skoraj vsaki hrani za dojenčka, ki jo pripravljate. Vaše otroke in tudi vas bodo prepričale sladice, ki jih je nešteto. Najbolj priljubljene so pite, zavitki, pečena jabolka, kompot. Krhko testo denite v model za pite, ga hitro popecite ter napolnite z ribanimi, odcejenimi jabolki, ki jim dodate cimet in malo sladkorja. Pito lahko tudi pokrijete ali pečete odprto. Mnoge možnosti uporabe jabolk vam omejuje le lastna domišljija. Kar se tiče nadevov iz jabolk v večini uporabite tudi cimet, rozine, orehe in smetano. Seveda ne pozabite, da so za pripravo pit najboljša trda in kisla jabolka. Za ostale sladice preizkusite jabolka Gala, saj imajo nekoliko mokasto strukturo, ki daje sladicam primerno mehkobo in odličen sladek okus.
Jabolčna kašica za vašega najmlajšega gurmana :
(od štiri do šest mesecev)
Pet velikih jabolk olupite, jim odstranite pečke in jih narežite na krhlje.
Nato dajte krhlje v ponev ter jih prelijte s toliko vode, da jih malo prekrije. Kuhajte jih do mehkega ter premešajte, ob tem pa bodite pozorni, da boste imeli dovolj vode. Ko se zmehčajo, so pripravljena. Kuhana jabolka zmečkajte v gladko kašico. Lahko razredčite po želji z vodo, nato le še dobro premešajte.
Kutina ni le lepo drevo, je tudi čudovito in zelo okusno sadje. Kutine niso ravno okusne, če vanje ugriznemo. So trde, zrnaste, trpke …, dišijo pa božansko. Nikoli ne pozabite vonja kutine, ki čez celo zimo veje iz omar. Treba jih je skuhati ali kako drugače toplotno obdelati. Poleg tega so polne pektina in zato primerne za pripravo marmelad, džemov, želejev in sokov. Odlične so v kombinaciji z limono, pomarančo ter listi lovorja. Dober kontrast pa lahko dosežete tudi v kombinaciji z orehi. Sir iz kutin pa je odlična sladica, ki je enostavna za pripravo ter primerna za prav vsako priložnost. Pripravite ga lahko z nekaj limonine lupinice, pomaranče, ovitega v liste lovorja in posutega z grobo sesekljanimi orehi. Ni boljšega!
Zdravilen je tudi sok kutin, ki ga uporabljamo za krepite sluznice v ustih in želodcu ali pri driskah pri otrocih.
Niste vedeli, da so bile verjetno prvi dezodoranti za perilo prav kutine? To sadje ni nagnjeno k gnitju, oddaja pa čudovit vonj, ki so ga naše babice s pridom uporabljale v omarah s perilom. Najbolj priljubljene sladice v tem letnem času so pite – od jabolčne do slivove in tudi pita iz kutin zna biti še kako slastna in dišeča. Če dobite kje kutine, jo le poskusite.
Jesen je čas tudi za buče. Pa veste za kaj vse so dobre te velikanke za vaše otroke in za vas? Bučno meso vsebuje okoli 90 odstotkov vode, beljakovine, ogljikove hidrate, minerale, kalij, kalcij, mangan, fosfor in železo. Bogato je z vitamini A, B1, B2, B6, C in E.
Ker sto gramov bučnega mesa vsebuje povprečno le 25 kilokalorij, se jih uporablja kot dietno hrano pri shujševalnih kurah, želodčnih in sladkornih boleznih, revmi ter protinu.
Pomagajo pri boleznih sodobnega časa, saj so bogate s karotenoidi, ki spodbujajo razstrupljanje telesa. Pečene ali kuhane buče, pa tudi bučni sok pomagajo pri otroški driski, vnetju ledvic in proti obolenju sklepov.
Največ zdravilnih učinkov imajo bučna semena. Spodbujajo tudi nastajanje mleka pri doječih materah, pomirjajo želodec, zdravijo mehur in zavirajo vnetja. Bučno olje je pomembno živilo in hkrati zdravilo. Je lahko prebavljivo, okusno in pomeni obogatitev polnovredne prehrane. Kvalitetno bučno olje prepoznamo po njegovi gosti viskoznosti, temno zeleni barvi in blagem okusu po orehih. Bučno olje lahko uživamo hladno kot preventivno zdravilo.

Iz zimskih buč pripravljamo skupaj z otroci slane in sladke jedi. Dobre so v omakah, juhah, lahko jih pečemo in paniramo.

Skupaj z vašimi najmlajšimi stopite na krajši sprehod in naberite kostanj ob poti. Kostanj lahko uporabite s številnimi jedmi. Edina težava pri kostanju je lupljenje. Če želite kostanjev pire, morate biti zelo potrpežljivi. Kostanj morate najprej skuhati, olupiti, spasirati in nato narediti iz tega, kar ste si zamislili – a okus je edinstven. Kostanj je bogat vir vlaknin, z njim ne pretiravamo, saj ima lahko dojenček v začetku zaradi njega prebavne težave. V dojenčkovi prehrani je najbolj uporaben kostanjev pire, ki ga pripravite z žličko sladke smetane. Takšen pire se kot sladica odlično poda k jabolčni kašici. Lahko pa nekaj pretlačenih skuhanih kostanjev primešate krompirjevemu pireju. Kostanjev pire pa lahko uporabite tudi za torte, pite in rulade, obogatite pa ga s kakavom, sladkorjem, lističi čokolade …
Naše babice vedo povedati, da je kostanj zrel in ravno prav sladek za nabiranje in uživanje takrat, ko nanj pade prva slana. Kostanj je zrel, ko pade z drevesa, ko je »ježek« odprt, kostanjeva lupina pa lepe temno rdeče rjavkaste barve.
Uporabljamo ga proti driski pri otrocih, za pomiritev in dobro spanje pri otrocih, proti hudemu kašlju, proti znojenju, za krepitev lasnih korenov itd.

Zrel kostanj očistimo, vsakega posebej nekoliko zarežemo, da prebodemo lupino ter ga shranimo v vrečke in zamrznemo. Pred uporabo lahko kar zamrznjenega stresemo na ponev in dobro popečemo. Sredi bele zime, po napornem sankanju in smučanju, je pečen kostanj na domačem vrtu v kaminu prava poslastica. Pečen kostanj bo okusna malica za vso družino.
Jesen je tudi čas za sprehod po gozdu z namenom, da najdemo gobe. Običajno želimo napolniti košaro, da bi pripravili kakšno kulinarično dobroto, le redki pa pomislijo tudi na dejstvo, da i gobe nosijo v sebi zdravilne učinkovine. Obstaja jih veliko vrst, zato moramo biti pri preizkušanju previdni in se prej prepričati, ali so sploh užitne. Strokovnjaki so do dandanes odkrili že precej dokazov, da nam gobe lahko pomagajo, kadar imamo povišan holesterol, sladkorno bolezen, če želimo izgubiti odvečne kilograme ali okrepiti imunski sistem. Zelenjava redko vsebuje vitamin D, ampak gobe ga, prav tako se ponašajo z antioksidanti, delujejo kot naravni antibiotik, kar prispeva k zdravju boljšemu splošnemu počutju.
Uživajte v jesenskih plodovih, ki bodo vašim otročkom okrepili organizem, da bodo zdravi in veseli.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi