Domov ZdravjePrehrana Mačji krempelj

Mačji krempelj

6 ogledov

Una de gato – Mačji krempelj

Naravni antibiotik iz amazonskega pragozda

Mačji krempelj (špansko Una de gato) je tropska vzpenjalka iz džungelskega porečja Amazonke in ima ob dnu vsakega lista po dva ukrivljena trna, ki spominjata na mačja kremplja. Razrašča se v krošnje dreves in doseže višino 30 m. Rastlinsko zdravilo pridobivajo iz notranjega dela drevesne skorje, ki jo posušijo in zmeljejo v prah.

MIHA ANŽUR

Učinki znani že stoletja
Mačji krempelj je naravni antibiotik. V tradicionalnem zdravilstvu amazonskih Indijancev se že stoletja uporablja za boj proti tumorjem, astmi, artritisu, driski, želodčnim čirom, zajedalcem in parazitom, proti kandidi, vsem oblikam herpesa ter drugim vnetnim in nalezljivim boleznim. Mačji krempelj lahko telesu pomaga tudi pri trdovratnih okužbah, kot je na primer vnetje obnosne votline (sinusitis). Južnoameriška ljudstva so mačji krempelj dolga leta uporabljala kot kontracepcijo.

Že več kot štirideset let znanstveniki v Peruju, Nemčiji, Avstriji, Avstraliji, Angliji in drugih državah želijo izvedeti več o zdravstvenih učinkih te rastline. Mačji krempelj si je pridobil svetovno pozornost, še posebej zaradi oksindol alkaloidov (nahaja se v njegovih koreninah in lubju), ki krepi imunski sistem ter telesu omogoči, da uspešno odstrani oziroma nevtralizira škodljive proste radikale. Poleg tega naj bi njegove učinkovine ubijale viruse, bakterije in druge mikroorganizme, ki povzročajo bolezni. Prisotnost glikozida in beta sitosterolov pomagajo nuditi telesu proti virusno in proti vnetno podporo. Nekatere študije so še dokazale, da mačji krempelj pomaga pri osteoartritisu in revmatoidnem artritisu, slabostih in težavah v prebavnem traktu. Na Nacionalnem inštitutu za staranje (NIA) so izvedli študijo o tem, kako mačji krempelj vpliva na delovanje možganov ter odkrili, da je priporočljiv za ljudi, ki se soočajo z Alzheimerjevo boleznijo, poleg tega naj bi alkaloidi v njem dobro učinkovali na spomin. Mnogi so prepričani, da je zdravitelj za težave v prebavnem sistemu, za gastritis in hemeroide, herpes, prav tako naj bi učinkovito deloval proti virusu HIV, ki povzroča AIDS.
Na Zunyi Medicinski fakulteti na Kitajskem so med drugim dokazali, da mačji krempelj vsebuje alkaloide rhynchophylline, hirsutine in mitraphylline, kateri so znani po zniževanju krvnega tlaka. Rhynchophylline preprečuje zlepljenje eritrocitov in trombocitov, kar preprečuje zgoščevanje krvi, širi in ščiti krvne žile.
Mačji krempelj ima še močan učinek pri razstrupljanju s patogenimi mikroorganizmi (glivice, virusi, bakterije, paraziti) obremenjenega organizma, zato se pogosto uživa pri kandidiazi, boreliozi, črevesnih zajedalcih in boleznih črevesja (ulcerozni kolitis, Chronova bolezen, sindrom razdražljivega črevesja, sindrom prepustnega črevesja). Na oddelku za patofiziologijo in imunologijo na Medicinski fakulteti v Gradcu so še ugotovili, da naj bi rastlina zavirala rast rakavih celic.
Maja 1994 je Svetovna znanstvena organizacija sponzorirala prvo svetovno konferenco v Ženevi, posvečeno rastlini mačji krempelj, kjer je bila priznana kot izredno učinkovita zdravilna rastlina.

© Vse pravice pridržane | Tridea d.o.o., Podkraj pri Zagorju 3A, 1410 Zagorje ob Savi